Inlägg

Inlägg som BlackBird har skrivit i forumet
Av BlackBird

LÖSNING: Rädda CR2-filer (Canon RAW) från Sodinokibi Ransomware!

Fick häromveckan Sodinokibi / Revil ransomware på min server. Mycket hjäresorg - men ett ljus i mörkret! Vet inte om detta är allmänt känt - men skriver det ifall någon sitter i skiten.

Jag har en EOS600D som jag tagit massor med bilder med. I Canons RAW-format CR2.

Kan med glädje meddela eventuella andra som råkat ut för liknande saker, att Wondershare Repairit KAN återställa CR2-filerna! Programmet är klumpigt och klarar bara en mapp i taget - och man måste ha en referensbild för den att jobba med. Så jag knäppte helt enkelt en random ny bild med kameran, och sedan - när man efter en första scanning får köra Advanced repair, så laddar jag in den nya bilden. Ut kommer till synes helt oförstörda CR2 RAW-filer. Jag använde Advanced Renamer (man måste välja Name and extension under Apply to för att den ska ta filändelser) för att ta bort ransomwareändelsen på alla bilder i mapparna. Sen får man vackert ladda in en mapp i taget (eller om man vill - lägga alla filer i en mapp - men det blir en jävla oordning då).

Det man går miste om är XMP-filerna med eventuella ändringar man gjort.

Programmet är gratis att testa - kostar sen runt 600 för ett år. Men har man RAW-filer som krypterats av ransomware är det väl värt ett försök med gratisvarianten iallafall. Man får inte ut nån bild ur den - men man ser om det går eller ej.

I Sodinokibis fall - som ändå är en elak jävel - så krypteras bara första 150 kilobyten data. Nog för att förstöra mycket - men jag gissar på att en RAW-fil av det här slaget inte har någon bilddata de första 150 kilobyten - därför måste bara filformatets info in där.

Av BlackBird

Förstår inte riktigt logiken i kravet? OK att blir det blir säkrare - men de gamla datorerna blir ju inte säkrare för att de ligger kvar på Windows 10, än om de uppdaterats till 11. Min gamla häck med Z77-chipset är fortfarande en fullt duglig dator. Kan kanske inte köra moderna AAA-spel på Ultra, men ändå. I dagsläget är det alldeles för dyrt att uppgradera dessutom.

Känns mest som grej för att kunna skryta om Windows 11's säkerhetsstatistik i ett framtida skede.

Av BlackBird

Gillar designen - men såg en vit demomus de hade på Mediamarkt. Jag är inte äckelmagad men fi fan! Det var gulbrun, med mörkbrunt/svart gunk i hålen xD

Retrovarianten är farligt snygg dock... Får se vad nästa mus blir.

Av BlackBird

Är nog mitt nuvarande 970 Air Boss Ultra Har tuffat på i snart 6 år utan problem, överklockat. Och så har det det bästa namnet

Av BlackBird

Kör min 3570K i 4,4ghz, och 970't med det bästa namnet ever kör jag GPUn i 1550 på. Minnet är också överklockat men minns inte med hur mycket. Har säkert kört i 3-4 år med dessa inställningarna och det tuffar på så bra så.

Av BlackBird
Skrivet av Göteborgaren:

Prova sätta fps limit på 60 och se om det blir mindre etc så vet du om det är coilwhine

Tackar - vidarebefordrar så får vi se.

Av BlackBird

Coil wine eller..?

"Frågar åt en vän"

En kompis har nyligen köpt ett 3070 TUF-kort, och det ger ifrån sig ett väldigt märkligt ljud. Det liksom fräser när det belastas. Spoltjut har jag hört innan - hade ett nätagg som hördes in i rummet bredvid. Han har även fått kortet att ge ifrån sig "riktigt" spoltjut. I menyn till Heartstone tydligen av alla ställen. Men kan ett fräsande ljud vara spoltjut? Har tyvärr ingen ljudinspelning på det - men om så är fallet så vet ni säkert vad jag pratar om. Det är ingen av fläktarna som låter - det är undersökt. Nån som tex upplevt att det finns flera "steg" på spoltjut - att moderat last kan få en viss samling spolar att tjuta, och att högre last "aktiverar" ett annat steg i strömförsörjningen?

Följdfråga då jag nästan antar att det är tjut - är det nån som lyckats bli av med det? Det låter verkligen hela tiden kortet belastas. Inte högt men väl hörbart ändå. Läste nånstans att en av anledningarna kan vara att den får för lite juice på PCIE-strömmen. Nu körde vi en kabel som har två 8-pins (från ett Strix-agg på vad jag tror var 650w). Kan dubbla separata PCIE 8-pinsladdar från olika uttag på nätagget hjälpa tro? Skulle ju kräva att det finns mer än en 12v-rail till PCIE-uttagen på agget.

Av BlackBird

Alltså.. Oneplus får ge sig snart. De hinner ju knappt lansera en telefon innan uppföljaren är släppt! Vad blir det sen? Kvartalsuppdateringar?

Av BlackBird
Skrivet av CubaCola:

Det var ju lite av AMDs parad att samma moderkort skulle vara kompatibelt med framtida processorer.
Nu blev det inte så så några har nog lite rätt i att vara bittra även om det är skönast att köpa allt nytt enligt mig.

Men de kommer ju vara kompatibla?!

Skrivet av mrqaffe:

Nä men stöd för äldre moderkort borde komma först

Hur i hela friden tänker du där? Ska de lägga prio på att göra gamla grejer bakåtkompatibla, innan de släpper de moderkort som de facto är gjorda för denna generation? Skevaste logiken jag hört på mycket länge. De som har ett moderkort som är kompatibelt har ändå rätt nya maskiner, så de sitter inte i sjön direkt. Men det är väl knappast så kul för de som kör Intel eller har ett ännu äldre kort att behöva köpa nåt avdankat 450-kort bara för att AMD av nån märklig anledning gjorde dessa kompatibla innan de släppte nya chipsetet.

Av BlackBird

Tyckte det var lite kul hur Farcry 5 interagerade med mitt tangentbord. Annars har jag nog mest RGBn som mysbelysning. Så i själva datorn avstår jag nog - det blir så skevt när det bara är på ena sidan med. Men tangentbord och en eventuell Ambilight-funktion i skärmen - absolut! Möjligen i datorn om det användes på nåt kul sätt, inte bara följde färgtonen i spelet. Tex pulsera rött vid låg hälsa eller nåt. Problemet är väl att den då tar över ordinarie schema (Hue+ i mitt fall), och det då ska kunna hoppa igång igen när spelet stängs av. Tycker NZXTs programvara har svårt att hopppa igång alls ibland...

Av BlackBird

Hahaha Ja Swec är sig likt. "Buhuu de gör inte exakt som jag vill - nu är de onda". Det är väl självklart att man lägger krutet på nya plattformen? Eller hade ni hellre väntat ett år med allt bara för att det ska bli "rättvist"? Det är troligen en jävla massa testande som måste göras - självklart är det lägre prio på det än att få det nya chipsetet klart.

Av BlackBird
Skrivet av PederBejegard:

1. Starta datorn och tryck på F8 tills att en meny dyker upp.

2. I menyn, välj att starta i felsäkert läge med kommandotolk.

3. När fönstret för kommandotolken är framme skriv kommandot net users

Du kommer att se en lista på alla användare i datorn.

4. Skriv kommandot net users "användarnamn" nyttlösenord

Där användarnamn är användarnamnet från listan i punkt 3 och nyttlösenord = det nya lösenordet

5. När du har fått en bekräftelse på att lösenordet är bytt så är det bara att starta om datorn i vanligt läge och logga in.

Helt sjukt bra säkerhet! xD

Av BlackBird

Min Oneplus 8 med Android 10 hade AA installerat från början. Det är lite wonky dock då det läser upp meddelanden etc på "svengelska". Svensk text men engelsk röst.

Av BlackBird

@sKRUVARN: Nej - TBP kändes mest som ett par vuxna snorungar faktiskt. Känner som du noll sympati för dom. När man skriver omogna svar till en familj som ber dom plocka ner deras mördade sons obduktionsbilder från sidan så kan man ärligt talat sitta i sin cell och ruttna.

Jag förstår piratkopiering. Skulle inte vara den som kastade första stenen om man säger så. Men jag har oerhört svårt att sympatisera med folk som envisas med att det skulle ha något med åsiktsfrihet etc att göra, som både TPB och Piratpartiet kört på. Skitsnack. Man kan få nåt gratis utan att fysiskt stjäla det - man tar chansen. Men inte fan kan man få det till att man har moraliskt rätt till det.

Av BlackBird

@Eric Hjalmarsson: Funkade utmärkt!

Av BlackBird
Skrivet av Eric Hjalmarsson:

Testat Adobe Photoshop?

JA! Hade glömt att Photoshop kunde öppna PDF! Öppnade där och skrev ut dom med MS PDF-skrivare. Får se hur de blir på pränt sen men är skarpt när man zoomar in iallafall. Tack för tanke utanför boxen

Skrivet av breakman:

Undra om de kan ha tabbat sig lite och satt en egenskap att det man skriver i fält inte kan skrivas ut?

https://community.adobe.com/t5/acrobat/text-box-is-not-printi...

Med tanke på att de visste om problemet så lär det vara nåt sådant. Har inte riktiga Acrobat installerat hemma dock så kan inte kolla nu.

Skrivet av Baxtex:

Ta en screenshot och skriv ut den istället?

Blir så bökigt med A4 som ska skrivas ut, signeras och sen scannas in igen Pixlar tjohej!

Skrivet av Niivpzi:

Jag hade detta problem med Edge PDF tidigare,
Öppna det i Edge, SPARA NED DET EN GÅNG TILL, Se till att det nya öppnade dokumentet har all text i sig. Pdf fungerar inte riktigt så att du tar upp ett dokument, fyller i och trycker Print, tyvärr.
Här BÖR "as image" fungera.
Sen tipset är Bocka ur "Let Windows Manage Default Printer" - Detta kan ställa till att den har EGNA inställningar den ska FÖREDRA åt dig.
https://support.microsoft.com/en-us/help/4028622/windows-10-h...

Testade lite men fick det inte att funka. Kryssat ur den där rutan för länge sedan - när man har två lasrar och en LabelWriter på jobbet och man skrivit ut en produktkatalog på Labelwritern för att det var sista skrivaren som användes så gör man det. Och funderar på om det verkligen inte går att brevbomba Microsoft xD Det måste ju vara den absolut mest värdelösa "funktionen" nån någonsin gjort. Typ som att ha en bil som styr åt vänster nästa gång fast du svänger höger - för du svängde ju vänster förra gången...

Av BlackBird

Redan testat, inget gör någon skillnad :/

Skrivet av Nasso:

Jag känner din smärta....

I vissa program kan du välja att "skriva ut som bild". Det kan hjälpa ibland. Tror att acrobat reader har en sån funktion. Istället för att skicka "pdfen" till skrivaren så konverterar programmet först den till en bild och sen skickar bilden. Problemet kan nog vara att typsnitt saknas på skrivaren och sånt...vi vissa fall... Skrivare....

I värsta fall har du "finlösningen".... Ta en skärmdump på skiten och skriv ut bilden....

Haha ja tror fan på det sistnämnda. Ringde faktiskt deras support. De höll tydligen på att fixa med det på "IT". Misstänker att det inte är så lätt som det låter när det är PDF vi har att göra med. Men enligt dom så går det inte att skriva ut det ifyllt iallafall.

Av BlackBird

Kan landa på Mars men inte skriva ut ett ifylld PFD-formulär?

Har mänskligheten verkligen inte kommit längre? Fick en PDF-fil från mitt försäkringsbolag som jag glad i hågen tänkte skriva ut ifyllt och klart att bara skriva under (har en horribel handstil).

Men nej. Har testat Acrobat CS6, Acrobat Reader (senaste), Edge samt Foxit Reader - ingen kan skriva ut det #¤%#% dokumentet med mina formulärdata ifyllda! Väljer jag för skoj skull att bara skriva ut formulärdata får jag tre tomma papper. Testat Print as image som jag sett föreslås.

Ska det verkligen behöva vara så svårt år 2020?

Av BlackBird

Ja får nog bege mig dit. Ställde frågan på Steams ARMA3-forum men noll respons där Tack!

Av BlackBird

@luri: Lät spelet göra en ny savemapp men icke. Samma problem. :/ Strunt samma om jag kör 1440p eller 1024x768. Exakt samma låga FPS.