Inlägg

Inlägg som BlackBird har skrivit i forumet
Av BlackBird
Skrivet av HazZarD:

Kommer aldrig slå av adblock varken här eller annanstans, tråkigt men det är för mycket skit i dessa annonser och banners och ska ni nu gör att man inte ens kan läsa artikeln då lär ni tappa rätt många läsare skulle jag tro.

Vad för skit exakt? Lite Komplett-reklam borde la en genomsnittlig Swecdator klara?

Av BlackBird

Haha! Proshop släppte Gigabytekort kl 14.00. 14.00.10 när jag lagt det i kundkorgen var det slut. Stod 1 som lagersaldo - vet inte om det stämde eller om det bara var en placeholdersiffra...

Av BlackBird
Skrivet av Krakkan:

Nope ingen VPN.. Den bara laddar om sig själv, spammar man bakåt knappen så hinner man gå tillbaks innan man blir blockerad.
Väldigt mysko problem, både Edge och Firefox så jag gissar det är på AMD's håll som strular..

Händer här med. Verkar vara när den ska ladda bilden som det går på tvären.

Av BlackBird

Såg för sent ett mail från Proshop om att de hade Sapphire XTX MBA-kort inne. Nån som hann se vad de gick för?

Av BlackBird
Skrivet av Rouge of Darkness:

De kanske planerar en egen fabriksöverklockad variant med ti som identifierare.

Vet inte vur nvidia har rättigheterna till just ti eller inte men om inte så är det ju inget som hindrar dem att kalla sina överklockade varianter för ti.

4090 ti ti mega ultra oc edition typ när nvidia äl släpper ti korten.

Vore ju rätt korkat med den dagen Nvidia släpper 4090Ti. För det lär de göra. Vad ska Galax göra då?

Av BlackBird
Skrivet av Olle P:

Flera rykten gör gällande att XT är den produkt som kommer tillverkas i stor kvantitet. XTX får bara en liten upplaga, så den blir i praktiken inte ett alternativ.
Frågan blir alltså om man vill ha 7900XT (när priserna stabiliserats) eller kan/vill betala extra för RTX 4800?

Vore ju helt galet om så var fallet. Då borde man ju köpa Nvidia i rent trots för att de är så satans tröga...

Av BlackBird

Lite märkligt att alla tillverkare verkar sälja referenskortet. Ett drag för att säkra upp tillgången kanske? Sprida ut äggen i diverse korgar osv. Förr har väl referenskort tillverkats av ett företag - i AMD's fall inte ens en etablerad grafikkortstillverkare, om jag minns rätt. Nån skum firma som gjorde 6900-referenskorten.

Av BlackBird

Vill man göra något utrymmeseffektivt så rekommenderar jag NUC (kanske begagnad) som kan monteras på VESA-fästet bak på en skärm. Måste ju vara en skärm där originalfoten inte sitter i VESA.fästet då. Men utöver böket med att man måste ha en Micro-DP-sladd så kan de bli riktigt trevliga, kompakta AOI-datorer.

Av BlackBird
Skrivet av Lodisen:

Riktigt mörka siffror.
XTX drar jämnt med 4080 i vissa titlar, ligger mil bakom i vissa.

Mörka siffror? För vem? Nvidia då kanske. Kollade igenom spelbenchmarksen för 1440p, och har svårt att se att ett kort för 13 000 kr, som är nästan lika snabbt som ett kort för 23 000 kr, skulle kunna anses ha mörka siffror.

Av BlackBird
Skrivet av kelthar:

Battlemage / Alchemist / etc ... sjukt feta kodnamn jämfört med de andra tycker jag.

Vad finns kvar? Sorcerer, warlock, druid, ... ?

Intelfolket, i allafall de där två äldre männen om varit med i bland annat LTT, framstår som rätt sköna ärkenördar

Hade jag spelat i 1080 och "rätt spel" hade jag nog köpt A770 i ren sympati.

Av BlackBird

Inte helt lätt. PCI Express över IDE hade varit nåt dock

Av BlackBird

Även om det inte är aktuellt för gemene man att hyra anordningarna, så öppnar det ju upp för att många fler kan köpa dom och starta små hobbyreparationsfirmor. Eller göra det svart för den delen Men även en komplett uppsättning maskiner är ju ingen orimlig investering. Och kanske kan de firmor som redan finns köpa sig "riktiga grejer" om de saknat det innan.

Av BlackBird

MINNS NI WBK38? HADE DEN I MÅNGA ÅÅÅR! VA? JAG HÖÖÖR ER INTE?! TINNITUS? JAA!

Nä men bästa är säkert ND-14 eller 15 eller vad de nu heter. Men känns som att 212 Evo var mer kylare för pengarna för "vanligt folk". 389:- kostar den på Webhallen idag - så den är fortfarande oerhört prisvärd. Mindre meck att montera den än större modeller med, då den är "snäll" mot RAM-minnen etc. Så även om Noctua kyler bättre så tycker jag nog 212 är värd Peoples choise

Av BlackBird

Enklast tycker jag det är att ange Paypal som betalningsmetod om det går. Då har man allt samlat på ett ställe och där kan man enkelt uppdatera kortet. Svag tröst så här i efterhand förvisso. Hoppas Brigg får igång sin betalning!

Av BlackBird
Skrivet av muSashi:

Tycker det här är trams av återförsäljare som satt detta i system. Dom förlorar garanterat mer på att ta emot returen, än att bara vara tillmötesgående och justera priset för kunden.

Och om man nu lyckas pricka in saker som kommer på BF-rea, så säger jag bara grattis och är glad för deras skull. Förstår inte alls folks negativa inställning till TS.

Trams? Black Friday-reorna skulle inte kunna hända utan att tillverkarna går in och backar. Säg att butiken köper in en SSD vecka 45 för 1500 kr (tänk bort momsen för att förenkla exemplet). Och säljer dessa för säg 1650 kr. Då köper random swectroll denna. V46 får butiken in de säg 500 SSD'erna av samma sort som de köpt in för 1000 kr - för att sälja för 1150 kr. Dessa säljer slut under V48. V49 hör random Swectroll av sig och vill ha samma pris på den SSDn han köpte veckan innan. Även om butiken får rabatten i form av en kredit etc så är det ändå 500 SSD'er i systemet som går att sälja billigt. Resten har köpts in till ordinarie pris. Ska då random swectroll få köpa en SSD som butiken köpte in för 1500 för 1150? Det är väl ändå helt orimligt?

Har ingen direkt negativ inställning till TS - han verkade inte *kräva* något utan frågade snällt. Men jag kan tänka mig att det finns rätt många Karens där ute som anser sig ha rätt till retroaktiv rabatt.

Av BlackBird

Köpa 6950XT?

Ja... Finns det någon vettig anledning att INTE köpa att 6950 i dagens läge? Vet att 7000-serien är på G men de lär kosta en skön slant i Sverige, även om de är billigare än 4080. 7900XTX (eller var det XT..?) skulle ju vara upp till 70% snabbare än 6950. Vilket gör det i princip exakt lika snabbt som 4080 i bästa fall.

Så... Tänkte köpa 3080 Ti - men sen försvann dom nästan helt. Och de som finns är skrattretande dyra. Dyrare än 4080 tom. Men så fick jag upp ögonen för 6950. Får mycket skit för sin strömförbrukning - men är ju inte så stor skillnad mot 3090 som den i många fall konkurrerar mot prestandamässigt. Till priset av de 3080Ti's som inte längre finns.

Kommer troligen para ihop det med en 13600K och spela i 1440p. Vet att det är end of the line - men de processorer som finns på AM5-sidan är långsammare. Och moderkort/processor i min nuvarande dator är från 2012-2013 nåntint - så lär inte finnas några AM5-processorer nästa gång jag byter ändå.

Så.. Tänker jag vettigt? Eller tror vi verkligen att 7900 XT/XTX kommer kosta under säg 15 000 i Sverige? Nu kan kan nämligen köpa 6950 för 11-12kk. Både Computersalg och Compumail (danskjävlar båda två tror jag) har tom Toxic.korten till det priset. Tror de vat var de sistnämda där Toxic var billigare än referenskortet tom! Som förvisso är mycket stilrenare...

Har svårt att se att det går att göra nån bättre affär nu när min budet inte tillåter mer. Skulle säkert klara mig på ett 3070 eller Ti men nu köper jag så sällan - och skillnaden är så pass liten i sammanhanget...

Som vanligt svamlar jag... Men... Input? Är det tex dumt att köpa ett AIO-kort som ska klara sig så änge? Dvs iallafall 6-7 år. Eller hur stort nu datorintresset är så långt fram. Det är så lockande när tex Nitro+ Pure-kortet är dyrare.

Vill helst slippa byta ut mitt Coolermaster V850 också. Sett dåligt med riktiga reviews på Toxic, men Nitro+ Pure drar ju en jäkla mycket mer än referenskortet iallafall. Stör mig på att man anger allt i watt nu för tiden. Nätaggen har ju rateings i ampere

Av BlackBird
Skrivet av cyklonen:

Men det är ju en helt annan sak. Man kan ju dela upp det på flera ledningar innanför kontakten.

Nej - de kommer ju ändå gå ner i ett jättetunnt lager koppar som kommer bli skitvarmt. Eller menar du i själva kontaktdonet?

Av BlackBird
Skrivet av cyklonen:

Jag förstår inte riktigt varför kontakterna är byggda så här. Varför inte bara göra en stor kontakt med två rejäla pinnar, ungefär som en vanlig kontakt som vi har för vägguttag? Med mindre separation bara, men två kraftiga grejer i stället för massa små, ömtåliga. All ström ska ju ändå till samma ställe...

Kontakterna är en faktor - ledningsbanorna på kretskortet en annan. De skulle brinna upp om man körde in allt på en och samma. Genom att dela upp det (kanske direktfördelas de till olika chokes?) så blir inte ledningsbanorna överhettade.

Av BlackBird
Skrivet av Kaleid:

Helvetes heller. Nästan 6600kr för 3070 var redan lite väl mycket.
För att sätta det i perspektiv, man kan få en hel konsol för det priset.

Märk väl att konsoltillverkarna kan sälja maskinerna med nollmarginal då de får in pengar i form av licensavgifter på varje sålt spel. Nu har priserna spårat ur - det håller jag med om, men så funkar det inte på PC-sidan.

Av BlackBird
Skrivet av mpat:

Känns inte prisskillnaden mellan XT och XTX rätt liten? AMD kapar 16% av minnet och 12.5% av beräkningsenheterna men bara 10% av priset. $799 hade känts mer rätt.

Annars är det ju imponerande siffror. Återstår bara lite verkliga benchmarks.

Beror ju på hur stor del av totala priset för kortet som detta utgör. Ta en gammal 3.5" hårddisk. Varje skiva och läshuvud utgör i just det fallet en väldigt liten del av totala priset. Styrkort med krets, metallchassie och grundläggande R&D står för huvuddelen av priset. Nästan samma sak med SSD. Nu drar jag siffror ur röven, men du kan ju köpa en 250gigs SSD för säg 699 kr. Och en 512, i samma serie, för kanske 899.

I fallet med grafikkort står väl själva GPUn (bara dess existens - oavsett version) för en stor del av priset. Antalet beräkningsenheter är ju inte så mycket en konkret kostnad som marknadspositonering. Det kostar typ lika mycket att göra en 3060-GPU som en 3090. Det är liksom inte större materialkostnad. Är bara tillgången (yeilds) som gör 3090 dyrare. Sen har du all strömförsörjning och fina japanska transistorer. Minneskretsarna utgör troligen en rätt liten del av kostnaden.