Inlägg

Inlägg som Housepainter har skrivit i forumet
Av Housepainter
Skrivet av Sasser:

Skaffa tasker och fixa så att om personen skickar ett specifikt sms så stänger tasker av DND.

Jag tror inte Tasker funkar för detta på OnePlus. Jag använde Tasker en hel del förr, men när jag skaffade en OnePlus som styr ring/vibrate/DND med en slider så kunde jag inte styra det med Tasker längre. Kanske är det förändrat nu, men det var en anledning till att jag inte använder Tasker längre. Lite synd, men samtidigt har jag gått över till att alltid ha telefonen i läge vibration.

Av Housepainter

Kan rekommendera denna bok! Hade den som kursmaterial i skolan när vi läste tester. https://www.manning.com/books/unit-testing

Av Housepainter
Skrivet av anon214822:

Jag tror det handlar mest om fallenhet. Har man fallenhet för det så blir det kul. Har man inte fallenhet så får man samma förhållande till kodning som en fisk har till en cykel. Hur kul tycker en fisk det är att cykla?

Mötte en konstnär som som slog ut med armarna och sa "jag bara målar, jag bara målar som jag känner för!". Man kunde riktigt se hur hon skvätte färg hejvilt på tavlan.

Funderar på göra samma när jag kodar. Koda som jag bara känner för, typ slänga ut lite kodskvättar lite hipp som happ på skärmen, sedan slå ut med armarna och säga "jag bara kodar, jag bara kodar som jag känner för!".

Alla är vi olika.

Skrivet av danneee:

Håller inte alls med om att man skulle behöva anlag för att tycka att något är roligt och därigenom utföra det såpass mycket att man kan bli bra på det. Visst kan vissa saker underlätta men det finns inga förutbestämda krav som gör att det är kört om man inte uppfyller dom.
Programmering specifikt kan vem som helst lära sig och bli helt okej på.

Jag håller med bägge två. Jag tror att man lär sig snabbare och har större motivation om man har fallenhet för det och genom det känner större glädje i att koda. Men jag tror absolut inte att fallenhet är något som är nödvändigt för att gilla att koda.

Men det viktiga är att man kan tycka att det är kul! Tycker man inte att det är roligt att koda så kommer man sannolikt inte att skriva någon bra kod, även om det garanterat finns undantag.
Detta är något som jag tycker man kan applicera på de flesta yrken som finns. Man gör ett bättre arbete om det är roligt att arbeta!

Sen vill jag i allra största grad opponera mig emot vad @cyklonen säger om att man måste börja tidigt för att bli bra på att programmera. Det är ett fullständigt grundlöst påstående!
Jag kan absolut hålla med om att det till stor del kan vara lättare om man lär sig tidigt i livet. Men att man bara skulle kunna bli en halvdan utvecklare om man börjat efter gymnasiet stämmer bara inte.
Jag skulle vilja påstå att det är många olika kvalitéer och färdigheter som kan göra en till en bra utvecklare. Det är bara en liten del som handlar om själva programmeringsspråket i sig. Större är att förstå och kunna bryta ner problem och lösa dem på rätt sätt. Och det är saker som man till stor del kan göra och tidigare ha lärt sig utan att ha programmerat.

Till @hokko vill jag säga att jag uppmuntrar dig att göra som du tänker och lägga tid på att sätta dig in i programmering på egan hand! Jag gjorde så själv och läste på egen hand i nästen ett halvår innan jag började plugga. Detta gav mig mycket och gjorde att jag redan i förväg hade nästan 50% av kunskaperna som jag sedan fick gå igenom på min utbildning på Yrkeshögskolan.

Det som är viktigare än språket i sig skulle jag säga är hur lätt det är att hitta information om språket, och framför allt då kanske tutorials för nybörjare och dokumentation om språket.

Det finns mycket bra gratis information på Youtube, där har jag lärt mig det mesta jag kan. Utöver det handlar det bara om att öva, öva och öva ännu mer!

Har du tid och möjlighet till det så kanske du kan börja läsa programmering 1 på komvux på kvartsfart. Då får du lite grunder och en bra struktur på lärandet. Sedan kan du fundera på vad som kan bli nästa steg.

Själv tog jag steget när jag var 36 år gammal och började plugga. Jag har nu arbetat sedan i sommras som utvecklare och ångrar mig inte en sekund att jag gjorde detta valet. Klarar man av att göra det utan att plugga. Det beror på motivation och beslutsamhet. Du kan absolut lära dig samma saker, men det kommer att kräva med arbete, och det kan vara svårare att komma in på arbetsmarknaden om man inte har en examen, MEN om man är aktiv och har en bra portfolio att visa upp med projekt man gjort så kan man garanterat komma in i branschen!

Det viktiga är att börja, och att se målet långt där framme. Lycka till!

Av Housepainter
Skrivet av FattarNiInte:

ALLA SKRIVER SOM NORDEGREN PÅ P1 LÅTER! JAG LÄSER ALLT MED HANS RÖST!!!

BÄST IDAG!

Av Housepainter
Skrivet av Shudnawz:

jAG VILL KÖRA OMVÄND cAMELcASE IDAG.

GÖR DU DET I KODEN OCKSÅ? KÖR DU MED CODE REVIEWS? 😂

Av Housepainter

Och för att förtydliga nu när både ReadKey() och ReadLine() har nämnts så är skillnaden att ReadKey triggas av vilken tangent som helst, medans ReadLine väntar på ett tryck på enter.

Av Housepainter

Valde alternativet med nej, men känner väl egentligen att det inte var ett bra alternativ då jag faktiskt bryr mig. Men jag är för lat för att göra det på alla enheter man har.

Av Housepainter

Jag minns när jag var ny inom programmering hur svårt det var att hitta lösningar på saker som idag är triviala grejer. Vill bara komma med ett tips.
I detta fallet så har du i din beskrivning skrivit att konsolfönstret försvinner. Det är ju egentligen vad som är ditt problem. Så att göra en googling på visual studio console window closes genererar lite träffar kring det problemet.

Att formulera googlingar är nog nästan den svåraste biten i början, men det kommer med tiden!

Lycka till med kodandet!!

Av Housepainter
Skrivet av evil penguin:

Som jag tolkade videon är hans slutsats inte direkt chockerande:

Det finns en gråskala med två extremer som samlas under begreppet "clickbait":
1) Att inom ramarna för vad som fortfarande är en saklig representation av innehållet optimera rubriksättning osv för att vara både intresseväckande och begripligt för en så stor grupp som möjligt
2) Att strunta i sakligheten och fuloptimera för att väcka maximalt intresse

Sedan konstaterar han att rubriksättning och val av bild verkligen gör stor skillnad för hur många som klickar, och är därmed extra viktigt för innehållsskaparna på en sajt som Youtube som (nuförtiden) inte är navigationsdriven eller prenumerationsdriven utan trenddriven.

Och då att han själv förstått att han måste jobba med "clickbait" (men då hålla sig inom den delen av spektrat som han anser räknas höra till "typ 1") för att faktiskt effektivt kunna nå ut till folk på Youtube.

Tack! Nu slipper jag falla dit om ett tag bara för att få reda på vad videon handlar om.

Av Housepainter

Just den videon av Veratasium har jag inte tittat på. Som en liten markering. Inte för att det gör någon skillnad egentligen, men det finns vissa principer man får hålla.
Annars brukar jag alltid kolla Derek's videos som oftast är mycket intressanta. Men clickbait, nej tack.

Av Housepainter
Skrivet av medbor:

Så kan det vara, men för min del finns ju bara laptops i jobbet (butterfly) och privata (scissor). Men de allra flesta (speciellt på swec) tänker nog stationärt när man pratar tangentbord, så kan det vara

Även om jag jobbar på en laptop så har jag den dockad och använder externt tangentbord. Ytterst sällan jag skriver på laptop ens egna tangentbord, kanske 1 timma i månaden.

Av Housepainter
Skrivet av asrte1:

Ok! Hade du någon erfarenhet öht av ämnet innan du började studierna?

Intresse inom teknik, läste även programmering 1 & 2, webbserverprogrammering 1 samt webbutveckling 1 på komvux innan utbildningen. Så jag var bättre förberedd än de flesta i klassen.

Skrivet av anon317915:

Är 67 och efter ett helt yrkesliv inom olika sysselsättningar som sjöman, bilmek, fabriksarbetare, lagerarbetare etc etc så blir man lite provocerad av att se vad vissa får i lön för jobb som man knappt förstår vad dom gör för nytta. Nu jobbar jag som personlig assistent hemma för min fru som haft MS i över 30 år och är pensionär samtidigt och finns tillgänglig dygnet runt 365 dagar om året för 500 000 nånting om året.

Jag kan förstå känslan. Jag har själv arbetat inom många olika yrken tidigare och aldrig överstigit en lön på 25000. Men efter 2 års utbildning så höjde jag alltså lönen med 10000.
Många olika yrken är underbetalda, samt många yrken som är överbetalda. Men man får göra vad man kan.

Av Housepainter
Skrivet av asrte1:

Vilken skola/utbildning gick du? Nöjd/missnöjd? Något du blev överraskad av?

Borås Yrkeshögskola, Systemutvecklare.net
Nöjd i stort, jag tycker att det var lite lågt tempo och att vi hade kunnat lära oss mer. Men jag vet att man under andra året gjort vissa förbättringar och justerat innehåll och upplägg efter feedback ifrån oss som gick första året.
I stort mycket nöjd med utbildningen. Tyvärr mycket på distans iom läget i världen, men tycker ändå att skolan levererat i stort.

Jag hade under andra praktiken erbjudande om anställning efter ca 3 månader, men valde att söka annat. Stor del av klassen, mer än hälften hade jobb när vi gick ut, de flesta på praktikplatserna.

Av Housepainter

Yrke: Frontend-utvecklare
Lön: 35 000 kr
Erfarenhet: Ingen
Utbildning: YH 2 år (systemutvecklare.net), nyexaminerad.
Ålder: 38 år
Plats: Borås
Förmåner: Kan jobba vart jag vill i stor grad och även arbeta när jag vill till viss del. 6v semester. 2000 friskvårdsbidrag.

Sökte tjänst som Frontend-utvecklare trots att utbildningen främst var inriktad på backend. Men arbetsgivaren vet hur utbildningen ser ut och ville trots det anställa.

Av Housepainter

Gick precis klart Systemutvecklare.net på yrkeshögskolan.
Angående din senaste fråga så kan jag berätta att minst halva klassen hade jobb innan utbildningen var slut, varav många på det företag där man gjort sin praktik. Löneläget var i vårt fall en lön på mellan 27000-35000. Vissa har förmån med 6 veckor semester. Olika friskvårdsbidrag, mellan 2000-5000 om jag minns rätt.

Av Housepainter

Dricka = verb. Något man gör.
Läsk = söt kolsyrad dryck.

Känns som att dricka är vanligare ju längre norrut man kommer. Språk är härligt och att vi alla pratar med lite variation tillför nyanser.
Bara du inte säger kex med k så får du säga vad du vill, hur du vill. 🤪

Av Housepainter

Öppet på natten, stängt på dagen. Acceptera värmen och inte göra något ansträngande när det är som varmast.
Som vissa andra skrivit så är vi ju inte bortskämda med värme så man får vara nöjd och glad när vi har det varmt och ljust. 😁
De varmaste dagarna så går det inte att hålla stängt hela dagen då det blir alldeles för kvävt till slut. Då är det bättre att öppna upp och få lite drag.

Av Housepainter
Skrivet av Daster2021:

Alla som är interessareda av att lära sig eller lära ut för den delen eller bara om att snacka programmering är jätte välkomna att joina discorden. 👍👍
https://discord.gg/msfgQxGB

Verkar som att länken inte går att använda längre. Försökte precis joina.

Jag vill passa på att tipsa om att humblebundle.com ofta har paket med e-böcker om programmering för bra priser. Just nu finns det paket med böcker om Python samt ett paket om frontendutveckling.

python

webbutveckling

Av Housepainter

Alberto Balsam med Aphex Twin.

Av Housepainter
Skrivet av Emrik:

Väldigt bra sak att poängtera. Jag är själv väldigt dålig på det och tänker att alla vet vad cd gör och hur man gör "lätta" saker. Men har man aldrig gjort det innan så är det ju svårt. Sen att det går att manipulera nästan allt på olika vis kan också förvirra.

som exempel.
Terminalkalendern är asbra tycker jag. Men utan att ha läst "man cal" så förstår man inte varför den är så bra. "cal -w3" slår jag nog oftast.
Det är bara ett exempel men så fort man blir bekväm med sättet att manipulera kommandon det känns det inte konstigt alls.
Det jag vill säga är att om någon säger "skriv det här" så är det bara en liten del av vad det kommandot oftast kan göra vilket nog kan vara tradigt att förklara. "Det här kommandot gör det här, det här, det här, det här, det här, det här, det här och det här. Fast om du skriver så här så gör den inte det"

https://explainshell.com är en jättebra sida! Borde bokmärkas.

Tack för tipset! Kanonbra sida verkar det som!

En sak som jag inte förstått förän senare år är just vad "|" används till. För mig var det bara ett lustigt tecken som inte sade mig någonting. Sen såg jag en bra video på Youtube som var en gammal dokumentär om Unix där man snackade om pipe(|) och då förstod jag nyttan med tecknet och vad man använde det till.

Det är en spännande resa att sätta sig in i linuxvärlden. Men det tar tid och energi. Men förhoppningsvis tycker man att det är värt det i slutändan.