Inlägg

Inlägg som IlyaZ har skrivit i forumet
Av IlyaZ

Återigen, en artikel som hävdar att en MUST-analys hävdar att kärnvapenangrepp övats mot svenska mål, är väldigt skör bevisföring, och medför inte att någon verkligen övat angrepp, och ännu mindre kärnvapenangrepp, mot Sverige. Hörsägen när den är som bäst.

Det låter som de sedvanliga transponderhistorierna, där det är ok att alla utom Ryssland flyger med dem avstängda, och där Ryssland föreslagit att alla parter ska flyga med dem påslagna, men där NATO avböjt.

Samma sak med Aleppo, där man ojar sig för "civilbefolkningen" medan terrorister får storstryk och tappar mark dagligen, medan angreppet Mosul (rätteligen) hyllas, och där man anklagar terroristerna för att hålla civilbefolkningen som gisslan (mänskliga sköldar).

Ryssland la in sitt veto mot ett ensidigt eldupphör i Aleppo, och fick sitt förslag om totalt eldupphör vetoat av västmakterna. Detaljer genomsnittssvensken aldrig får reda på.

Av IlyaZ
Skrivet av Aleshi:

Antalet interkontinentala robotar är begränsat. Man slösar inte en sådan på något man kan göra med ett flygplan. Gissa varför de skickar medeldistansrobotar till Kaliningrad? Varför har de ens dem om de har interkontinentala robotar tror du?

Medeldistansrobotarna bär på konventionella laddningar, inte kärnvapen. Ska man slå ut missilförsvar är det gynnsamt att placera motmedlen så nära som möjligt för att fiendens system inte ska hinna reagera.

Ryssland har 1800 strategiska kärnvapen. Man behöver knappast öva inflygningar mot länder utan kärnvapen, och faktum kvarstår. Bevisbördan finns hos den som gör påståendet, ungefär som med ubåtarna. Det är omöjligt att motbevisa att det finns något under ytan, och därför en väldigt lämplig anklagelse att använda inför budgetdiskussioner för att få mer pengar till ett redan utsvultet försvar, och del av den massiva NATOkampanjen inför värdlandsavtalet som riksdagen klubbade nyligen.

Att länderna har olika typer av kärnvapen har snarare att göra med den nukleära triaden, som ska garantera att den som först använder kärnvapen också blir förintad i andraslaget. Sverige har inga kärnvapen, därför kan det heller inte förekomma någon vedergällning mot Sverige, och all användning av kärnvapen mot Sverige rent av absurd och slöseri med ett "begränsat antal" laddningar. Enda parten som tjänar på det är den väldigt aktiva NATO-lobbyn.

Av IlyaZ
Skrivet av anon5930:

Övar USA kärnvapenanfall mot Sverige?

Vem gör det? Att någon pajas på DN skriver att Ryssland över kärnvapenangrepp mot Sverige, gör det inte mer sant. Det är en partsinlaga i propagandakriget där DN och resten av pressen är aktiva kombatanter.

Du tror inte att Ryssland hellre väljer interkontinentala ballistiska missiler som kan användas utan särskild "övning"?

Faktum är att plan som flyger ut från Petersburg och in över Finska viken, alltid flyger mot Sverige.

Sverige är idag en klientstat åt USA. USA har inget behov att göra något militärt, annat än att strunta i landets territoriella integritet, som de är bäst i världen på.

Du säger att du är "skeptisk" mot båda "stormakter", men sväljer den svenska (amerikanska) propagandan med hull och hår. Propaganda som i många fall innehåller rena planterade nyheter och inbäddade journalister som arbetar åt diverse säkerhetstjänster. I Tyskland finns bl a visselblåsaren Udo Ulfkotte som vittnar om detta.

Av IlyaZ
Skrivet av MinscS2:

Tror jag har hittat ett också; har aldrig tidigare sett någon kalla Västtysklands och Östtysklands återförening för en "annektering av Östtyskland av Västtyskland"...

Man blir lite mörkrädd.

Man använde ett kryphål i lagen för att absorbera Östtyskland helt under Västtysklands konstitution och lagar, trots att det redan fanns ett överenskommet regelverk som skulle ena Tyskland på gemensam grundval. Tyskland idag, är inget annat än samma gamla BRD, dvs Västtyskland, där Öst är annekterat och dess politiska organisationer, tidningar och föreningar är förbjudna. Trots detta finns kraftigt stöd för SEDs "arvtagare", och en utbredd skepsis mot den USA-dominerade marknadsekonomin. Österrike som också delades i zoner, är idag ett enat neutralt land.

Av IlyaZ
Skrivet av radioactiv:

Ber om ursäkt, skrev MH370, det skulle självklart vara MH17. Viss skillnad på de båda flygplanens öde.
Ja visst har Ryssland sålt mycket försvarsmateriel till andra länder och ibland kan det vara svårt att utröna vem som ligger bakom vad pga det. Men nu sköts det ner från proryskt område av rebeller med luftvärn som transporterats dit från Ryssland strax innan.
För att citera den internationella åklagarutredningen hur de kom fram till sin slutsats, "Med hjälp av foton, filmer, avlyssnade telefonsamtal och vittnesmål har utredarna kunnat kartlägga hur robotsystemet förflyttats." Samma utredning fastslår även att luftvärnet sedan transporterats tillbaka in i Ryssland dagen efter. Sedan är det inte säkert att det är en rysk soldat som skjutit ner planet, men att luftvärnet tillhandahållits av Ryssland och sedan smugglats tillbaka tycker jag tyder på att det i alla fall är proryska rebeller som skjutit ner det.
Sen får man ju välja om man vill lita på en Rysk utredning eller en internationell åklagarutredning.

Oavsett vad en internationell utredning kommer fram till är det en partsinlaga, så länge den baseras på ukrainsk data och inte inkluderar alla parter (eller ens hört dem), dvs så länge den inte är sant internationell.

Det har egentligen inte presenterats några belägg för att planet skulle ha skjutits ned från områden kontrollerade av Lugansk eller Donetsk. Att det är en BUK-robot är väl troligt, men också det är inget som kan avgöras konklusivt. Varje dylik utredning skulle ha svårt att göra något på plats och objektivt i en krigszon. Klart är dock att Ukraina har ansvar för att stoppa flyg vars säkerhet kan äventyras även om det betyder förlorade intäkter.

Sen det här med transport, utsmuggling och nedmontering finns heller inga belägg för. Det finns en amatör"grupp" på nätet "Bellingcat" som höjts till skyarna i stil med White Helmets (US/UK-finansierade Al-Qaidavänner) eller enmanna SOHR, som kommit med det påståendet baserat på bl a halmgubbar, men är del av propagandakriget och används som ena sidans informationstvätt.

Skrivet av anon5930:

Fast ändå rapporterar du rysk propaganda.

Det är enorma skillnader inom media mellan väst och öst. Här i väst styr inte staten mediarapporteringen. I öst, ryssland, är all nyhetsrapportering styrd av statlig media. Putin har rensat upp rejält och många/alla opartiska och själcständiga redaktioner är nu borta. Det rysk media skriver är de lögner putin vill förmedla.

Det stämmer inte. Ryssland har både statlig och privat media, precis som Sverige. Likriktningen på båda sidor är i stort sett likadan. Det som ser ut som en mångfald av media i Sverige, är i själva verket olika lokala grenar av en och samma koncern.

Skrivet av anon5930:

Det finns inte mycket till opposition kvar heller. Boris Nemtsov dödades för snart två år sedan: https://en.m.wikipedia.org/wiki/Assassination_of_Boris_Nemtso...
Är du inte med putin är du emot honom...

Sedan är det väl känt att ryssarna har troll som infiltrerar västmedia, exempelvis diskussionsforum och kommentarsfält där de förmedlar deras ryska propaganda till oss i väst. Se syns i många forum, vi har säkert några även här i detta forum.

Nemtsov var en perifer figur utan något som helst politiskt inflytande i dagspolitiken. Han var mer aktiv på 90-talet, och blev då impopulär i stora kretsar (ungefär som alla andra liberaler som gick västliga monopols ärenden och som ruinerade landet). Oppositionen i Ryssland är högst levande, där bland annat kommunistpartiet är det näst största partiet i duman. I Sverige är samtliga riksdagspartier i grunden liberala, utom möjligen SD, och oppositionen får man leta efter utanför riksdagen.

Sen det här med troll, är det inget annat än paranoia, som enkelt avfärdar alla meningsmotståndare som betalda agenter. Faktum är att väldigt många människor faktiskt har andra åsikter än de som officiellt matas ut i media. Skillnaden mellan "trollen" och dagspressen visar en diskrepans mellan vad som basuneras ut och vad människor verkligen tror på. Det är något som tilltagit på senare år, eftersom fler källor blivit tillgängliga, bland annat RT och TeleSur som för många förmedlar en bild närmare många människors verklighet. Den gamla propagandamedian, som visserligen fortfarande har monopol, börjar tappa greppet, genom att de exponeras, och det är något de är väldigt rädda för. Vill de slippa någon djupare analys (och därmed på sikt gå under eftersom de inte är förmögna att identifiera problemet och lösa det) kan man så klart säga att alla som inte håller med är betalda troll och dra till med någon story om diverse trollfabriker (i själva verket DN, SvD, mfl). Att RT t ex är mest sedda nyhetskanalen på youtube, visar på propagandamedias kris, och att "trollen" är högst verkliga. Även om RT så klart också har en politisk roll att spela (precis som all annan media), ser det ut som att människor ljugs till mindre där, varför de hellre väljer det som källa.

Skrivet av backfeed:

Den ryska propaganda jag syftar på är särskilt online, i internationella forum. Det finns väldigt många Putinförespråkare som pratar sig varma där, och minst ett statssponsrat ryskt företag vars enda uppgift är att sprida propaganda.

I internationella forum finns fler än genomsnittssvenskar. Man måste utgå från att det finns en stor åsiktsbredd som är större än det som trängs in i det svenska medialandskapet. RT är statssponsrat, inget snack om saken, men det finns ingen principiell skillnad mot tex BBC, Al Jazeera och det andra länder har på det internationella planet. Att Ryssland inte hade en sådan kanal tillhör snarare undantagen. Sen finns ingen jätteskillnad mellan stats- och privatmedia, när det gäller nyhetsförmedling, åtminstone inte i Sverige.

Av IlyaZ
Skrivet av radioactiv:

De sköt ner planet i all hast i tron om att det kunde vara ett Ukrainskt spaningsflygplan. De kollade inte upp flygplanet innan de sköt ner det.
Så du menar att vi ska lita på Rysslands radarbilder lika mycket som man kan lita på deras radarbilder när Turkiet sköt ner ett ryskt stridsflyg för nåt år sen när det kränkte Turkiskt luftrum? Jag har mycket svårt att tänka mig att Turkiet skulle skjuta ner ett Ryskt stridsplan med luftvärn från Turkiet i ett helt annat land.
Det stämmer det du säger att Usa var knapphändiga med information gällande MH370, men Holländsk utredning har visat att det var Ryskt luftvärn som sköts ner MH370, och att denna luftvärnspjäs sedan smugglades tillbaka in i Ryssland dagen efter.

Det som ligger till grund för utredningen är "ukrainska", partiska, uppgifter. Ukraina har vägrat offentliggöra sitt material. Det finns inga belägg för att det skulle vara "ryskt" luftvärn, ej heller att något sådant smugglats in i Ryssland dagen efter. Ryssland har inte hörts för den delen heller.

Det utredningen konstaterat tidigare är bl a att planet träffades av en "rysk" BUK-missil. I det här fallet innebär rysk ungefär lika mycket som när ett lettiskt passagerarplan på väg mot Sverige benämns som "ryskt" för att det är rysktillverkat. Ukraina hade flera BUK-system framme i Donbas, då de förmodligen befarade en invasion från Ryssland, och behövde täcka trupperna på marken i ett sådant läge. (Ryssland använde stridsflyg över Georgiskt territorium i ossetienkonflikten).

Även motståndsrörelsen i öst förfogade över BUK som de tagit från erövrade militärförläggningar, lager och efter strid, men regimen hade själv gått ut med och sagt att de inte varit i operativt skick. Man hade tidigare bara skjutit ner plan och helikoptrar på låg höjd.

Ukraina har tidigare skjutit ner passagerarflygplan över Krim, när man testat systemen. Först många år efteråt har man gått ut och erkänt.

Av IlyaZ
Skrivet av backfeed:

Nej tack. Hotbilden är till synes hysteriskt överdriven. Visst, Putin är en dynghög (och den propaganda ryssarna sprider är på patetisk lekskolenivå), men Nato är inte det minsta lockande för min del (och deras propaganda är även den fullspäckad med trams). Båda kan dra åt helsike.

Vilken? Den information folk verkligen tar del av, DN, SvD, SVT, SR etc, visar ingen som helst rysk propaganda, annat än möjligen återberättade halmgubbar med någons blogg som källa. Snarare finns här nästan uteslutande amerikansk propaganda, som maskeras i anklagelserna mot Ryssland och dess påstådda propaganda, utefter Sveriges storföretags nästlade och västtillvända intressen. En handfull familjer äger större delen av den sk fria pressen och allt informationsutbud i Sverige. Det är en enorm likriktning, ett skapande av normer som gagnar deras intressen, och förskjuter det politiska klimatet långt åt väst och höger, helt i strid med svenska folkets (eller folkens) intressen.

Skrivet av anon179202:

Om man går med så skickar man ut tydliga signaler till omvärlden att man är beredd att gå ut i krig. Och att vara utanför ger då tvärtom motsatta signaler. Vilka ska vi då försvara oss emot? Ryssen? Att snoka med en ubåt i svenska vatten är inte snyggt, men det är troligtvis enbart för ett skarpt träningssyfte med en besättning när dom testar den svenska försvarets uppmärksamhet. Det är en lite annan sak att förbereda sig för ett krig. Och Putin månne ha en och annan oplockad gås med vissa, men neutrala länder som Sverige är antagligen inte ens i en riskzon. Tror tvärtom dom skulle kunna se det som en fientlig handling att gå med.
Vid ett medlemskap skulle också det svenska försvaret behöva rusta upp ordentligt, vilket kostar samhällets skattebetalare enorma pengar, pengar som verkligen behövs till annat i dagens läge.

Anklagelser som opportunt nog dryftades strax före budgetförhandlingarna, utan några som helst bevis, och där observationen med störst värde senare visade sig vara av eget ursprung. Försvarsmakten är fullständigt opålitlig, informerar inte den folkvalda regeringen och riksdagen. Den står närmast utanför demokratin och intar en position som landsförrädande USA-lakejer, som vid ett NATO-inträde får agera kanonmat och krater för att skärma det amerikanska fastlandet. Precis som valfri bananrepubliks väpnade styrkor. Det går inte att lita en sekund på dem, särskilt inte om folk en dag, mot all förmodan, råkar rösta fel.

Skrivet av Bassen87:

Att sätta ut antimissil försvar i NATO länder (vilket USA gör) är ett direkt hot då de kan byggas om för att avfyra missiler istället.

Att missilerna kan bytas ut och användas i angreppssyfte är minsta problemet. Problemet med ett missilförsvar är att det, vid fulländning, slår ut motpartens förstaslagsförmåga. Den nukleära terrorbalansen upphävs, och genast sänks tröskelvärdet för att den missilskyddande parten använder kärnvapen först, utan att riskera vedergällning. Det finns inga defensiva vapen, de används alltid i kombination med andra vapen och bildar ett offensivt system. En stridsvagns pansar är lika mycket del av det offensiva som det defensiva.

Skrivet av anon5930:

Ryssland är en fara för hela världen. Riktig sorglig utveckling där landet har gått från att vara ett land som faktiskt varit på rätt väg och sedan fått någon slags mental kortslutning och börjat tillbedja Putin och Putinism som statligt sanktionerad religion. Landet är aggressivt och har en ful ovana att invadera och ta över (delar av) grannländer.

Landet var på "rätt väg" när det gick dåligt för Ryssland, och bra för USA. Länder som sätter sig emot USAs diktat, blir nästan över en natt diktaturer, medan icke-diktaturer som Saudiarabien mfl klarar sig undan. Kärnan i det hela är att USA (och Sverige) redan från början är våldsamma klassdiktaturer. Suputen Jeltsin la sig platt för amerikanska affärsintressen. Naturresurser och fabriker reades ut till myglare, som i sin tur öppnade upp för utländska storbolag och regeringars kontroll. Ser man till den ryska nationens intressen, har landet snarare kommit mer på rätt väg, än tidigare, då nationellt självbestämmande är en grundförutsättning för varje form av folkligt inflytande.

Skrivet av Zarlor:

När Ryssarna ville lägga Nordstream 1 och Sverige säger "njaa. gärna inte" Men så kommer Ryssland och sätter sig emot "Jo det skall ni visst" och fega politiker efteråt säger "Ja absolut. Då behöver vi NATO - för vi varken vågar eller kan själva tillse våra egna territoriala intressen.

Om Sverige säger ja till Nord Stream 2 - då tycker jag nog att vi kanske behöver NATO.

PS2! Och det är naivt att tro att Ryssland inte skulle välja att "låna" Gotland ifall en konflikt skulle blåsa upp i närområdet. Vid händelse av storskaligt krig (eller en mindre konflikt) så kommer Ryssland vara de första att göra anspråk på denna ytterst strategiska ö.
Och Ryssland har inte placerat sina nya fjärrstridsmedel i Kaliningrad för att man tycker det är kul. Om någonting händer kommer man använda dem illa kvickt).

Det är inte upp till Sverige att säga ja eller nej till saker som händer i internationellt vatten. Nordstream ligger utanför Svenskt territorialvatten, och finns för att det gagnar både Ryssland och Tyskland som slipper den oberäkneliga rutten via Wall Street-marionetterna däremellan som när som helst tidigare kunnat bestämma sig för att antingen stänga av eller stjäla transitgas. Det är dåligt för Europas industri, och påverkar också Sverige.

Gotland "lånades" inte under andra världskriget, och det finns ingen anledning att befara något sådant framöver heller. Bornholm och Norra Norge befriades av Sovjet, och lämnades därefter över till lokal myndigheter. Hade inte Gotland funnits, hade något annat används av lokala USA-lakejer som slagträ i debatten för att jaga upp och ingjuta rädsla i tanter. Räckvidden på vapen, som finns långt längre bort än Kaliningrad, kan nå var som helst i världen. Missiler skjuts regelbundet från Kolahalvön mot mål i Kamchatka. Att oja sig över Kaliningrad är bara del i propagandan. Snarare är det Kaliningrad som ligger i farozonen för baltnationalister, som skäller lite lätt i skuggan av husse, och tokkonservativa polacker. Inte Gotland. Att placera ut kortdistansvapen i Kaliningrad är snarare en markering mot klientstaterna och en reaktion mot missilförsvarsplanerna.

Skrivet av MinscS2:

Din jämförelse hade varit relevant om Mexico och Kanada hade varit under amerikansk ockupation från ~1945-1990, och om USA på senare tid återigen börjat visa tendenser till att lägga sig och Kanadas och Mexicos utrikesaffärer och visa aggression om dessa länder inte gör som USA vill.

Ja, Sovjet ockuperade delar av Europa efter andra världskriget, precis som västmakterna kom att ockupera Tyskland eller Italien. Man får dock inte glömma att länder som Rumänien deltagit i invasionen av Sovjet, samt att målet från Sovjets sida alltid varit ett neutralt enat Tyskland, vilket inte gick hem hos västmakterna. Det idag neutrala Österrike som initialt ockuperades av både USA och Sovjet, vittnar om vad som kunnat hända med Tyskland efter kriget. Idag har Västtyskland annekterat DDR, och bidragit till en NATO-expansion österut, drivit på ett anfallskrig mot Jugoslavien inkl den påföljande balkaniseringen och inkl tvångsavskiljandet av Kosovo (utan någon omröstning), samtidigt som man som klientstat fortfarande befinner sig under amerikansk ockupation som präglas av partiförbud, frånvaron av någon verklig opposition, ekonomisk och politisk dominans.

Skrivet av Friterad:

Jo för USA skulle ju börja attackera Sverige... Nej dom ger sig inte på fredliga demokratiska länder.

USA ger sig inte på länder som redan är satellitstater, styrda av lokala compradorbourgeoisier. Länder som värnar sin självständighet får problem. Vi ser inte minst Syrien, där det tydligen är upp till Obama att välja statschef, och där återtagandet av eget territorium fördöms som slakt av "civila". Jemen och Mosul är förstås undantag.

Skrivet av Stoff3th3m4n:

Tycker inte att Ryssland gör rätt på något vis, när man t ex kikar på annekteringen av Krim osv, men det går åtminstone att förstå varför de gör som de gör med tanke på USA:s militära expansion i världen. Kan man sin historia förstår man också varför de ser varandra som motståndare.

Ryssland är idag uppdelat på flera stater, ungefär som Tyskland bestod av flertalet tyska stater (Preussen, Bayern etc) innan landet enades. Det som är Ryska Federationen är inte Ryssland. Krim annekterades till Ryssland på 1700-talet, efter att de osmanskallierade slavhandlargängen slutligen besegrats. Den ryska militära närvaron på Krim har varit konstant sedan dess. Långt innan USA slog sig fritt från Storbritannien, och långt innan t ex Hawaii annekterades. Det som hände häromåret var ingen annektion, utan en återförening i enlighet med folkrättens mest fundamentala del, nämligen varje folks rätt till självbestämmande. Republiken Krims folk, röstade dels i början på 90-talet, och dels nu, med en förkrossande majoritet, för att tas upp i Federationen. Det var en no brainer för vem som helst, när en så uppenbar och våldsam kupp genomförts på dess tröskel, och som vi idag kan se resultatet av.

Skrivet av Stoff3th3m4n:

Tror att du överskattar Rysslands militära slagstyrka Finns många bedömare som menar att ett krig mellan USA (Nato) och Ryssland skulle vara över på några dagar. Så var det faktiskt även under kalla krigets tid, även om man inte hade full koll på Sovjetunionens militära kapacitet vid den tiden.

Det var Tyska ordens, Kalle 12, Nappes och Hitlers prognoser också. Det gick inte så bra kan man säga. Ryssland har många gånger ställts inför det samlade västeuropas aggression, men på något sätt alltid lyckats överleva, om än till enorma kostnader, som lämnat djupa spår i landets utveckling.

Skrivet av Valiumballong:

Ryssarna rustar inte bara lite, ryssarna är aggressiva. Om Krim och Georgien anses vara en del av den ryska intressesfären så kan man gott anta att även Baltikum är det och då är det naivt att tro att Gotland inte är av enormt militärt värde. Jag tror inte att någon oroar sig för att Ryssland ska invadera Sverige för en långvarig ockupation, men om du kontrollerar Gotland så kontrollerar du Östersjön. Det är hotet mot Sverige. När Ryssland över bombanfall mot Sverige så gör man det inte för att man har tråkigt, man gör det för att vara förberedd om det skulle behövas.

EU kom fram till att det var Georgien som inlett stridigheterna, där man hoppats på att Ryssland inte skulle besvara angrepp mot kontingenten fredsbevarande trupp som varit på plats där sedan början av 90-talet (då de etniska konflikterna blossade upp, bla mellan osseter och georgier). Slipsätaren kände sig trygg efter allt stöd han fått från framprovocerande krigshetsarna i Washington, som gjort och gör allt för att destabilisera självständiga länder och deras närområde, men fick spö. Georgiska armén var slagen, och vägen låg fri mot Tblisi men något Gotland-"lån" av Georgien blev det inte tal om. Det finns inget intresse i att ockupera något land för ockuperandets skull, ännu mindre Gotland.

Sen det här ang. öva bombanfall mot Sverige, är det ytterligare en skröna och del i informationskrigföringen som "Försvarsmakten" är så duktiga på. Ses inte minst bland annat i destruktionen av Libyen där man grejade med sina "psyops"-flygblad (lämpligt benämnda på engelska förstås - precis som det mesta annat inom den branschen i Sverige).

Av IlyaZ

Många nya skärmar, men utan att egentligen erbjuda något nytt.

Jag vet inte hur många år min skärm är, men den är 1920x1200. Att byta ner sig till diverse gamingbrandat strunt kommer inte i fråga.

Köp inget förrän de har vettiga OLED-alternativ i minst 1440p.

Av IlyaZ

Jag ångrar att jag inte köpte det tidigare. Men å andra sidan var det ett annat spel, som jag var mindre intresserad av, då. Det är på grund av de nya målen och pengarna som kommit in, på grund av förseningarna som jag hoppat på.

- Kanske börjar de sälja spelarkonton (utan skepp) när spelet är klart, för samma höga pris under något år.

- En del skepp kommer med LTI vilket gör att man slipper löpande kostnader (oklart hur stora, och om de är tänkta att vara motsv månadsavgifter).

- Man får ett litet försprång när det gäller att hitta i spelet och lära sig t ex flyga sitt skepp med de input devices man har, och har längre tid att bjuda in folk för att få krimskramsperks (dock finns t ex den där buggyn på listan).

Nackdelen är risken man tar.

Det är ingen lätt avvägning.

Av IlyaZ

Var är <1kg MacBook med Retina och Kaby Lake

Av IlyaZ
Skrivet av Jygge:

En sak jag funderar på hur spårar dom torentfilerna? Har dom lagt ut peparerade torenter? De är inte lovligt att dela ut eller ladda ner skyddat matrial. .. Så begår Spridningskontrollen själv lagbrott?

Om det görs med upphovsrättsinnehavarens goda minne lär det inte vara några problem. Däremot brottsprovokation?

Hur som helst skulle det vara bra med en crowdfunding av alla som fått kravet, så att de kan driva det vidare och slå undan lönsamheten på den här sortens nigeriabrev.

Sen har väl en och annan röstat på partier som antagit ipred, och som aktivt upprätthåller det här systemet. Då spelar det ingen roll hur många småprocesser man driver, så länge man inte köper hela paketet att ersätta det med ett annat.

Av IlyaZ
Skrivet av Gambit_2K:

Ja vara Lönerna som utvecklarna, testarna etc. plockar ut är ju inte heller en del av det som räknas in i en utvecklings budget. Det har ju tex. aldrig funnits ett kickstarter mål för tex "With out goal of 100000$ we aim to pay salarys to the developement team".

Men självklart gör det ju det inofficiellt, vilket folk väl måste förstå. De jobbar ju inte gratis, köper datorer och betalar för officespace med pengar ur sina egna fickor. Pengar som dras in under kickstarten går ju delvis til detta.

Liksaå går en del av kakan till markansföring för att kunna sälja spelet, en del av marknadsföring är ju screenshot av nya skepp, trailers, boxen som spelet säljs i (om det inte bara kommer säljas digitalt) etc. Allt som har med ett spelsläpp att göra måste ju dras in via kickstarter och köp av skepp ingame items etc. eftersom de inte har någon som backar dem med pengar.

Vad tänker du dig att donationerna ska gå till?

För att producera och leverera ett spel behövs datorer, lokaler, programkod/grafik/musik (=arbete) etc. Det är det donationerna går till.

Sen har de väl riktiga investerare också.

Av IlyaZ

Om ni avser 100% av marknaden som monopol är det klart att Microsoft inte är ett, men då är termen meningslös. Det är omöjligt att uppnå 100% även om så lagar dikterar det. Det finns alltid en svart marknad eller småskalig produktion. Inte ens systemet har monopol.

Microsoft är ett monopol. Apple är ett annat. Det spelar ingen roll om de var för sig inte har "monopol" på marknaden eller inte, utan har mer med kapitalkoncentrationen att göra. Starbucks är ett monopol, Lisas café är det inte.

Steam är inget monopol, men möjligen är Valve det.

Av IlyaZ
Skrivet av Reyintaz:

Så det räcker att skriva:
dnf install VLC

och VLC installeras då? Om det är så, så är det nice

Japp, precis så. Sen löser den alla beroenden själv, och installerar det som krävs för VLC tex.

Av IlyaZ
Skrivet av Json_81:

Och där uteslöts 99% av potentiella användare.

Personligen tycker jag det är lättare att skriva tex
dnf install någotProgram

Än att göra uppsjön av musklick som man gör i Windows. Det är långsamt och jobbigt. Jämför safari/linux sökfunktion (som kanske finns i win nu också), där man skriver tex Matlab eller vad det nu kan vara i sökrutan och får upp rätt resultat direkt. Det här är nästan samma grej, fast för att installera program.

Därför är det egentligen bakvänt, 99% av alla potentiella användare borde sky Windows. Problemet är att folk inte vet något annat pga monopolet, inte för att folk egentligen bryr sig heller. Datorer är ändå ganska perifera grejer.

Av IlyaZ

Har bytt till Linux, annat än undantagsvis (Photoshop + sånt som ännu inte finns till linux som Star Citizen), och kan säga att det finns (mer än) gott om grejer på Steam, som har fördelen att ge samtidig licens på många fler plattformar än win.

Sätter man sig idag och skriver ett DirectX-spel vet man nog inte vad man håller på med, och jag tvivlar på att något bra kan komma ut ur det.

Visst är linux lite mer bökigt i början, men när man väl skräddarsytt sitt system över tid är det långt bättre och lättare. Ingen bloatware och massa andra grejer man inte vill ha. Man har kontroll.

Skulle säga att linux och mac-kompatiblitet på titlar är ganska avgörande för mina inköp av spel. De flesta bra spel är skrivna på linux av människor som vet vad de gör, och innan jag bytt över till linux var nästan halva biblioteket redan kompatibelt. De spel som bara finns till Windows brukar vara rätt så dåliga, typ innehållsmässigt tomma AAA-titlar där marknadsföringen kommer främst, men som kanske passar perfekt för Windows-målgruppen.

Att installera program är ofta lättare än på Windows numera, man skriver en rad i terminalen. Sen frågar den om det är ok att ladda ner X MB, och när det väl är nere hålls det uppdaterat. Steam var lite krångligare på min distro, det blev 3-4 rader istället. Det finns också en "Store"-variant, men används inte lika mycket.

Av IlyaZ

Det är bra att vara skeptisk och det är klart att spelet inte kommer leva upp till alla förväntningar. Hur många kommer kunna vara samtidigt i en "instans" t ex. Måste ta hänsyn till folks nätuppkopplingar och datorkonfigs. Det är inte säkert att förväntningarna ens är möjliga med dagens teknik eller ej motsäger varandra. Däremot, kan man undra vilka "Derek Smartarna" är och vad deras bevekelsegrunder är. Jag går liksom inte in i en tråd om Pokemon eller whatever spel jag inte spelar eller ens är intresserad av att spela, för att basha och baktala spelet/spelarna. Skulle det behövas ännu mer pengar kommer folk snarare mata in mer, mot åtgärder. Företaget nyanställer ständigt, vilket är naturligt med tanke på spelets storlek. De har förmodligen fortfarande inte tillräckligt med folk, men samtidigt fördröjer varje ny anställd projektet enligt den välkända gamla mjukvarumanagementregeln.

Det som däremot kan sägas är att priserna är höga och mängden pengar folk "strör" över spelet är stort. Det är långt ifrån alla som gör det, och inget måste, jag gör det inte, men kanske svider det i ögonen när man själv eller andra i sin omgivning vänder på slantarna. Det handlar trots allt om tusentals kronor på grejer som människor "borde" lägga på mer jordnära utgifter, om inte mat, så bil och bostad, och inte virtuella skepp. Det kan ses som långt från många människors verklighet. Star Citizen är spelens rolls royce.

Av IlyaZ

Låter som något smält eller smällt. Tex en kondensator som gått sönder. Lär gå på garantin i så fall.

Av IlyaZ

Låter som att brytaren kan vara trasig. De brukar se ut något i stil med detta:

https://www.kjell.com/se/image/Product_211855sv/product/1/tangen...

https://www.kjell.com/se/sortiment/el-verktyg/elektronik/elek...

Vet inte hur det ser ut i just den musen, men de jag har sett (ganska gamla dock) använder exakt sådana.

Av IlyaZ

Det är tveksamt, men se om du kan reparera den först.

Jag har gjort så med min IntelliMouse Explorer 1.0 två gånger (sladden skars av vid ingången till musen. Fick kapa och löda om), och sprayfärgat den en gång eftersom färgen försvunnit där man håller fingrarna.

Det som finns idag verkar mest vara "MegåKoölGäming"-grejer, med massa LEDs hit och dit, som går sönder efter något år.