Inlägg

Inlägg som Housepainter har skrivit i forumet
Av Housepainter

Jag som är lite av en "erfaren" nybörjare vid detta laget så vill jag reflektera lite över just GUI/CLI-diskussionen som kom igång här nu. När man kommer som nybörjare ifrån windowsvärlden så är man inte riktigt beredd på terminalen och det sättet att konfigurera sin miljö och utföra olika saker. I början kan det vara skönt att kunna använda ett gui för att ändra lite inställningar och slippa att tänka terminal det första man gör.

Sen är det ju ett klockrent argument att just terminalen blir ett lite universellt sätt att göra saker över de flesta distros. Och när man väl har kommit in lite djupare i det så blir det ett naturligt val.

Något som jag kan tänka mig skulle underlätta för nybörjarna är att man kan få lite mer förklarat för sig VAD de olika kommandona gör när man får en lösning presenterad för sig som utgår ifrån terminalen. Ofta så får man kanske ett par rader terminalkommandon utan förklaring och får problemet löst, men efteråt så sitter man lika ovetandes om vad som löser problemet. Får man däremot lite förklarat för sig vad som händer när man kör dessa kommandon så är chansen större att man får lite förståelse och kommer ihåg lite mer till nästa gång.

Jag läser systemutveckling på yrkeshögskola för tillfället och då stöter man på lite mer CLI och det har fått mig personligen att försöka lära mig ganska mycket mer än jag i rollen som utvecklare behöver. Jag har även installerat Ubuntu (tidigare körde jag Pop) som en av mina utvecklingsmiljöer.
Nu när jag kommit in i det allt mer så börjar jag förstå fördelarna med att använda terminalen till mycket. Men det är viktigt att ha med sig att det är något som kommer med tiden och inte direkt när man bootar en Linux-dist första gången. I början kan det vara mycket bara att komma in i att använda andra program än man är van vid i Windows. Då ligger inte fokus på terminalen.

För att bli lite bättre på att hantera servrar och konfigurationsfiler så har jag försökt att lära mig lite Vim, en riktigt utmanande men spännande grej att göra. För att få övning även i windowsmiljö så körde jag tom en vim-extension i VS Code.

Kanske skulle man pilla ihop en liten "cheat sheet" för dummies med terminalkomandon som är bra att kunna. Det är något jag vet att jag själv skulle ha stor nytta av, för det är många saker man googlar varje gång man skall lösa något i terminalen.

Av Housepainter

Kom att tänka på denna videon. Kanske kan det vara lite inspiration?

Av Housepainter
Skrivet av P-I H:

Jag har provat openSuseTumbleweed med Gnome 40. Jag använder en desktop, men borde fungera bra även på en laptop. Fördelen med Gnome är tillgången på extensions för att förbättra användarupplevelsen. Jag använder dessa.
- Arc Menu för att få en menu, som liknar W10
- Desktop Icons NG (DING) för att kunna starta program från skärmen
- JustPerfection för att flytta panelen till botten på skärmen
-Vitals för att visa fläkthastighet och temperaturer i panelen
- Weater in The Clock för att få info om dagens väder

För att starta program använder jag mest menyn, men ibland ikonerna på skärmen. För att byta program som körs använder jag windows knappen och klickar på programmet. Biden visar hur det ser ut när man tryckt windows knappen. Andra bilden visar "skärmen".
https://drive.google.com/file/d/1rjZPFqR7wRt0-ZGpSH2jsja7qM5cKThg/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1BqGcnb1o5xQ3_3E7p082RnHNaYXOHY47/view?usp=sharing

Tack för lite förslag! Jag har installerat Ubuntu nu och fått igång min utvecklingsmiljö med docker och IntelliJ så jag kan jobba med datorn nu. Ubuntu har blivit lite vassare på de 4-5 åren jag inte testat. Jag får se om jag bryr mig om att flytta menyer och göra det windows-likt. Just nu så känner jag att jag kommer att försöka vänja mig vid att allt är annorlunda.

Av Housepainter
Skrivet av Det Otroliga Åbäket:

Ubuntu med Gnome eller sekundärt Fedora är de bästa alternativen om du lätt vill hitta lösningar på nätet och få relativt nya mjukvaruversioner. Arch om du kan acceptera en jobbigare installationsprocess och tål att saker ibland pajar och behöver fixas; samt är beredd att plugga på själv i deras fantastiskt omfattande wiki. Debian eller AlmaLinux om du vill ha något som rör sig långsammare men där man kan få omfattande hjälp av communityn eller genom att betala för den.

Tack, jag testar att köra Ubuntu igen, det var ett tag sedan jag körde desktoputgåvan nu. Jag har ett par servrar som kör Ubuntu, men det blir ju en annan sak.

Skrivet av walkir:

Ang. distros, så utgår jag själv gärna ifrån något Debian-baserat. Har kört Ubuntu 18.04 LTS i ett par år nu och allt känns väldigt stabilt. Nära nog alla program fungerar direkt utan extra handpåläggning (exempelvis SoftMaker Office).

Däremot är det en väldigt gammal version av Gnome i grunden, vilket gjort att många extensions inte längte supportas. Kör Ubuntu 20.04 på en stackars laptop, men jag blev aldrig kompis med den utgåvan.

Tycker däremot valet av DE (skrivbordsmiljö) väger tyngst. Själv gillar jag Gnome efter ett antal tweaks/extensions och trivs inte riktigt lika bra med KDE. LXQt är min favorit bland lättviktarna.

Ang VSCode så rekommenderar jag en titt på VSCodium istället. Då blir du även fri från Microsoft

Det är svårt att bli kvitt Microsoft helt och hållet när man är en .NET - utvecklare. 😉 Men jag tackar för tipset och skall kolla på det!

Av Housepainter

Jag har hört POP!_OS ett tag med hjälp av dual boot på min laptop. Dock körde det till sig när jag försökte uppgradera till senaste releasen. Så nu när jag bootar upp så kommer jag bara till tty. Jag har inget som jag kommer att sakna på den installationen så nu tänkte jag blåsa rent och dra in på nytt. Men då tänker jag att jag kanske skulle testa något nytt och inte bara dra in POP igen.

Jag kommer främst att köra utveckling på datorn, så mina behov är mest att kunna köra git, vs code och lite andra verktyg, så jag har inte några speciella behov att ta hänsyn till på det viset.
Tidigare har jag bara testat Ubuntu till och från och POP. Jag försöker att mer och mer vänja mig vid att köra i något som inte är Windows, men jag har svårt att komma ifrån känslan att det mesta är krångligt att lösa. Jag vet att nästan ALLT kan lösas, men det är knappast på ett användarvänligt sätt, om man inte har rätt djupa kunskaper. Ta t.ex. att justera hastigheten på scrollen. Att lösa det genom att gå in i textfiler och ändra inställningarna är inte smidigt. Jaja, det blev lite sidospår.

Jag är alltså inte någon avancerad användare. Jag känner mig rätt bekväm med grundläggande grejer i terminalen, men det är inte mycket djupare än så.

Har ni förslag på distros jag borde testa? Jag behöver installera något idag då jag skall jobba med datorn imorgon och behöver få in docker och lite annat på datorn innan dess.

Av Housepainter

Cayennepeppar vet jag används på vissa pizzerior.

Av Housepainter

Minecraft utan tvekan. Omöjligt att säga antal timmar, men lade min röst på 4k - 6k.

Av Housepainter
Skrivet av giplet:

Men vi verkar ju vara ett gäng utvecklarkunniga här. Varför startar vi inte något gemensamt? Men jag skulle rekommendera något webbaserat så är det lätt att konsumera på olika platformar.

Den lösning jag och frun funderar på bygger på en webbapp som skall ha ett API just för att kunna nås från appar/webbsidor. Men ännu är det bara planer, även om repot skapades för bara 2 dagar sedan. Har bara börjat skriva issues på det grundläggande som skall börjas med.

Av Housepainter

Se där! Detta är ett problem som vi vill lösa i vårt huslåll också. Jag och min fru planerar att utveckla någon egen lösning för detta i .net. Det finns säkert många lösningar på detta problem redan, men vi tänke att det är trevligt med ett gemensamt projekt och att det är ett bra tillfälle att öva ytterligare på programmering.

Funktioner som vi vill ha är generering av veckomatsedel, taggar på typ av recept och även sökbart på ingredienser. När man skapat en matsedel för en vecka så skall man även kunna skapa en inköpslista.
Lösningen skall även kunna hålla reda på när man senast åt en maträtt, så att man inte får samma maträtter för ofta. Bettygsättning skall också finnas.
Tanken är även att man skall kunna "seeda" en veckas matsedel med lite parametrar.

Stora planer, men man får se om man kommer igång med det snart också.

Trevligt med lite tips och inspiration som man kan kolla på!

Av Housepainter

Snyggt jobbat!

Av Housepainter

Kan det vara att du behöver ange denna i din html-fil i head?
<meta charset="UTF-8">

Av Housepainter

Jag har faktiskt gjort detta på handledsstödet till mitt tangentbord. Inte för att det var slitet, men jag klädde om en pall och fick idén och ville testa att även klä om handledsstödet så att det skulle bli lite snyggare.
Jag tog faktiskt inte bort det gamla materialet utan satte tyget utanpå det gamla.
Jag använde mig av smältlim för att fästa tyget. Tyget jag använde var någon variant av konstläder. Det har inte varit varmt och klibbigt på något vis, men det är heller inte av en tät skinnliknande typ utan en typ av tyg som andas lite bättre.

Resultatet kan ses här.

http://skinnari.se/img/IMG_20200605_164431.jpg

Av Housepainter
Skrivet av BadNewsBrod:

Är det någon som faktiskt använder Edge?

Absolut! Efter att man gick över till Chromium så har det varit den webbläsare som jag använder som standard. Varför skulle man inte använda Edge? Jag ser den som likvärdig med chrome som var min tidigare läsare. Bonusen med Edge är att jag ger mindre av min person till Google. Bättre att de får dela på mig, Google och Microsoft.
Jag vill inte säga att "Edge är bäst", men den är utan tvekan på nivå med Chrome och Firefox.

Av Housepainter

Jag är en människa med starka åsikter om musik. Det jag lärt mig med åren är att både jag, och de runt omkring mig mår bäst av att inte prata musik, såvida man inte av någon anledning har förstått att smaken är lik.
Förr var jag väldigt öppen med att jag avskydde vis musik. (Genre är inte det som avgör) Men jag uttalar mig sällan på det viset nu. Jag har vissa genrer som jag verkligen inte klarar, bl.a. dansband och - något jag inte ens ser/hör under dödshot - mello.
Men jag är rätt försiktig med att uttala mina åsikter nu för tiden. Om jag säger något så är det oftast för att det kommer en stark åsikt från någon annan som jag inte håller med om. Eller när en kollega två veckor i rad spelat Reggae 4 timmar varje morgon. Behöver jag tillägga att jag hatar reggae?

Personligen så lyssnar jag på väldigt många olika stilar, allt från hårt till mjukt, från blip blop till klassiskt. Men jag håller min musik allt mer för mig själv och delar bara med mig av det jag gillar till de jag vet har liknande smak.

Jag är 100% av åsikten att det finns usel musik, men inser att det sällan tjänar något till att säga det till någon annan.
En sak jag inte tål är att det blivit allt vanligare att folk(ungdomar mestadels) spelar musik på telefonen utan lurar. Det är bara onödigt och totalt respektlöst mot att man har olika smak. Lyssna på vad du vill, men gör det med lurar om du är på en plats med andra människor runt omkring.

Av Housepainter
Skrivet av snajk:

Jo, byter man från budget till "semi-pro" så är det ju en stor uppgradering förstås. Men det betyder ju inte att du hade kunnat köpa något mer konsumentinriktat med lite bättre kvalitet. Det är som att gå från en Atom CPU till en Threadripper, det funkar förstås bättre men du kanske hade klarat dig med en i5:a lika bra liksom.

Visst är det så. Men jag är nöjd och glad ändå.

Av Housepainter

Jag har betat av ganska många olika routrar, dock ingen dyrare modell. Jag har haft ostabilt wifi i lägenheten i alla år, det störs av nätverk runt omkring och betongväggar. När jag var inne i ett annat rum än routerns så kunde Youtubevideor buffra så fort jag var uppe på nåot högre än 720p. Inte ständigt, men alldeles för ofta för att det skulle kännas ok.
Men i somras så skaffade jag mig en Edgerouter X samt en Ubiquiti AC Lite, precis det som tipsades om tidigare i tråden av 2 olika medlemmar. Sedan jag gjorde den uppgraderingen så har jag aldrig haft något problem alls. Att jag inte gjort det bytet tidigare är det enda jag ångrar.

Av Housepainter
Skrivet av Samsung:

Det skulle vara lite intressant att höra hur många som föredrar en "naken" telefon kontra en med skal/fodral. Jag har nog haft åtminstone skal på samtliga mina sedan iPhone 4.

Helt klart föredrar jag en telefon utan skal!! Sen att telefontillverkarna mer eller mindre tvingar en till att använda skal för att telefonen är för hal eller har rundade kanter är ju en annan grej. Jag vägrar dock skal på min telefon.

Jag har själv aldrig använt en Samsung då jag avskydde all bloat som var installerad och inte gick att få bort. Jag hoppade tidigt på OnePlus-tåget och har varit relativt nöjd där. Men en sak jag inte förstår är varför man envisas med att ha baksidor av glas och sluttade kanter på telefonerna. Det är för mig bara negativt och gör risken större att telefonen skadas om man skulle råka tappa den.

3,5mm hörlursuttag var för mig inte något som jag såg som nödvändigt, men lutar nog mer och mer åt att jag vill ha det på min telefon. Bluetooth är inte fritt ifrån krångel. En sladd har inte de problemen, åtminstone inte förrän efter många år när sladden till slut börjar glappa.

Så i korthet. ALLA appar som inte är nödvändiga för att telefonen skall fungera SKALL gå att avinstallera! Skippa glas på baksida och se till att inte ha rundade kanter på telefonerna. Se till att det finns telefonmodeller som har hörlursuttag.
Då kanske jag kan tänka mig att köpa en Samsung.

Av Housepainter

Hur är det med servrarna, är de kvar?

Av Housepainter

Ouch, jag bor på gränsen till Danmark!

Rätt roligt när man bråkar om en defenition som redan finns. Skall vi börja fundera på hur lång en meter är? Eller kanske hur mycket ett kilo är? Visserligen så ändrade man definitionen av ett kilo för ett par år sedan, men ni "riktiga" norrlänningar, hoppas inte för mycket. För det finns en definition. https://sv.wikipedia.org/wiki/Norrland
Men visst är det roligt att retas lite. Jag som är gift med en skåning brukar säga att gränsen till Danmark går vid hallandsåsen. Man försökte gräva bort den danska delen, men konstigt nog resulterade det bara i en liten tunnel för tågen.

Av Housepainter
Skrivet av nikwad:

Njaaaa.......
Gävle är inte "Norrland"
Sveriges geografiska mittpunkt ligger i Ånge, några mil inåt från Sundsvall. Så Sundsvall kan omöjligt ligga i mellersta Norrland, om man nu skulle inkludera Gävle (vilket man inte ska göra)

https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Norrland
Gävle ligger tydligen längst ner i södra delen av Norrland.

Jag har inte varit med om lördagsleveranser, men har heller inte beställt på en fredag vad jag kan minnas. Nu bor jag dock inte i någon av de största städerna.