Inlägg

Inlägg som IlyaZ har skrivit i forumet
Av IlyaZ

Dubbla grafikkort

Jag funderar på att handla nytt grafikkort och köra det gamla GTX 260 som fysikkort. Men det ser ut som att jag helt enkelt inte får plats på mitt nuvarande moderkort:

http://www.techsweden.org/bilder/R88A/kort1_ov.jpeg

Vilket är löjligt för att det trots allt finns tre (!) PCI-e-kortplatser (16 16 och 8 - den orangea? Blir det sämre prestanda om jag placerar mitt andra kort där?).

GTX 260 på den övre blå tar upp två kortplatser och sträcker sig runt 5mm över den undre blå kontakten. På den vita PCIn under den blå finns ett ljudkort som jag inte vill ta ur, så jag gissar att jag får lägga mina planer på is till nästa dator.

Finns moderna kort som bara tar upp en enda plats (och som har någorlunda bra prestanda)?

Samt kan någon rekommendera ett moderkort som verkligen har plats för två vanliga moderna grafikkort, annat än på pappret, och ett vanligt PCIkort utöver det?

Jag misstänker också att det krävs ett nätagg med 4 PCI-e 8pins, är det vanligt eller måste jag leta speciellt? Finns modulära?

Kommer ett större icke-ATX chassi behövas?

Av IlyaZ

Det var problem ett år efter lanseringen när ingen använde 64-bitarssystem, men därefter har det inte varit några problem. De drivrutiner som fungerar för 7 fungerar också för XP, men det gäller inte omvänt. Många gamla, men välfungerande skrivare och skannrar tex, fungerar inte för Vista och uppåt.

Av IlyaZ

Ja, om det klarar av att köra de program jag vill använda till bättre prestanda. Problemet är att det inte lär finnas drivrutiner som fungerar. Sedan är stabilitet viktigt och där faller tex Win95, 98 och Me.

Av IlyaZ
Av IlyaZ
Skrivet av niro:

Ännu en som kör ett 10år gammalt operativsystem, hur tänker man då?

???

Varför ska man ha Vista, 7 eller 8 när XP x64 har bäst prestanda? Jag har tillgång till alla systemen gratis, men ser ingen anledning att uppgradera för att få energiförbrukande ögongodis.

Vista, 7 etc är bara sätt för microsoft att mjölka folk på pengar. XP är det mest fulländade Windows-systemet, och de kunde ha stannat där.

Av IlyaZ

SLI har jag inte haft bra erfarenhet av i alla fall, de delade skärmen horisontellt vilket var/är riktigt dumt med tanke på att man i många fall bara har himmel där uppe. Men det kanske är annorlunda nu. Måste det vara två likadana kort?

Det känns inte som att de använder fysiken väldigt mycket just nu, det är mest en ploj eller samarbetsgrej med nvidia, och man verkar komma undan med att placera vad som helst där bara det är dedikerat för fysikberäkningar. Men växer komplexiteten lär tyngre grafikprocessorer ge bättre resultat. Sen finns ju alltid faktorn om man vill använda CUDA för beräkningar och då lär det vara mycket viktigare.

AMD har jag ingen jättebra koll på och jag har aldrig haft en Radeon - jag är ingen fanboy men jag har varit nöjd och följer gammal vana.

Tack för info om konsoler, handlar det om 2013 plus kan det bli lite surt om man byter dator nästa år, men samtidigt börjar datorn halka efter för mycket. Det är svårt att pricka in så bra val som möjligt, men det lutar åt en 570 just nu. Ska öppna datorn och kolla om jag har tillräckligt med utgångar på nätagget för säkerhets skull, har för mig att det var något problem med det förut, kanske att jag var tvungen att offra den andra pci-en.

Av IlyaZ

Verkar som att han har båda i maskinen.

Prova ställ in strömsparinställningarna till max performance eller liknande. Ibland får man välja grafikkort i programmen också.

Av IlyaZ

Jag har en i7 920 med 6GB internminne. På 1920x1200 är det egentligen bara GPUn som är flaskhals just nu. Som jag ser det är i alla fall alternativen att handla en 5xx nu och använda 260 som fysikkort så länge, sedan handla resten nytt när nästa generation kommer, plocka ur 5xx och sätta i det där som primärt eller som fysikkort. Men det vore att ta i när 260 skulle kunna göra samma jobb.

Av IlyaZ

Jojo, klart man kan vänta i all evighet, men det vore dumt att handla en äldre generation om den nya är runt hörnet, speciellt som 260 kör det mesta fortfarande.

Jag har ett 700W-nätagg som bör kunna klara två stycken, och det står SLI på det men jag minns att jag hade problem att öht ansluta ett enda kort till det. Vad är det för anslutningar som krävs, dels är det PCI-e som ansluts där bak men behövs mer ström?

Men, jag är inte intresserad av SLI i sig, jag hade SLI på förra konfigurationen med 2 st 7800GTX, men få spel stöder det och prestandan blir i längden inte bättre än att handla ett enda helt nytt kort.

Av IlyaZ

Nästa generation Geforce?

Tjosan,

Jag har inte läst datornyheter på ett par år, men nu i Januari börjar det bli dags att modernisera datorparken. På nuvarande datorn handlade jag en GTX260 med idéen om att det är bättre att handla nya budgetkort ofta än att handla värstingkort sällan, men i och med att kortet stått sig oväntat bra har jag inte behövt köpa något nytt. Generellt sett verkar tre år gammal hårdvara kunna köra vilken mjukvara som helst utan vidare, vilket är ett trendbrott mot tidigare då komponenterna brukade sjunga på sista versen vid det laget. Kanske är det konsolernas begränsade hårdvara som håller tillbaka spelutvecklarna från att ta ut svängarna prestandamässigt. I så fall, när är nästa generation konsoler att vänta, på ett ungefär? Det verkar som att det är en bra idé att tima datorköp precis efter nya konsolsläpp.

Men, jag sneglar nu på en 560 eller 570, som jag kan återanvända i en ny dator, antingen som huvudkort eller som fysikkort. Dock ryktas det ju om att nya generationen Geforce dyker upp efter jul? Jag läste en artikel på Sweclockers om det, men kan inte hitta den, vet någon något mer? Troligt att de har stöd för PCI-e3?

Av IlyaZ

Moderkortet POSTar ej!

Hej,

min dator vägrar starta. Moderkortet POSTar inte!11 argh
Förra veckan frös musen och tangentbordet medan allt annat fungerade. Grafik, ljud, klockan osv. För att åtgärda detta startade jag om. Samma sak upprepade sig ett par gånger efter ett par dagar.

Igår hände det igen. Jag startade om och fick en blue screen i windowsladdningen. Startade om igen. Numlock lös när datorn var av. Inget annat hände. Stängde av datorn. Bröt strömmen (har en sån knapp i uttaget). Satte på strömmen, startade datorn. Datorn startar. Jag kommer till OS-väljarskärmen. Klockan tickar sakta till 0 från 30. Musen och tangentbordet reagerar inte. När klockan slagit 00, händer inget. Jag startar om. Inget händer. Moderkortet postar inte längre!!1

Eftersom grafiken, ljudet och processorn verkar fungera riktar jag mina misstankar mot Moderkortet och Nätaggregatet.

Trots att fläktarna susar och lamporna lyser hör jag ett litet klick när jag sätter på PSUn med I/O knappen. Som efter en liten gnista. Vet inte om jag alltid hört den men det låter i alla fall.

För ett par veckor sedan rök 1 GB RAM. Måste ha haft något med strömmen att göra gissar jag.

Nätagg: Silverstone ZEUS 650W
Moderkort: Asus A8NSLI Premium

Men vem är boven? Nätaggregatet eller Moderkortet? Något annat?

Är tacksam för all hjälp som ges.