Inlägg

Inlägg som Inveramsay har skrivit i forumet
Av Inveramsay

Vissa moderkort har fästen för 775 kylare, asrock är ett exempel. Dock kommer kylaren monteras lite snett och det blir trångt så det slutade med ett nytt vattenblock för mig

Av Inveramsay

Första steget borde vara att ta dig ner till en större elektronikaffär och klura ut om du vill ha en kamera med eller utan spegel. En m4/3 kamera kommer vara mindre och lättare även om den inte går ner i din jackficka med annat än de allra minsta objektiven men dom har andra nackdelar.

Av Inveramsay

Du får 30 dagars gratis provtid med photoshop, behöver du mer än så?

Av Inveramsay

Jag skulle tro att ditt MSI program kör över bios när det kommer till klockningen och justerar till vad det vill. Prova att kolla igenom menyerna och bocka av rutan där programmet autostartar och se vad multipliern ligger på med cpu-z

Det är en god ide att skruva ner vcore så långt det går. Om du inte har tid/ork att göra det ordentligt genom bios och starta om mellan varje gång fungerar control centre. Ställ ner vcore ett steg eller två, kör tio rundor linpack tills det slutar fungera. Du kommer nog behöva ställa upp vcore lite efter du hittat lägsta eftersom prime 12h verkar vilja ha lite mer på den processorn än vad linpack vill

Av Inveramsay
Skrivet av MartinP74:

Blev lite inspirerad samtidigt som mitt Tamron 18-270 lags på hyllan pga damm som ingen hittar på verkstäder...
Så har beställt ett nytt superzoom, Nikkor 18-300/3.5-6.3. Ska bli kul att fota mera när det kommer till nästa helg med lite tur då.

Om det är damm i objektivet och du inte använder det pga just dammet är sista utvägen dammsugaren. Jag hade samma problem med en sigma långzoom och gjorde som dom beskriver i länken http://www.wikihow.com/Clean-Digital-Camera-Lens-with-a-Vacuu...

För mig fungerade det perfekt utan några problem, dock kan jag tänka mig att det kan ställa till ordentligt i objektivet om man har otur. Jag stoppade dammsugaren bakifrån och höll objektivet i mest utdragna läget.

Av Inveramsay

Gamla canon ef objektiv är inga problem, gamla sigma ef objektiv fungerar dock inte eftersom när digitalt infördes justerade canon elektroniken och sigmas objektiv slutar fungera eller går inte att blända ner. Prova att maila sigma om dom kan uppgradera firmware men det är tveksamt, tyvärr kommer dom vara mest användbara som bokstöd

Av Inveramsay

AdobeRGB och sRGB är båda färgrymder medan 8 vs 10 bitar är hur jämna tonfärndringar skärmen kan visa (simplifierat). Det finns aRGB skärmar med både 8 och 10 bitar färg. Viktigare för foto är hur du kan kalibrera skärmen, om du kan justera hårdvaran kommer du i regel behålla mer av färgspektrat än om du använder mjukvarulösningar (båda varianter kräver en extern kalibreringspuck). Mitt tips skulle vara att kolla på tftcentral och gå genom deras "TFT selector"

Av Inveramsay
Skrivet av Raffe:

Nu har jag inte galet stor koll på vattenkylning, men jag tyckte att kitet såg dyrt ut, du kan få detta hos inet för en mindre peng.
http://www.inet.se/produkt/5322047/ek-kit-h3o-360-hfx

Kittet som OP länkar till kommer med en bra pump, inte en som låter som en utombordare.

Till OP, det är ett bra kit med prylar av bra kvalite, fundera dock på att sätta ihop ett eget kit efter dina egna specifikationer eftersom tex radden är lämpad för mellansnabba fläktar snarare än långsamma (om det är vad du vill ha såklart). Om det inte är ett alternativ kör på vad du länkat till, det kommer fungera utmärkt.

Av Inveramsay

En normal stationär kommer alltid ligga långt i prestanda över en ultrabook. Om du lägger 12k på en uppgradering med skärm, kalibreringsverktyg och mobo, cpu och ram så kommer du få långt mer prestanda än en laptop för samma pengar

Ett 670 är fortfarande ett bra kort och klarar många moderna spel på bra inställningar i full upplösning.

Av Inveramsay
Skrivet av Aphex:

^^^ Det här.
Annars kommer du ha exakt samma problem med nästa kamera du köper.

Byt till tV läget på din kamera så att du kan sätta slutarhastigheten till nånstans mellan 125-250, och gå närmre istället för att zooma så att du får in mer ljus.

Snarare 1/1000s, hästar är snabba och vill du få det skarpt måste du ha kort slutartid. Jag tror helt enkelt inte en kompaktkamera kommer ha en chans såvida det inte är skarpt soljus och även då kommer autofokusen förmodligen inte hinna med. En DSLR är nog tyvärr det mest användbara alternativet.

Av Inveramsay
Skrivet av Fränkie:

Det var ju typiskt att det var Mac som gällde.
Är inget speciellt fan-boy på andra plattformar än PC, kör med IOS, Android, Windows och Linux. Men just på PC så föredrar jag verkligen Windows och Linux...
Får väl vänta tills jag väl införskaffar mig en mer krävande kamera, kanske har SSD priserna sjunkit i pris och man kan Raida 2x512-1TB SDD diskar + en för OS. Borde väl hålla för en del foton och annat gött.

Eller ja, för dig Holck så verkar ju tantens laptop vara ganska lika de andra nu nämner oxå. Kanske blir att satsa på en fin laptop då

Men hur kan det komma sig att Mac gör sig så gott på just fotografier? Har även hört att de ska vara väldigt bra för musik.

Tack för svaren

Det är långt viktigare att skaffa en bra skärm och kalibrera den än att slänga pengar på en mac. Skaffa ett par stora ssd och lägg bilderna där istället. En uppgradering kommer vara långt bättre än en mac och i vilket fall som helst har det ingen större betydelse numer iom bra sRGB profiler i skärmarna och fler program som kan hantera färgerna korrekt. Ska du göra det riktigt ordentligt skaffar du ett quadro eller firepro grafikkort och tar tillvara 10-bitars färg som en bra skärm ger. Dock är det överkurs och mac har inte ens stöd för det om inte något har förändrats senaste månaden.

För foto har mac ingen fördel längre förutom att se snyggt ut på skrivbordet. Iom att du har basen för en bra PC är det att kasta pengar i sjön om du köper en ny mac

Jag skulle satsat på en mellanstor SSD för att lägga in bilder på tillfälligt medan du redigerar, 240gb kommer räcka bra om du flyttar dom vidare till en vanlig HDD när du är klar. Skaffa en till HDD efter det för backup och sätt upp så dom antingen går i raid eller kör med automatiserad säkerhetskopiering. 16gb ram räcker än så länge men 2x8gb stickor är nog en bra ide så du kan uppgradera senare. Intel 4770K om du vill klocka, annars skulle en 4770S eller 4765T vara bra alternativ för tystare drift.

Du har inte skrivit vilken skärm du använder men en Dell U2413 eller U2713H och ett x-rite kalibreringsverktyg skulle vara ett billigare alternativ. Känner du att du har gott om pengar satsa på EIZO, NEC eller en LaCie skärm av bättre snitt (runt 10kkr för en 24" skärm) och passande kalibreringsverktyg kommer till.

Av Inveramsay
Skrivet av T-Fork:

Det är slangen som följer med Alphacools färdiga kit, gissningsvis "Alphacool tubing AlphaTube HF 13/10 (3/8"ID) - clear"
Radiatorerna rengjordes med destvatten innan användning, och detta dök upp precis som i förra vändan efter knappt 2 veckor.

Om det inte är algtillväxt är det väl inget att oroa sig för?

Som ovan skriver så kan det bildas "slem" som fastnar i blocket förr eller senare.

Jag har inte haft problem med varken masterkleer, primochill eller XSPC. Primochill/masterkleer blandning kör jag för tillfället utan problem även om spontant hade jag inte trott att blanda slangar egentligen är en bra ide

Av Inveramsay

kör på den lite längre om du vill, dock bör den bytas ut förr eller senare men du måste inte fixa det i helgen. Satsa på annat slangfabrikat nästa gång, vilket märke körde du med där?

Av Inveramsay
Av Inveramsay

f2.8 ger lika mycket ljus oavsett brannvidden, daremot har snabba objektiv ofta rejalt med vinjettering vilket gor att bilden ser morkare ut. Att jamfora mellan film och digitalt ar ingen vidare ide heller, det skiljer sig lite tyvarr. Ar det ett helt stopp eller mer har du nog problem med kameran. Ta och satt upp ett test inom ordentligt kontrollerade forhallanden och se hur mycket det skiljer mellan olika objektiv genom att kolla hur ljus bilden ar i mitten.

Av Inveramsay
Skrivet av dumbo:

Det där är ju en sanning med modifikation, eftersom objektiven behöver vara ett steg (APS-C) eller två steg (småbild) ljusstarkare för att ge "samma bild", dvs samma slutartid, brusmängd, skärpedjup osv.
I de flesta fall finns det inte objektiv som ger motsvarande bild/egenskaper och finns det så är de i regel både större och avsevärt dyrare.

och inte att glömma, ett 35mm objektiv är fortfarande bara ett 35mm objektiv med allt vad det innebär när man använder det som längsta änden av sin zoom

Skillnaden mellan 600D och 650D är bättre AF system och lite annat smått, skillnaden mellan 650D och 700D är en ny ratt på toppen

Av Inveramsay

700D paketet är prisvärt med två skarpa objektiv men kanske inte de mest upphetsande när du börjar lära dig om f-tal osv. Som första kamera är den bra och kommer vara mer kapabel än du. Nikons, Pentax eller Sonys alternativ är ungefär lika bra, dom vinner på olika detaljer men på det hela taget är ingen kameramodell på marknaden dålig idag. För den glada nybörjaren är det viktigare att hitta en modell som passar en bra, man förstår menyerna och ergonomin fungerar. Gå in på en viss elektronikstormarknad och kläm på alla kameror dom har och se vad som känns bäst om det är med eller utan spegel. Kolla hur autofokusen fungerar inomhus i det lite sunkiga ljuset och hur bra du ser genom sökaren. Kolla även hur modellerna upp i sortimentet känns, min erfarenhet är att många förr eller senare kommer byta upp sig bland modellerna och ergonomin förändras.

När du gjort ovan, gå in på blocket/tradera och kolla vad du kan få för dina pengar på beg marknaden, du kommer bli förvånad. Jag köper det mesta beg numer eftersom fotoprylar inte slits direkt av vanligt hobbyanvändande men tappar en hel del i värde

Av Inveramsay

om du kan leva med en separat fjärrutlösare hade jag rekommenderat yongnuo yn-622tx och yn-622 för blixtarna

Av Inveramsay

Jag tror du helt enkelt behover en mer avancerad kamera for att kunna gora det. Ixus serien ar instegsmodeller savitt jag vet

Av Inveramsay

Helt klart intressantaste lösningen på fuskproblemet jag sett än så länge