Inlägg

Inlägg som mubarak har skrivit i forumet
Av mubarak

Tack för tips, det känns rimligt. Känns som drygt 3000 kr är vad man får räkna med då? Utgår från ett paket på komplett. I nuläget är det dock inte aktuellt, jag funderade mer i termer av runt en tusenlapp för en begagnad prolle eller nåt begagnat grafikkort. Spelar så sällan och detta är enda spelet jag har problem med så kan inte riktigt motivera det Men jättebra att veta om läget ändras.

Av mubarak

Är uppdatering alternativ eller måste allt bytas?

Hej,

Jag köpte Company of Heroes 2 på steamrea, första något nyare spelet jag spelat på mycket länge med min gamla burk. Nu märkte jag för första gången att min gamla maskin inte hängde med längre. Kan inte ha några effekter om jag ska köra i 1920*1080. Annars har jag bara lirat titlar som har några år på nacken och där har jag kunnat maxa utan problem.
Kör 5770 i crossfire och en e8400 i 3,6 ghz. 4 gb ddr2.
Nu undrar jag vad jag kan göra åt detta, om det enda alternativet är en helt ny setup, vilket då inte är ett alternativ för mig, får då spela på utan effekter. Eller om man kan byta processorn till en Q6600 om det gör nån skillnad kanske, eller möjligen hotta upp grafikkorten till nåt vassare (men det känns som processorn skulle flaska då) Nu är jag inte alls insatt i dagens prylar men det känns som att vassare grafikprestanda också skulle kosta för mig oskäligt mycket i och med processorn skulle flaska...
Vad tror ni, är det nytt som gäller om jag alls ska göra nåt?

Av mubarak
Skrivet av Oldskool:

Vad gjorde din kompis för några inställningar i BIOS ? Som fick det att funka ett tag ?
Det kan hända att det har med nån BIOS-inställning att göra, även om problem med moderkortet låter mer troligt.

Skrivet av panpo98:

Undrar också vad han gjorde i bios. Om han uppdaterade bios så får man hoppas att han inte glömde att nollställa den ordentligt efteråt. Sen gick in i bios, ställde in och sparade.

Hade du redan bytt delar när han ändrat i bios?

Moderkortet är det sista av de viktiga delarna du ännu inte har bytt. Sen får man hoppas att du inte missat externa små prylar som tex skadade tangentbord, mus, USB kablar/prylar mm.

Sluta suga sönder datorn. Dammsugning skadar/förstör delarna genom statisk elektricitet som bildas i luften. Tar ett tag efter dammsugning innan man får problem.

Drivrutiner laddar man ned de senaste från tillverkarnas hemsidor för vissa man får via Win 7 eller Win uppdate är dåliga, begränsade eller fattas inställningar.

När du installerade om Win 7 kan man även ta bort och skapa nya partitioner. Ha bara 1 hårddisk och 1 DVD (eller USB minne). Vänta med resten tills man installerat så långt att man ser skrivbordet och kan stänga av datorn normalt.

Tack för svar! Inväntar svar på vad killen gjorde i bioset egentligen. Drivrutiner laddas alltid från tillverkarnas hemsidor.

Av mubarak

Syrrans killes dator kajko - nytt moderkort?

Hej,

Min syrras kille har återkommande problem med sin dator. Försöker hjälpa till så gott jag kan men då jag vet att mina kunskaper är mycket blygsamma jämfört med många andras här så frågar jag med hopp om att få hjälp. Vi tror att det lutar åt att moderkortet behöver bytas men är inte helt säkra och undrar därför vad ni tror, och om det finns något han kan prova som han inte redan gjort innan han springer och köper ett nytt moderkort med risken att problemet kvarstår :-/ Kan också gärna ta emot tips på vilket moderkort han borde köpa om det ni också tror det är moderkortet som är kass. Här kommer hans problembeskrivning, vad han provat att göra, nuvarande delar och os. Skall också nämna att han inte klockar sin dator. Here goes:

"Datorn blir väldig långsam och hänger sig en kort stund efter detta. Ibland funkar datorn en hel dag, ibland klarar den inte 1 minut. Ofta hänger den sig när man startar ett program (vilket som).
När den har hängt sig startar den om sig själv och oftast klarar den aldrig att komma ända till skrivbordet utan fastnar i windowsladdning eller även tidigare. Startar man om den manuellt blir det samma problem.

Windows vill ibland ställa om datorn till ett tidigare läge då den fungerat, men problemet uppstår direkt.

Spelar orginalspel, bland annat WoW och Modern Warfare 2. Ofta uppstår problemen uppstarten efter dessa har använts, men aldrig under tiden.

Problem har även inträffat med ljudet då jag exempelvis spelar musik visa spotify. Ljudet börjar hacka och ofta loopa samma sekund om och om igen, för att sedan fortsätta några sekunder senare. Sen händer samma sak lite senare. Ofta händer ovanstående problem (hängning och omstart) strax efter detta problem.

Vad jag har gjort:
Installerat om windows,
Bytt ut de flesta delarna, (nätagregat, grafikkort, ramminnen, processor, hårddiskar)
Dammsugit datorn,
Gjort ett flertal olika tester, (inga problem med minne, överhettning, virus)
Lämnat datorn till en vän som kan en hel del. Han gjorde lite ändringar i bios och datorn funkade i tre veckor. Sen kom problemet tillbaka.
Laddar inte ner, Använder enbart orginalprogram,

Mina delar:
CORSAIR Power Supply 400W CX

SAMSUNG 1TB SATA 7200RPM 32MB

Asus M4N78 PRO, Socket-AM2+/AM3

GeForce 8300, ATX, DDR2, GbLAN, PCI-Ex(2.0)x16

AMD Phenom™ II X3 720 Black Edition Triple Core, 2,8Ghz, AM3, 95W, Boxed

Corsair TWIN2X PC8500 DDR2 4GB KIT CL5 Kit w/2x 2GB XMS2-8500 dimm's, CL5-5-5-15, 1066MHz, E.P.P

Western Digital Caviar GP 500GB SATA2,16MB, Intellipower

Asus Radeon HD 4850 512MB GDDR3,PCI-Express 2.0, 2xDVI/HDMI/HDCP

Operativsystem:

Windows 7 (64)

Skulle vara tacksam om någon kunde hjälpa mig, har läst och frågat flera personer och det lutar åt att moderkortet är knasigt och kanske behöver bytas ut. Eftersom det kostar en hel del vill jag först fråga här, då det inte är lika dyrt.

Av mubarak
Skrivet av Markel0n:

6/10 halvdålig myt.

ok, jag antar att du inte visste något om varför den kan ha sprängts sådär?

Av mubarak

Grannens dator sprängdes! - trolig orsak?

Som rubriken säger så sprängdes min grannes dator samt började brinna, ungefär en timme sedan. Granndamen kom in och bad få låna telefonen för att ringa 112. I kaoset in genom hennes dörr såg jag att det såg ut som en bärbar dator som låg i bitar på golvet. Som tur var kom ingen till skada och räddningstjänst var snabbt på plats för att få bort rök och sådär.
Jag undrar vad som kan vara upphov till att en dator sprängs sådär? Vi har själva två bärbara datorer, den ena som är cirka ett år gammal används måttligt och den andra som har tre år på nacken någon enstaka gång. Sen har jag en stationär dator som jag klockar och spelar lite med något mer frekvent. Datorn som sprängdes var som sagt en bärbar, och jag tänkte det kunde vara bra att veta vad som kan ge upphov till något sådant så man kan försöka se till att det inte händer en själv? Har tyvärr inget kött på benen i fråga om modell eller annat, men ni kanske vet sådär i allmänhet vad orsaken kan vara när sådant här händer?
Förstås väldigt tacksam för svar,
mvh Petter

Av mubarak
Skrivet av Evil_AnAnAs:

Skulle nog tro att batteriet kan vara dåligt. Ta och byt ut det och se om det hjälper.

Hm, ok, menar du batteriet i moderkortet? Gissar att såna finns att inhandla på typ Clas Ohlsson? Hade varit riktigt fint om det funkade Har inte bytt batteri sen jag skaffade moderkortet och det är väl drygt två år sedan nu tror jag.

Av mubarak

Överklockning försvinner vid vissa omstarter

Hej,

det är så att min överklockning av min e8400 EO ibland har försvunnit när jag sätter på min dator. Detta känns spontant för mig som att processorn eller fsb/mch vill ha mer volt men jag har försökt testa det utan stora framgångar. Systemet går stabilt och bra i 4,2 ghz med 1,4 vcore annars, stabilitetstestat med p95, inte orkat 24 timmars maran ännu men ett par tre timmar i alla fall. Dock så händer det tid till annan att överklockningen är avslagen när jag startar upp...Någon som har någon idé om vad det annars kan vara som bråkar om det inte är att jag ändå inte har ett stabilt system utan borde höja volten ytterligare?

mvh Petter

Av mubarak

Jag hade själv problem med höga temperaturer på min e8400 och det var utslitna push-pins på min freezer 7 pro Gav väldigt höga temperaturer redan vid 3 ghz. Kolla pushpinsen och de var utslitna, sitter två små plastklämmar på varje push-pin som lätt hamnade fel och böjdes på sidan ut över moderkortet utan att gå igenom hålet som tanken var och fästa kylaren ordentligt. Så jag köpte passande små muttrar, bultar och o-ringar (i gummi, för att ha mellan metallen och moderkortet) på clas ohlsson, tog bort push-pins och skruvade dit den ordentligt med de andra grejerna. Nu maxar jag ca 65 grader vid p95 med vcore på 1,25 och processorn i 4,2 ghz - inte världens bästa kylning, men duger gott för mig! betydligt billigare än att köpa ny kylare, tror jag landade på drygt 60 kronor för allt.

Av mubarak

Uppenbarligen vill den inte till 4,5 ens på 1,44 vcore (efter drop). Kanske skulle gå med mch och fsb ännu högre (testade +1 på båda) men känns som att temperaturen blir för hög ändå, hwm säger 88-89 grader och realtemp 83-84.
Så det får bli att jaga lägsta vcore på 4,2 istället!
Tack för hjälpen alla!

Förresten Kockski, har en freezer 7 pro fäst med bultar och små muttrar.

mvh Petter

Av mubarak
Skrivet av Evil_AnAnAs:

Under 85C är inga problem alls, Intel fegar bara med max temp.

Skrivet av hasenfrasen:

Tcase ska hålla sig under 71 - men det är inte direkt relaterat till Tjunction (som du mäter). När Tjunction når 100 börjar den trottla.

Ok, det var kul att höra! Läste inte era svar innan det var godnatt för mig (inte processorn) så jag fegade och körde vcore på 1,28 efter drop och hade ett stabilt test i 4,2 ghz över natten.

Hittade en sida där de sade att max volt för e8400 var 1,45 (E8400...What's the highest voltage you would use? - EXTREME Overclocking Forums) (någon sade 1,5 förvisso). Så körde lite korta testrundor nu i morse för att försöka nå 4,5 ghz, dock verkar det som att jag behöver rätt ordentligt med vcore för att fixa det. får inte stabilt test med 1,39 efter drop

Skrivet av Kockski:

vad använder du för temperatur program?

jag hade en e8400 och den gick väldigt varm dock när jag körde real temp så sjönk tempen med ca 10 grader som Sweclockarna sa till mig är att känn efter 15 min på flänsen är dom varm ja då kanske du ska ta det lugnt , för det andra va har du för kylare på den

Jag har hittils kört med hardware monitor, men testade nu realtemp och det stämmer att den visar lägre. Känns som att det hade varit tryggt att få höra fler som säger att realtemp visar det rätta, så om ni vet det så upplys mig hemskt gärna

mvh Petter

Av mubarak

säker temperatur och volt på e8400? snabbt svar trevligt, vill sova med p95 igång :-)

har just skaffat lite snabbare minnen och ser vad min processor går för.
har letat på internet men litar i regel mer på proffsen här än på random internetsidor - hoppas jag borde det

kan köra den i 4,4 ghz med en vcore på max 1,36 (efter vdrop). lite för hög volt kanske (rekommenderat jag sett är max 1,35). Temperaturen är då uppe på 74 grader celsius efter cirka femton minuter. ville inte fortsätta testet och avbröt. Var det rätt eller tål den 1,36 vcore och temperaturer som säkert når 77 grader? Tanken är att köra testet över natten för att få nån indikation på om den är stabil, men lite läskigt att somna in och inte veta om man vaknar med en död processor.

kör nu ett test i 4,3 med en vcore på max 1,34 efter drop. temperaturen uppe i max 71 efter femton minuter. Kan tänka att den max kommer nå 74 grader under natten. Är det säkert?

tacksam för snabba svar,

mvh Petter

Av mubarak

Ok, tack för tipsen. Ska kika på W7 64 bitars då. kan jag uppleva problem med drivisar och sådant månntro? pallar inte sånt strul...:-/

Av mubarak

Idé att gå från XP till Vista 32 bitars OEM pga direct x 10 och 11?

Hej,

har länge varit en militant XP användare men funderar nu på att skaffa något OS som stödjer direct x 10 och 11. Om jag fattat det rätt så skall dessa båda fungera i både Vista och Windows 7. Har hittat en billig OEM-licens på Vista 32 bitars och tänkte därför höra med er bättre vetande: om jag skaffar 2 gb mer i ram, är det då idé att köra Vista 32 bitars? Kan jag köra direct x 10 och 11 med Vista 32 bitars? Kommer min dator att bli märkbart långsammare med Vista 32?

Sitter på en e8400 i 4,2 ghz, 2 gb i ram och ett 5770.

Provade Vista tidigt och upplevde det som slött och instabilt, men detta var länge sen och en svagare bärbar.

mycket tacksam för svar!

Av mubarak
Skrivet av darrefreak:

Tja

åk och köp gummi/pvc ringar
Och lite längre m4 skruvar.
Sen köper du Tummskruvs bultar som passar på M4.
kommer bli bättre än orginal.

Great succes! installerade enligt tips (hittade inga tumskruvsbultar dock, det hade inte classe, men vanliga). Fick den på plats och min loadtemp i p95 sjönk från 75 grader i p95 med referenskylaren till 61 med egenmonterad freezer 7 pro. Lyckades installerade kylaren på fel håll så jag provade att vara lat och fästa fläkten med buntband och det verkar ju inte ha stört. Läst någonstans om folk som använder silvertejp (tror det var en huttala här på forumet) för att styra värmen ut mot bakre fläkt istället för åt sidorna, så jag smällde på lite sån också.
61 grader i load på p95, det måste ju vara inom helt rimliga gränser. Nu vågar jag nog höja vcore lite till för att av nå ännu högre. Undrar vad denna prolle kan nå egentligen, är en EO, batch från Malaysia.

Av mubarak

haha, jag tycker macgyver-lösningar är sjukt häftiga. och att skruva åt en mutter med gummiringar borde till och med den enklaste man klara av. men visst, pushpin blev jag lite besviken på när de gick sönder. kylde riktigt bra innan dess dock.

Av mubarak

egna fästen till freezer 7 pro?

Hej,

när jag bytte upp mig till en 8400 och installerade den blev två av fästena sönder till min freezer 7 pro. Fläkten kunde inte sitta ordentligt längre och kylde dåligt. Fick byta till intel originalet så länge.

Men jag funderade på om man inte skulle kunna köpa passande bultar, muttrar och gummiringar själv och skruva freezer 7an på plats ordentligt själv? bra mycket billigare än ny fläkt bör det ju bli.

Finns det några hinder till eller svårigheter med detta som ni kan komma på?

mvh Petter

Av mubarak

nice! den ser bra ut. kan nog bli en sån.
ganska nöjd med processorns resultat än så länge, i o f bara kört korta instanser av p95 men jag är på 4,1 ghz nu med 1.31v. 75-76 grader i full load i p95.

Av mubarak

kollade närmare på det nu, det var de där små plastpiggarna som fäster kylaren som var dåliga på freezern. Satte in originalkylaren istället och den kyler bättre, på högre frekvens, trots att freezern har mycket bättre flänsar.
så det blir väl originalet tills vidare. eller annan budgetkylare. vill inte lägga mer än 250 SEK på kylare...
några tips på timings?

Av mubarak

freezer 7. den kylde min e2180 väldans bra tidigare men fästena e som sagt lite åtgångna så jag misstänker att det kanske är det som spökar. vad har du för temps på din?