Inlägg

Inlägg som IlyaZ har skrivit i forumet
Av IlyaZ

Skulle säga gå till din bank, om det är öppet vill säga, och du har legitimation

Av IlyaZ

Transient kanske han får ett marginellt kallare rum mot att utrymmet i frysen blir varmare, men på det stora hela är det inte ens i teorin möjligt att kyla rummet. Frysen värmer rummet, och det blir värre ju mer den behöver arbeta, tex om man öppnar dörren. Vill man "kyla" rummet ska man stänga av frysen.

Av IlyaZ

Det var på tiden, men för mig blir det ingen deal förrän det blir något i stil med OLED.

Av IlyaZ

Skulle snegla på fler PCI lanes (annan processor) för framtida SLI eller M2 SSD.

Av IlyaZ

Vänta lite om dina skärmar fungerar. OLED har börjat lanseras, men är visserligen svindyra just nu.

Dell UP3017Q: 30-inch 4K 120Hz 0.1ms OLED Monitor
http://www.144hzmonitors.com/monitors/dell-up3017q-30-inch-4k...

Av IlyaZ

Titta ytligt på moderkortet tex. Se att inget är trasigt. Kan vara en kondensator som pangat. Koppla helst ut allt du inte behöver och flytta bort evtl dyra komponenter medan du testar, ersätt med gamla varianter.

Nätagg kan du testa separat:
https://www.youtube.com/watch?v=ac7YMUcMjbw

Av IlyaZ

Det bör fungera bra.

Av IlyaZ

Känns inte som att sökfunktionen någonsin fungerat. Det gick bra i XP, men därefter har det gått snabbare att leta manuellt

Av IlyaZ

Det behöver inte betyda så mycket, har du en tom petflaskaoch stänger korken, kommer det bli likadant beroende på vad det är för tryck utomhus jämfört med när du stängde flaskan.

Däremot är solljus och plastflaska med vodka ingen jättehöjdare. Fem veckor är kanske ingenting, men det vore synd att låta flaskmaterialet m.m. blanda sig med vodkan.

Av IlyaZ

Fick en donation 10 USD en gång. Chargebackades på grunden att "köparen inte auktoriserat transaktionen", PayPal ber mig nonsensartat att skicka in bevis på att "varan" levererats. Jag har inget att kontra med, och låter det gå. Då drar Paypal, förutom de 10 USDna 20 USD i egna avgifter. Det borde vara upp till PayPal att se till att "köpen" auktoriserats korrekt, och förstår inte varför jag straffas för det.

Tyvärr har man inte mycket att sätta emot, och det finns inga alternativ. De missbrukar sin monopolställning. I det här fallet stal de 20 USD av mig. Teoretiskt sett kan någon donera och chargebacka ett par hundra gånger och bussa kronofogden på människor som teoretiskt sett inte behöver vara medvetna om vad som händer och ändå bli betalningsskyldiga trots att de inte rört ett finger. Kanske går att lösa om man kan acceptera betalningar där köparen beskriver vad han gör.

Av IlyaZ

Det var en riktigt bra lön. Mer än nyutexaminerade läkare och civilingenjörer.

Men, sitter du säkert kan du ju vara fräck och fråga om lönen först, säga att du frågar eftersom du inte vill gå ner.

Av IlyaZ
Skrivet av Marowak:

Jag skulle tro att det är ganska meningslöst att köra pascal nuförtiden. Visst körde man det som undervisningsspråk förr men nu är det nog vettigare att köra något av de välanvända Java, C# eller python som startspråk. Om man inte är specifikt intresserad av inbäddad programmering så kan man i princip skippa C, C++ och Assembler, de tre är det ju ändå ingen som verkligen vill använda

Det är nog ingen höjdare för kollaborativa projekt, eftersom få kan det, men pseudokod är ofta av Pascalkaraktär. Vill jag bygga ihop ett program själv, eller någon fönsterapplikation snabbt, på några timmar, använder jag Delphi och det drag/drop som finns där. Pascal/Delphi är ett utmärkt RAD-språk. Jag kan förstå att man använder tex Python om man vill testa något algoritmiskt utan att bli uppslukad i detaljer, men Pascal duger ganska bra där också. Det beror lite på vad man vill göra för program. Pascal (+ C/C++) ger i alla fall bra möjlighet att göra precis allt man vill. Kanske inte med bäst produktivitet, men resultatet blir oftast väldigt bra. Sen är det en bonus att det är förhållandevis lätt att lära.

Av IlyaZ

Det gäller att mängdträna. Pascal är ett bra språk att lära och använda om man vill göra program snabbt. Det är snabbt och på en bra nivå. Turbovägen till Pascal är en bra lärobok med många uppgifter att jobba igenom. Delphi om man ska lära sig objektorienterad programmering.

Sen kan man lätt gå över till både C och C++. Det är riktiga programmeringsspråk (inget java, Python eller C#), som du kan göra allt du vill med (alltifrån firmware till stora objektorienterade applikationer).

Assembler är bra, men det är lite latinstuk på det. Viktigt att åtminstone på ett senare stadium kunna läsa det och skriva något enklare i tex inline. Ett måste om man vill hacka/debugga grejer.

Av IlyaZ

Hittade nu programmet Fritzing, som fungerar bra. Man ser både 3D-modellen av kopplingen på ett kopplingsdäck, ritningen och sedan PCB-vyn. Lätt att göra egna eller använda custom-komponenter. Tanken är nog att det ska räcka att koppla upp det på däcket i programmet för att övriga vyer ska fyllas i automatiskt, men det är en beta. Autorouting är inte helt bra heller.

Av IlyaZ

Det går att ställa om till mm, men en del användare verkar ha fått problem längre fram där konverteringen inte fungerat som det ska. Är villig att just ge det en chans, men jag hittar inte "symbol" i senaste versionen. Hittar "modul" som verkar ok, men då skapas ett schemablad per modul (vilket begränsas till 2).

Av IlyaZ

PCB-Design

Jag har satt ihop ett par komponenter på ett kopplingsdäck, och vill nu överväga föra över dem på PCB.

Jag har någon kinesvariant av Arduino Pro Micro 5V/16 Mhz https://www.sparkfun.com/products/12640 som har lite andra dimensioner än vanligt, och undrar om det finns något enkelt program (till både linux och win) där jag kan skapa komponenten och alla portar själv (med mm-mått).

Testade Eagle som var väldigt lätt att sätta sig in i, men där insisterar de på tum, och gratisversionen lät mig bara skapa en komponent själv (som också kraschade programmet vid resize).

Av IlyaZ
Skrivet av strejf:

@BABOON_ASS

Tänk dig att det hade varit gratis att uppdatera till Windows 7 från Windows Vista via internet typ 2009. Du vet att Windows 7 är bättre än Vista. Jag vet det. Alla vet det nu. Men då kan jag lova dig att en massa människor hade stannat kvar på Vista bara för att det känns tryggt. För att folk är rädda för förändringar. Visst det är väl ok på sätt och vis men om man ska överdriva lite så tänk dig om alla satt och körde DOS eller Windows 3.11 fortfarande, hur hade det påverkat teknikutvecklingen? Det hade varit katastrof på det området. Spelen hade fortfarande sett ut som skit, hårdvaruutvecklingen hade stannat av. Vi hade kanske inte haft några smarta mobiler eller allt annat som vi tar för givet idag.

Om människan inte hade tagit steget för att utvecklas så hade vi fortfarande suttit kvar i grottorna idag. Därför kan vi ibland behöva en liten knuff i rätt riktning för att komma framåt.

Många bytte aldrig till Windows Vista, precis som många hoppade över ME eller körde NT/2000 istället för 98. Jag har haft olika varianter av Windows gratis i mer än tio år, men har aldrig haft en tanke på att köra Vista, 8 eller 10 som main. Tyvärr klickade jag i fel Netflix-plan och blev "tvungen" att installera eländet 8.1 på en partition, den har jag sedan "uppdaterat" till 10. Men, gör jag något annat kör jag Fedora (som jag bytte till på min huvuddator när 10 lanserades) eller Win 7 (som jag kör utan spyware/"uppgraderingsförslag"). Självklart använder jag inte grejer som Google, Dropbox eller MS/Googles epost heller. Jag har ett eget moln och kör Protonmail istället. Det går mycket bättre. Filerna är säkra. Det vore rentav tjänstefel att dela ex jobbdata på Dropbox eller över epost.

Av IlyaZ

Visst, det är skillnad på burgare för 200 och för 100, precis som för sushi på 300 och det under 100. Men inom grupperna där är det ganska likartad kvalitet. Snabbmatsburgarna tillagas överlag ändå inte av michelinkockar utan ofta av samma personer som tidvis står i kassorna. Det är en rejäl skillnad mot krogarnas (burgarrestaurang eller inte). När det gäller lokala råvaror är det sant, svenska snabbköpsgrönsaker smakar ofta inget, men i allmänhet blir det som att leta molekylära skillnader mellan "välsignat" halalramsekött och det utan.

Av IlyaZ

Jag har ätit på In-n-out. De hade bättre pommes än medel, men i övrigt inget att notera. Det finns inga revolutionerande ingredienser eller recept som inte finns i Sverige.

Av IlyaZ

Jag är ingen finsmakare precis, men en hamburgare i USA smakar precis som en hamburgare i Sverige gör. Däremot är marknadsföringen mycket bättre. Fall inte för hypen. Möjligen kanske du kan beställa med buffelkött, men smaken är i stort sett lika ändå. Skulle mer oroa mig för hormonstörande tillsatser i amerikanska livsmedel, men en enda hamburgare lär inte vara hela världen.

Brukade skämta om att skicka lunchlåda till någon som aldrig lagade mat, men fraktbolagen hantera(de) inte livsmedel.