Inlägg

Inlägg som Ralleballe har skrivit i forumet
Av Ralleballe

Är detta en fråga om hur nya Prisjakt kan bli bättre? Mig veterligen finns redan en lång tråd om varför det inte är bra.

Är det en fråga om hur gamla Prisjakt kan bli bättre?

Representerar du Prisjakt idag?

Av Ralleballe

Testa att reklamera till att börja med.

Av Ralleballe

Om problemet är att WiFi i hus 1 är dåligt borde det väl räcka med att komplettera med en AP där och sätta routern i hus 2 (AC68U) i AP-läge?

Av Ralleballe

@Magic199:
Installationskabel = enkardelig. Kontakteras i nätverksuttag eller patchpanel.
Patchkabel = flerkardelig och därmed lättböjlig. Kontakteras med kontakter och kopplas mellan nätverksuttag/patchpanel och enheter.

Av Ralleballe

Jag har inte hittat billigare kabel än den hos Kjell: https://www.kjell.com/se/produkter/natverk/natverkskablar/ins...
Köp det riktiga slitsverktyget direkt, det billiga i plast slits ut efter 2 uttag.

Av Ralleballe

Du kan väl skruva fast den hur du vill. Om du tar av locket och skruvar loss kretskortet kan du komma åt att skruva fast den i väggen. Hålen och flänsarna är nog bara för att stripsa sladdarna. Det gjorde jag iaf.

Ett annat alternativ är att fälla in en 10" patchpanel i väggen. Det bytte jag till när de 8 portarna inte räckte till längre. https://www.kjell.com/se/produkter/natverk/installationsmater...

Av Ralleballe

Hur får man in en musfälla i en bärbar dator?

Av Ralleballe

En router routrar trafik mellan ditt interna nätverk och internet. Många konsumentroutrar har inbyggt WiFi (antenner) men det måste det inte vara. Om du ska stoppa routern i en skuff kan det vara onödigt att betala för wifi-möjlighet som du inte kommer att använda. Om routern har för få portar kan en enkel switch vara lösningen om du har många prylar att koppla in.

PoE kan du få antingen via en switch som stödjer det (de är dyrare än dumswitchar) alternativt PoE-injektor till de enheter som ska ha det. Vissa APs säljs med inkluderade PoE-injektorer. Det finns olika protokoll för PoE, de vanligaste förhandlar fram PoE-läge och endast enheter som stödjer det kommer således få ström. Någon standard är passiv och har alltid 24V matning, där vill du inte stoppa in fel enhet.

Om du kan fälla in senildosor i taket och dra sladden på vinden blir det smidigt att montera en keystone-kontakt i dosan och sätta APn över.

Av Ralleballe

Visst hade det ökat lite i Sverige, men inte så mycket. Netnods statistik är ganska intressant: https://netnod.se/ix-stats/sums/Stockholm.html

Av Ralleballe

Tänk på att använda passkey, man får tydligen extra poäng då.

Av Ralleballe

Behöver du verkligen Ubiquitis switch(ar)? De är väl bra om du behöver PoE eller administrerad switch, men till allt utom APs funkar en vanlig unmanaged switch bra. Då får man 8 portar gigabit för typ 300kr. Vissa APs säljs med PoE injector, det är kanske billigare än att ha en PoE-switch?

Angående Edgerouter vs Unify. Edge-serien har fått nya enheter baserade på ny hårdvara, något som inte letat sig in i Unify-serien ännu. Om man sen behöver det är väl en annan fråga.

Av Ralleballe

3x24" i 16:10 både på jobbet och hemma. Man blir sugen på ny(a) med högre uppdateringsfrekvens, HDR, 4k, VRR och allt vad det heter men att gå ner till n:9 blir nog svårt.

Om det nu finns intresse av 16:10-paneler, varför är det ingen som tillverkar sådana?

Av Ralleballe

Då har man dragit igång igen. Har dock problem med att chassifläktarna inte går att styra efter GPU-temp på ASUS ROG Strix X570-F Gaming. Några andra program än speedfan som gör sådant?

Av Ralleballe
Skrivet av OSkar000:

Det som saknas för att komma ner i 70% är i dagsläget en bit under 200k och det skulle ge nånstans runt 1700kr att stoppa in i sparande. Blir det mer pengar över nån gång framöver så får ett nytt mål var att komma ner till 60% och lunna lägga lånet hos exempelvis Avanza om inte banken ger jättebra ränta.

Resonemanget kring bilen är att betalar jag den som en klump nu så frigör det en hel del pengar varje månad som går att stoppa in i sparandet eller göra andra saker för. Dessutom är jag lite småsur på att de höjt räntan samt tar ut aviseringsavgift trots att det går via kivra. I sammanhanget är det en småpengar men ändå sånt som är tråkigt att betala...

Sen finns det nån form av trygghetsönskan att veta att allt är betalt och att kunna klara sig med ganska små inkomster på längre sikt. Ett betalt hus med inte så stort underhållsbehov är billigt att bo i som det fungerar idag med skatter och avgifter.

Det där med 60% eller 70% belåningsgrad för att få ta lån hos vissa långivare verkar baseras på bankens uppskattade marknadsvärde. De gånger jag har sökt lån verkar de ha värderat bostaden tillräckligt högt för att kunna få mig som kund. Nu senast var "uppskattat marknadsvärde" 4,7 miljoner hos en bank, då köpte vi för 3,1 miljoner för 4,5 år sedan. Låter orimligt för mig, men jag har gärna låg ränta om de vill ha mig som kund. Så ta belåningsgrad med en nypa salt, och gör ansökningar för att se vad bankerna säger.

Av Ralleballe

Jag började med Jula/biltemas verktyg, men efter att 75% gick sönder efter första användningen tröttnade jag och satsade på mer kvalitativa verktyg.

Vattenpass
Tumstock
Hammare
Magnetisk bitshållare och bits
Fogsvans
Snickarpenna
Maskeringstejp
Eltejp
Skruvmejslar
Handtvingar
Avbitare och tång
Borrkassett
Arbetshandskar

För specifika arbeten som att lägga golv eller tapetsera finns det speciella verktyg som behövs till det. Man kommer på vad man behöver efter hand.

Av Ralleballe
Skrivet av mrqaffe:

Om man byter till en sfp med högre effekt kan den bränna sönder "andra änden" så man måste ha kompatibla enheter i båda ändarna, skaffar man en egen sfp kan det bli ett problem för man vet ju inte vad som sitter i andra änden av fibern.

Menar du SFP-porten eller SFP-modulen? Vilken av dem är det som bestämmer effekten på ljuset som används? I detta fallet låter det som att TS vill flytta SFP-modulen till en annan enhet.

Av Ralleballe

Hur kan SFP gå sönder av att man sätter den i annan enhet. Sker inte el till ljus konverteringen i själva SFP-modulen, oberoende av var den sitter?

Av Ralleballe

Varför inte dra det hela vägen och köra 12V till allt med lokal reglering i de fall det behövs? Eg. ny sata-kabel (data + ström) med 12V matning så får enheten själv konvertera till den spänning som passar bäst.

Sen förstår jag inte varför man skiljer på EPS och PCIE kablarna. Om båda är 12V för 75 eller 150W kan de väl lika gärna vara samma kontakt?

Av Ralleballe

Mediamarkt har ju gratis frakt, så du behöver inte trycka in den i bilen. Jag fick min till tomtgränsen så bara att släpa in.

Av Ralleballe

Där är ju beskrivning med bilder överst i kartongen, så bara att göra som det visas där.