Inlägg

Inlägg som dafuu har skrivit i forumet
Av dafuu

Vad tror ni man kan få för den här gamla godingen?

Hejsan är precis i väntans dagar att min nya dator ska bli färdig, ihopplockad och till slut, användningsbar.
Medans tiden tänkte jag sälja min nuvarande, tänkte bara för skojsskull se vad den kan vara värd.

Datorn kostade runt 15000 (med byggnation samt win 7 från Inet) sammanlagt för ca 2-2,5 år sedan.

Asus P7P55D-E PRO 1 926kr
1TB Samsung Spinpoint F3 HD103SJ 790kr
Corsair 4GB (2x2048MB) 1600MHz XMS3 1 190kr
Intel Core i5 750, 2.66GHz 1 878kr
PowerColor Radeon HD5870 1GB 3 690kr
Fractal Design 140mm Silent Series 2 st 298kr
Corsair TX 950W 80+ 1 475kr
Fractal Design Define R2, Titanium 790kr
Samsung 22X DL SH-S223C, Svart 210kr
Fractal Design 120mm Silent Series 95kr

Det enda jag vet egentligen är, att moderkortet kostade en slant
likså nätaggregatet

Så tror ni man kan få ut en 3000-4000 kr för det?

Av dafuu

Detta är verkligen ingen meningen att försöka bumpa något alls, men då denna tråden handlar om fläktar till chassit så måste jag fråga en sak till, sen stänger vi ner den här (Detta är EMs fel hehe). Om jag vill styra fläktar genom moderkortet måste det vara PWn kontakt då eller betyder det att fläkten "sköter sig själv". Annars antar jag att det är 3 pins kontakt precis som om man vill använda fläktcontroller?

Av dafuu

Jag skulle vilja tacka alla er som har bidraget mera era erfarenheter. Chassit jag ska bygga i, är nu utbytt mot ett corsair obsidian 550 (fanns helt enklet mer alternativ när det kom till fläktar, framförallt en i golvet samt på sidan)

Beroende på lagerstatus så blir det i 120 mm klassen be quiet´s fläktserie eller GT 1450 (om inte det där jävla irriterande ljudet är vanligt förekommande..usch o fy, isåfall blir det 1150 modellen)
annars kör jag 140 mm fläktar från be quiet eller bitfenix spectre pro
Återigen Tack alla ni som har medverkat till att jag ens har tagit ett beslut haha

Av dafuu
Skrivet av apelipell:

Nej, jag har Silent Wings 2 jag med. Fick de som sponsring till mitt projekt.

De kyler radiatorerna riktigt riktigt bra! Puttar även in tillräckligt med luft för att kyla ram och moderkort.

Skickades från m.sweclockers.com

Okej, låter bra Synd att inte version 2 verkar finnas hos Inet just nu men det får lösa sig
Tack för ditt svar!

Av dafuu
Skrivet av ygd3n:

Fick som sponsring, Be quiet frågade mig om jag inte ville byta ut mina fläktar mot deras nya silent wings 2, verkar inte som om de kommit ut på svenska marknaden riktigt än. Har ingen aning vart man kan hitta dem.

Men nog tror jag silent wings 1 är riktigt bra dem med.

Enda jag kan hitta är att dem är lite tystare, silent wings 2 går i 15.7 Db

Snälla tyskarna är då Ja jag tror också det, så chansen är stor att jag köper dem, tycker även dom ser ok ut
tack för svaret också!

Av dafuu
Skrivet av ygd3n:

Tror inte jag har PWM fläktar, Ja det är 1500rpm fläktar, jag styr mina via min phobya 6-kanaliga kontroll, burken är riktigt tyst, kör dom på ~75%, lyssar man så hör man dom ju, men annars lägger man inte märke till dem,

Det låter bra. Stor chans att det blir något från Be Quiet faktiskt, har du sett att dom förövrigt har ett ganska stort sortiment bland fläktar i 120 mm klassen tex på Inet: http://www.inet.se/kategori/419/120mm/369/be-quiet

Hur kom det sig att du just valde "silent wings"? Dom har ju många olika versioner, och det är ju en djungel att försöka finna vilken som ger bäst flöde kontra ljudnivå

Av dafuu
Skrivet av apelipell:

Jag kör bara Silent Wings 2 i mitt chassi. Är otroligt nöjd. Det följer med rejält dämpade fästen som man kan sätta på så de är nästintill ljudlösa.
Det följer även med motstånd ifall man vill dämpa det ytterligare.

Skickades från m.sweclockers.com

Okej så det är inte någon av de två be quiet silent wings som finns hos INet eller, där är en pwm styrd och den andra snurrar på max 1350 rpm. Hur tycker du att dom fungerar när det gäller insug av luft, gör dom sitt jobb? Jag ska ändå kyla en låda bestående av gtx680 och överklockad i5.

Av dafuu
Skrivet av m1n1h0p:

Utan att ha läst hela tråden så kan jag säga att gentle typhoon är enligt många tester den bästa 120mm-fläkten, har själv 1150rpm-fläktar och de låter väldigt lite. Kan rekommendera en sån (eller 1450 om du ska ha jävla tryck i lådan), 1850 känns lite overkill? du har ju grafikkort och nätagg som blåser ut luften också, man behöver inte SÅ mycket som man tror man behöver. lycka till med köpet!

Tja jag länkade från den här sidan förut : http://www.youtube.com/watch?v=TI1sMslHy0w&feature=plcp, där testar dom en massa fläktar och bråte. men jag tycker det låter "bäst" på ca 75% av hastigheten, oavsett fläkt nästan. Förutom GT 1150 rpm fläktar dom känns som man kan köra hela vägen. Ja 1850 är nog lite overkill, men jag tog med den då jag ändå tänkte använda fläktkontroller eller moderkortsstyrning Tack för svaret!

Skrivet av Hundkex:

Är värt att läsa igenom alla tester, men det senaste (först i listan) talar för att gentle typhoon är riktigt bra med motstånd. Det är även den enda fläkten (tidigare hade Zalman kullager också) man kan lita på i horizontellt läge.

http://www.silentpcreview.com/article1266-page7.html
http://www.silentpcreview.com/article832-page6.html
http://www.silentpcreview.com/article695-page6.html
http://www.silentpcreview.com/article739-page6.html

Yes jag har läst dessa reviews förut också, jättebra. Intressant med det horizontella läget, det ska jag lägga på minnet. Däremot har jag hört att just GT fläktarna kan slå emot på vissa chassin , om man kör insug och har dammfilter (har för mig att det var något fractal chassi, ej säker dock)?

Skrivet av ygd3n:

Vilka du än väljer av Gentle Typhoon, Be Quiet eller Noctua kommer du inte bli missnöjd.

Själv kör jag endast Be Quiets silent wings 2, riktigt goa fläktar.

Jo jag antar ju att alla dessa fläktar håller någorlunda kvalite iaf =). Är det dom Silent wings som körs i 1500 rpm med medföljande automatisk fläktstyrning? Hur kör du dom, även silent wings betraktar jag som absolut skönast att lyssan på runt 9v/ca 75 %

Skrivet av Typhonos:

Jag vet inte jag, 550D har förvisso fått positivt omdöme från de flesta sidor utom Swec trots att det håller avsevärt lägre kvalitet än sina storebröder men P280 har inte fått övervägande positiva omdömen så det är verkligen ingen superlåda med dålig HDD bur, dålig passform på sidoplåtarna, väldigt högljudda toppfläktar mm. Det finns ingen perfekt modell det är sant men det finns bättre alternativ som sagt och även Shinobi XL kan man ju dämpa om man vill.

Ingen fara så tyst blir det inte utan passiv kylning på det mesta och extremt långsamma fläktar.

Kom på att jag inte svarat angående fläktar, hade hade valt Gentle Typhoon av dessa.

Du har helt rätt att kanske ingen av lådorna är otroliga, däremot har många rekommenderat dom och tycker väl att dom håller någon form av både kunna rymma prestanda dator och någorlunda ljuddämpande. Men som du säger så finns det andra alternativ, jag kommer titta runt på flera alternativa lådor i prisklassen upp till 1400 kr och se vad jag hittar (kan tillägga att jag har fractal define r2 i nuvarande dator, och det låter bra men herrejesus va varmt det kan bli ) För övrigt måste jag kolla om det inte går att koppla loss delar av HDD buren på något av dessa chassin (har för mig). Toppfläkten på p280 kan man ju styra från start iaf, men om det låter förjävligt även på halvfart, då får jag titta på att byta ut

Fortsätt gärna rekommendera chassin osv, det gör att jag har mer alternativ i slutändan

Av dafuu
Skrivet av Typhonos:

I så fall ska du inte köpa något chassi med vriden hårddiskbur eller åtminstone bara de där man kan montera bort den. P280 är ju inte ens halvtyst och 550D är inte vidare bra kylningsmässigt samt av tveksam kvalitet. Står du ut med ett större chassi så som Shinobi XL?

Det skulle jag väl kunna göra, men å andra sidan har andra sammanfattat dessa två chassin som bra. Man kan ju kolla fram o tebax och hitta för och nackdelar men nästan alla modeller. Shinobi xl ser för övrigt trevligt ut, yes och rymmer prisramen

edit: när jag menar tyst så menar jag kanske inte jättetyst, utan det får höras men det får inte vara hur högt som helst, och det kan ju bero från peron till person såklart.

Av dafuu
Skrivet av k0ww4:

Resonansen beror på att Antec har valt att fästa fläktarna med plastflikar. Problemet uppstår som sagt först när fläktarna snurrar fortare än ~1200-1500rpm. De främre fläktarna skruvas fast med endast 2 smala specialskruvar var (men dessa går att sätta gummiringar runt för att få ner resonansen. Om du bara kör fläktar som snurrar runt 1000rpm och neråt så bör problemet inte vara så markant. De flyttar ju dock inte så mycket luft då heller.

Jag har lyssnat på en hel del av dessa fläktar på den här sidan: http://www.youtube.com/watch?v=TI1sMslHy0w&feature=plcp och ofta när jag tittar på de fläktar som normalt har en kapacitet runtom 1500 rpm så vill jag gå ner till 9v och inte köra för fullt. Då upplever jag dom som "tysta". Och det verkar väl som att GT verkar i många tester ligga i topp när det gäller att flytta lyft i dessa regioner..ja som sagt svårt val. Ska tänka på använda gummiringar när dom här grejerna skruvas in

Men vad jag framförallt blir orolig för är att du säger att de 2 längst fram inte får förbi mycket luft förbi hårdiskplatserna, det är ju oroväckande då jag har tänkt att faktiskt klocka det här systemet och kanske köra sli i framtiden =(

Av dafuu
Skrivet av k0ww4:

Jag har också ett Antec P280. Jag har hela chassit fullt med Gentle Typhoons (1450rpm). Tänk på att de fyra fläktarna i fronten kommer ligga direkt mot plast/plåt. De fläktar du fäster mot hårddiskburen resonerar väldigt bra chassit och låter mer än vad du någonsin kan föreställa dig. Jag har 2 st GTX 580 i mitt chassi och de främre fläktarna förser inte dessa kort med någon som helst luft. Hårddiskburen är fruktansvärt dåligt byggt och släpper inte fram någonting.

Jag har satt lite dämpande gummi mellan fläktarna och därmed fått ner ljudnivån lite. Antec P280 är en riktig skitlåda i mitt tycke och det hjälper som sagt väldigt lite med luftflödet i chassit att sätta fläktar i fronten.

Jag testade Gentle Typhoon 1850rpm (med fläktkontroller) och de lät fruktansvärt mycket så fort de snurrade över 1000rpm (mer än de som snurrar i 1450rpm som standard)

Ja det här låter ju såklart mindre trevligt, och framförallt oroande. Hmm ..tror du att det kan bero på designen av Gentle Typhoons som gör att det resonerar så mycket, eller tror du att resultaten overall är lika dåliga oavsett fläkt?

Tråkigt att insugsfläktarna inte verkar göra någon större nytta. Och tack för dina erfarenheter med GT 1850 med fläktkontroller. Då kanske man kan strunta i just den versionen iallafall

edit: Börjar ju fundera på att skicka tillbaka mot corsair obsidian 550D istället..hmm

Av dafuu

Fläktar, Gentle Typhoon, Be Quiet eller Noctua?

Har precis fått hem en dator som bland annat består av:
(Datorn: i5 sandy brigde, gfx 680 , 8 gb ram, thermalright silver arrow)

Mitt chassi är ett antec p280 (med tre medföljande fläktar, 2 i tak, 1 i bak) Har nu fyra platser (120mm) lediga (2 i front, 2 i datorlådan bakom de 2 i fronten) Jag behöver alltså 2 eller 4 fläktar som suger in luft i chassit, för att få ett bättre luftflöde, men jag är även intresserad av att ha dom relativt tysta. Därför vill jag att dom ska kunna användas med fläktkontroller och om inte de går, att den har pwm. (motstånd vet jag inte ens hur det fungerar, men desto mindre krångel desto mindre)

Jag har tittat på Gentle Typhoons 1450 och 1850 modellerna som ska vara ganska effektiva och samtidigt inte låta särskilt mycket om man ställer ner rpm en aning? Någon som kan rekommendera dessa och isåfall, vilken är bäst? (har för mig att någon sa att 1850 var bättre än 1450 i samma hastighet, då 1850 hade en bättre/starkare motor?) Samt att någon sa att i vissa fall så kan just GT fläktarna vara en dålig ide om man har dammfilter..? Känner någon igen det?

De andra alternativen jag också tittat på är: Be quiet silent wings (pwm versionen) och Noctuas NF-S12B-FLX.

Edit: Sen undrar jag bara om dom två fläktarna inne i chassit, ställer andra krav på fläktarna som ska suga in luft längst utifrån?
Tacksam för hjälp!
Mvh DD

Av dafuu
Skrivet av Kent:

Ifall du inte vill montera själv finns lösningen här: http://www.sweclockers.com/forum/61-stationara-datorer-suppor...

Passar på att tacka för detta oehört välpassande bidrag, underbart då kan man få lite stöd när allt går åt skogen

Av dafuu
Skrivet av lideri:

Nu är medföljande fläkt helt ok, så jag skulle prova den först och beställa en ny om jag tyckte den var för högljudd. Det är svårt att säga hur ljudkänslig folk är och det beror mycket på hur man har datorn stående och hur mycket bakgrundsljud man har hemma. Det är skillnad vad man kan leva med om man har lite trafik utanför och lite musik i bakgrunden eller om man ligger och lyssnar efter datorn mitt i natten när det är knäpptyst runt omkring.

Schyte Gentle Typhoon 1150 riktigt bra på kylare och inte överdrivet dyr. Det går dock inte att PWM styra fläkthastigheten på den via moderkortet, vilket gör att den går i full fart om man inte har volt styrning, och jag tror att det flesta nyare Asus moderkort bara har PWM styrning. Det brukar inte vara helt lätt att lista ut om det går att styra nått annat än PWM fläktar man brukar få rota i manualen och se om det finns någon lämplig bios inställning för att vara säker.

Vill man ha en fläkt som har PWM och är nämnvärt bättre så skulle jag titta på Noctua NF-F12-PWM men den är så löjligt dyr att det inte finns.

Kan vara en idé precis att vänta och faktiskt kolla hur man tycker det låter/samt temp i datorn under idle och load. Hmm jag har för mig,,att cooler master hyper 212 evo har pwm, om jag kommer ihåg så den fläkten kan man ju koppla in och ha om man ska köra push and pull,

Iaf, finns ju även be queit! och cougar som är ganska dyra (men får bra betyg) men ändå inte lika dyra som Noctua

Av dafuu
Skrivet av HawkHo:

Jag har själv silver arrow och vengeance LP så det fungerar bra. Jag har dessutom själv corsair 550d och i det chassit är det inga som helst problem att montera kylaren i efterhand. Var inte rädd för att spänna ordentligt bara.

Åh tack för den informationen, allt som bekräftar det man vill, är bra. Hur upplever du corsair 550D annars? Jag tycker det ser grymt ut för det första!

Av dafuu
Skrivet av HawkHo:

Det är absolut inga problem att montera kylaren på moderkortet i efterhand så länge chassit har en öppning bakom moderkortet. Beställ med montering så allting är klart förutom just det. Tänk på att inte välja t.ex. corsair vengeance minnena med de höga kylflänsarna för då kommer de ta emot fläktarna.

hej och tack för din feedback. Jag valde faktiskt corsair vengeance minnen men jag tog sådana med low profile, och då ska det ju fungera vad jag förstått. Moderkortet jag har valt har också fått ett omdöme på Inet att just thermalright silver arrow gick att montera dit. Nu ska jag bara kolla så att något av de två chassina jag funderar över att använda mig av, har en öppning. Dessa två:
Antec p280
Corsair Obsidian 550D

Av dafuu
Skrivet av lideri:

Hyper 212 är billig och tillräckligt bra, sen är den väll inte värdens tystare kylare och rätt osexig, men den är jättemycket bättre än stock skräpet. Den fungerar utmärkt om man inte tänkte klocka skiten fullständigt ur CPU:n, och kan man inte leva med fläkten går det alltid att byta i efterhand.

Alternativet är väll en sluten vattenkylare, men då har man pumpljud och det kostar typ dubbelt av vad en 212 kostar, och det blir antagligen inte tystare och du kommer knappast få till en nämnvärt mycket högre överklockning.

har du något bra tips på vilken fläkt jag skulle kunna byta ut den mot? För det tror jag att jag klarar iaf!

Av dafuu
Skrivet av GreckE:

ja det GÅR, kan både vara lätt elr svårt allt beror på chassi och kylare. och att få bort stock kylaren tror jag inte är nått problem för dig. ta det bara lugnt och försiktigt

Njae av vad jag har sett på youtube när det gäller installation av silver arrow och ha02 macho så verkade det krångligt, och som du säger då ska även chassit och moderkortet passa, för att jag ska slippa ta ur det, och om jag måste ta ur det, så måste jag ju montera loss större delen av datorn, och då börjar jag tvivla på att det är värt att låta inet bygga ihop den till en

Så det får nog luta åt något under 650 g eller vattenkylning isåfall

Av dafuu
Skrivet av Yrch:

#12044006

Liknande fråga:

Inets svar:

Hmm ja, det hade ju varit ett alternativ, men som sagt då blir hela ordern på butikspris och ännu mera cash försvinner =/ då får jag försöka hitta en bättre lösning istället Hyra in folk från sthlm haha..eller inte..=/

Av dafuu
Skrivet av Tuxsux:

Corsair H-80 no need to look further

Jag får nog ta en titt, även fast jag har varit lite tveksam just till sådana lösningar...

Skrivet av biorrith:

Kolla på tex Corsair H80. Den belastar inte CPUn vid transport.

Enligt Inet så går det bra med den formen av kylning!

Skrivet av LTsm:

Annars kan du kolla på något slutet vattenkylningskit, inte för att jag brukar rekommendera dem men det kanske passar dig som inte vill bygga själv:)

Hehe ja, jag ser väl det som en nödlösning isåfall, tanken att ha vatten i lådan känns..sådär. Men som sagt...sånt där går att lösa antagligen!