Inlägg

Inlägg som Housepainter har skrivit i forumet
Av Housepainter

Jag håller själv på att plugga till Systemutvecklare just nu och det man gång efter gång hör är att man skall vara aktiv med kodande i form av open source och hobbyprojekt. En aktiv profil på Github med bra projekt är värt mycket! Så bara fortsätt att koda och skapa dig en portfolio av små projekt. Och lär dig ständigt nya grejer och öva, öva och öva!

Av Housepainter

Edge

Av Housepainter

Jag får hålla med @ToddTheOdd där. Det är en utbildning på distans. Det kräver att man är självständig till 100%. Det är inte alltid att det är lätt, men det är något man måste vara beredd på när man läser på distans.

Jag läste Programmering 1 & 2, Webbutveckling 1 och Webbserverprogrammering 1 på hermods förra året. Visst fanns det stunder då det var lite frustrerande, när man hade ett problem och man önskar att man hade en lärare i samma rum som kunde hjälpa en. Men det finns bra resurser på internet där man kan lära sig det som behövs.

Totalt skulle jag nog säga att materialet från Hermods stod för max 5% av det jag lärde mig. Resterande 95% var information jag lärde mig via internet på olika sätt. Mycket Youtube och Stackoverflow.
I slutändan beror betyget på hur mycket tid och energi man själv lägger ner på plugget. Och så är det alltid. Sen kan man som individ givetvis ha olika lätt för det.

Viktigt är att lägga tillräckligt med tid på sina studier. Jag har själv problemet att jag gärna skjuter upp saker nu när min skola har ställt om till distansundervisning pga Covid 19. Jag längtar verkligen efter att Yrkeshögskolan öppnar upp igen så att man kan sitta på plats och ha ett större utbyte med lärare och andra elever.

Det är roligt att lära sig nya saker! Lycka till med fortsättningen av studierna!

Av Housepainter

Säkerställ även att fläkten är inkopplad rätt och snurrar när datorn sen är igång.

Av Housepainter

Tempen på CPU är på tok för hög. Kolla kylningen!

Av Housepainter

Jag skulle säga att det mest handlar om att det finns mycket information om språket tillgänglig.
Sen är det inte enkelt alls att lära sig att programmera. Det blir lite dumt när man skall försöka dra ner på svårighetsgraden för mycket. Det viktiga är att man kan få mycket hjälp att komma igång.
@TroubleBaker

Av Housepainter

Språket beror delvis på vad du vill uppnå. Jag håller med @parmudas om att Java, C# och Python kan vara bra språk att börja med.
Det viktiga är att man hittar information lätt om språket man håller på att lära sig.

Programmering handlar mycket om att lösa problem och lära sig hur man gör det med programmering som verktyg.
Att börja med C++ eller C tycker jag är lite väl onödigt. Det blir en hög tröskel till en början. Det är mycket bra att kunna dessa språk, men det lär man sig lätt senare när man greppat ett par andra språk.

Om du inte har gjort det så börja med att läsa Programmering 1 på komvux. Ofta är den kursen ett förkunskapskrav, åtminstone på Yrkeshögskolan.

Ta och leta efter information på nätet. Youtube är en fantastisk källa till information! Men ännu viktigare är att lägga tid på att träna själv på att praktisera det man lär sig.

Om du känner att C# kan vara något att testa så kan man börja här: https://youtu.be/gfkTfcpWqAY

En annan youtubekanal som jag har använt mig mycket av är https://www.youtube.com/user/IAmTimCorey

Glöm inte att öva, öva och öva! Lycka till!

Av Housepainter

Ett första tips är att läsa på och förstå skillnaden mellan en for- och en foreach-loop. Du har blandat lite och det är det som gör att sökningen inte fungerar som den skall.

Av Housepainter

Stirra dig inte blind på lönen! Det är mycket viktigare att man tycker att det är roligt. Tycker man att det är roligt så blir det mycket lättare att lära sig. Testa lite på egen hand. Det finns gott om information på Youtube för att testa.
Lycka till!

Tillägg: Oftast läser man även lite frontend på .Net också. Jag läser tex 8 veckor Webbutveckling på min .Net-utbildning.

Av Housepainter
Skrivet av sannap93:

Jag är precis i början av utbildningen, läser om variabler just nu.

Har skrivit denna formel:

double talA = 2.1;
double talB = 3.1;
System.out.print("Tal A = 2.1");
System.out.println();
System.out.print("Tal B = 3.1");
System.out.println();
System.out.println( talA + talB );
double summa = talA + talB;

Jag skrev om det lite. Vanligtvis programmerar jag inte i Java, men det bör se ut såhär:

double talA = 2.1; // sätt första variabeln double talB = 3.1; // sätt andra variabeln System.out.println("Första talet = " + talA); // Skriv ut första variabeln med lite text framför System.out.println("Andra talet = " + talB); // Gör detsamma med den andra variabeln double summa = talA + talB; // Skapa nu en tredje variabel som är summan av de två första System.out.println("Summan adderat blir: " + summa); // Skriv ut summan, tillsammans med lite text.

Av Housepainter

Om det är så att datorn tidigare fungerat och du inte rört hårdvaran på något vis så låter det som att det är någon typ av hårdvarufel. Att det är någon elektronikkomponent som gått sönder. Det är svårt att felsöka på distans, men om ingenting som du testat hjälper så känns det sannolikt att det är moderkortet som är felet.

Av Housepainter

Har datorn funkat innan och problemet uppstått utan synbar anledning. Eller är det något som byggdes ihop eller ändrades precis innan problemet uppstod?

Av Housepainter

På moderkortet brukar det finnas små lysdioder som indikerar status på uppstart. Kolla om det kan visa något.

Av Housepainter

"Vi har upptäckt att du blockerar annonser. SweClockers finansieras av annonser och vi arbetar aktivt för att hålla dessa så relevanta och givande som möjligt. Vänligen stäng av blockeringen för att delta i tävlingen."

Nä, Sweclockers, då får det vara.

Av Housepainter
Skrivet av FattarNiInte:

Använder ni vänsterhänta wasd på tangentbordet när ni spelar dataspel eller ändrar ni inställningarna i spelen så det blir mer ergonomiskt?

Inte riktigt svar på din fråga. Men lite tankar ifrån en vänsterhänt.

Jag är vänsterhänt men kör som vanligt. Även om vissa saker kan vara lättare med vänster hand så handlar det mesta om en vana. Om man bara gör något tillräckligt många gånger så lär man sig att göra det så.
En dator har liksom musen på höger sida om tangentbordet och därför har jag alltid hanterat den med högerhanden. Likadant med en gitarr, den är byggd på ett visst sätt och då håller man den så.

Skall man anpassa allt till sin vänsterhänthet så borde man kanske köra en högerstyrd bil så man får växla med vänster.

Däremot får jag säga att det för mig är väldigt naturligt att hantera musen även med vänster hand. Men detta gör jag bara ibland, och då är det sällan situationer då jag använder högerklick. Jag sträcker mitt pekfinger över musen till vänsterklick, nästan att jag har min hand på diagonalen. Precisionen är inte riktigt lika bra som med högerhanden dock.

Angående trådens ämne, för att vara lite On Topic. Jag kör som flertalet verkar göra, långfinger på högerklick och scrollar med pekfingret.

Av Housepainter

Mitt tips är att söka information på nätet. Kolla upp vad det är ni skall lära er, vilka som är kunskapskraven och var själv aktiv i att lära dig.
Jag är själv ganska ny inom programmeringsvärlden, men har redan det hur olika vi är i hur vi förväntar oss att lära. Vissa förväntar sig att bli matad med kunskap från läraren och att det skall räcka. Men så fungerar det inte i verkligheten!
Jag började med att plugga gymnasiekurser på distans och blev snabbt varse om att det gäller att själv vara på tå och ta reda på det man skall lära sig. Att få hjälp av "lärarna" på Hermods som stod för utbildningen kunde man bara glömma. Så jag fick helt enkelt se till att själv söka efter det jag behövde veta.
Vi lever verkligen i en tid där man kan få tag på information snabbt och enkelt. Det man behöver göra om man skall lära sig är att investera i tid och ansträngning.
Det finns inga bra genvägar i att klara en kurs. Vill man klara den så får man lägga den tid man behöver helt enkelt.
Bra för lärandet är också att inte så svar på en fråga man har. Det man bör få tillbaka är andra frågor, som hjälper en att tänka i nya banor för att lösa sitt problem. Man lär sig inte av att skriva av, eller ännu värre, kopiera någon annans kod.

Finns frågor så skriv dem här, detta forum är ett av de bättre där man på svenska kan få hjälp inom ämnet. På engelska är det helt klart Stackoverflow som gäller. Men där handlar det oftast mer om att googla rätt än att ställa en fråga. Det är sällan ett ämne inte redan är svarat på.

En sista grej. Se till att ha en egen motivation över att klara kursen, för din egen skull! Det är en förutsättning för att en kurs skall kunna vara rolig och inte en pina att genomföra.

Lycka till!

Av Housepainter

Om du pratar med din gummianka och berättar för den hur många gånger du ber om input från användaren så kanske du kommer fram till något.
Testa att sätta en breakpoint I din kod och stega dig fram. Då får du bättre koll på vad som händer.

Av Housepainter

Det är inte alltid lätt när man håller på att lära sig att programmera. Här kommer lite tips:

1) Lär dig att använda debuggern. Med debuggern kan du stega dig fram genom koden för att hänga med och förstå vad som händer (eller inte händer).

2) När du behöver hjälp, var tydlig med vad problemet är och vad du har försökt göra för att lösa det.

3) Det finns en grej man brukar skämta lite om, men som det ligger väldigt mycket i. Skaffa en "rubber duck". Varför? När du stöter på problem så förklarar du helt enkelt för din rubber duck hur din kod fungerar och vad det är som inte fungerar som det skall. Prata högt med din gummianka (eller en kaktus, eller en kompis). Det viktiga är du sätter igång en lite annorlunda process i din hjärna när du skall förklara för någon annan och då kan man ofta lösa problemet själv.

4) Ibland kan det vara smidigt att lägga in lite Console.WriteLine() i din kod med lite olika variabler, för att se så att dessa har fått de värden som du förväntar dig. T.ex efter att du konverterar inmatningen till en int så kan du köra en Console.WriteLine(wishtemp);

Delar av din kod:

string inmatning = Console.ReadLine();
int wishtemp = int.Parse(inmatning);

Så långt ganska ok. Det man kan tänka på är att felhantera inmatningen. Om man nu skriver in något som inte går att konvertera till en int så krashar ditt program.

int lowtemp = 73;
int hightemp = 77;

Denna biten är ej heller fel.

Sen händer det dock inte mycket. Här har du kodat att man skall mata in något som skall sparas i variabeln fahrenheit, men man får ingen visuell feedback om att något skall matas in.
Här tror jag att fahrenheit egentligen skall vara samma värde som din variabel som heter wishtemp. Det är ju den temperatur som anges av amerikanen.

int fahrenheit = int.Parse(Console.ReadLine());
double celsius = FahrenheitToCelsius(fahrenheit);

Sen har du ett fel i din första if-sats, men jag tror att du kan komma på det felet själv om du funderar lite.

Lycka till med kodandet!

Av Housepainter
Skrivet av Lento:

Bör även tilläggas om man har en Collection av typen List så finns det en IndexOf metod som går att använda för att få ut index. Problemet är dock om värdet eller referensen med flera gånger i listan, då får du dock bara indexet för första positionen där värdet eller referensen träffas på.

Om du har en array skulle du i princip kunna konvertera den till en lista först, antingen med System.Linq:

var passagerare = passagerares.ToList()

Eller genom att skicka in arrayen i List konstruktorn:

var passagerare = new List<Person>(passagerares)

och sedan:

foreach (var person in passagerare) { int i = passagerare.IndexOf(person); }

Edit:
Som andra har nämnt så är inte tanken att du skall göra på detta vis. Man skulle aldrig använda IndexOf på det här sättet i en loop, jag ville bara visa att det finns sätt att få ut index på om man har en lista. Observera också att IndexOf är en extremt långsam metod som @perost nämnde nedan.

I denna uppgift så har jag för mig att man skall använda sig av just ett Array, och inte av en List. Hela uppgifterna syfte är att träna på att använda och hantera objekt och arrayer och att iterera genom ett sådant Array.

Av Housepainter
Skrivet av adfactory:

föraktar cyklister (ofta 35-45 åriga män) som cyklar på gatan fast det finns en cykelbana 2cm till höger.

På cykelbana är maxhastighet 30km/h. Då man lätt cyklar snabbare än så är det mer lämpligt att i vissa fall (inte alla) cykla på vanlig väg. Det är bara att acceptera att cyklar har lika stor rätt att vistas på väg/gata som en bil eller annat motorfordon.