Inlägg

Inlägg som Skippy har skrivit i forumet
Av Skippy
Skrivet av Skippy:

Ny lön samma jobb inom digital arbetsplats.
Yrke: Microsoft konsult
Lön: 46600 kr
Erfarenhet: 5 år
Utbildning: Yrkeshögskola
Ålder: 30 år
Plats: Södra Sverige
Förmåner: 4000kr friskvård, 6v semester, bonus och tjänstebil

Ny arbetsplats
Yrke: Microsoft konsult
Lön: 48000 kr grundlön plus bättre bonusmodell, estimerad månadslön 55000kr plus lönerevision om 6 månader på nya med en större höjning.
Erfarenhet: 5 år
Utbildning: Yrkeshögskola
Ålder: 30 år
Plats: Södra Sverige
Förmåner: 5000kr friskvård, 6v semester, bonus, fritt val av teknik och tjänstebil

Ganska sjukt när man själv tänker efter på den "karriären" man har gjort likt många andra här, för 6-8år sen blev jag överlycklig över en 50% fastanställning och inget lönelyft. Jobbade natt med en nettolön på 17-20 000kr, nu plockar man ut nettolöner större än dåvarande bruttolön PLUS man jobbar mindre och mår bättre.

Av Skippy
Skrivet av Taxas:

Blev erbjuden laddplats I garaget som vi redan hyr (1300 per månad).

2.90kr per kWh och 1800 för självaste p-platsen. Låter dyrt.
Vad tycker ni? garaget är i Solna(Stockholm)

Fördelen med att bo i mindre städer (topp 10), betalade 500kr inkl el i min gamla förening.

Av Skippy
Skrivet av SuperDuperKillen:

Är mitt i uppkörningen och väntar på att få köra i trafiken, klarade lågfarten med nöd och näppe 😅. Jävla nerver!

Edit: Vilkent tid det tar, kör man alltid upp flera stycken på samma "tid"? 3st som kuggat hittills (minst) av 6.

Det var 3/8 som kuggade i vår grupp.. Skriv hur det går sen och lycka till!

Av Skippy
Skrivet av Ugga:

Jag har också rörligt på månadsbasis i SE3 och fick 232,20 öre/kWh. 160öre låter ju mycket bättre. Vilket bolag?

Vi hamnade på 62öre dock spotpris.

Av Skippy
Skrivet av SAFA:

Verkar fel. Exakt samma elpris varje timme i alla el-områden -- kanske vi fått bara ett elområde om Finland? -- men vi får se i morgon.

Har fortfarande inte ändrats, verkar stämma då!

Av Skippy

Kan SE1 elpriser verkligen stämma imorgon? 189öre i snitt, lika dyrt som resterande zoner.
Pressträff från regeringen nu!
https://m.youtube.com/watch?v=PgLW6IeYG6k

Av Skippy
Skrivet av MsSmith:

Elbilen är ren och skär infrastruktur, gör man inte den kopplingen så är det klart att man inte förstår. Som jag skrivit har jag haft en Tesla Model S årsmodell 2015 på leasing. Det jag inte nämnt är att jag skulle haft den i tre år men lämnade tillbaka den efter två för den stod bara och tog upp en parkeringsplats. Körde kanske 800 mil med den innan jag gav upp och då gör jag vanligen 3 500 - 4 000 mil per år. För ditt körmönster funkar det bevisligen, för mig gjorde det inte då och som jag ser det fortfarande inte idag, vilket bara var ett svar på det där om "räckviddsångest" men tydligen verkar många bli kränkta av att jag har andra upplevelser och behov.

Full förståelse! Tyvärr är det svårt att hänga med exakt alla har skrivit, stora majoriteten som påstår att elbil inte är moget har tyvärr aldrig haft därför jag alltid rekommenderar att man provar och därefter fattar ett beslut!
Men har du konstaterat att det inte är något för dig så har du ju ändå provat.
Tror att förstnämnda gör att elbilsförare ofta blir irriterade av fördomar av folk som aldrig har ägt en elbil.
Sen har det hänt sjukt mycket sen dess att du hade bilen, men förstår att man kanske inte vill leasa så dyr bil igen och ångra sig utan vänta.

Av Skippy
Skrivet av MsSmith:

Visst är det så, nu efter relativa Covid-dyningar så ska vi inte tillbaka till gamla synder men det går inte att hjälpa att fysiska möten i många fall är bättre för externa möten. Givet är att elbilen i någon form är morgondagen och nuvarande problem med räckvidd och övrig infrastruktur är övergående. För egen del är det för tidigt att hoppa på nu men för många andra är det säkerligen fullt rimligt. Är gärna en early adopter i många fall men just bilen är aningens för viktig för att ha barnsjukdomar med.

Älskar hur du får en tråd om elbilar till att handla om dina rutiner kring mat (som knappt ingen förstår ändå). Frågan är… har du testat att leva med en elbil? Jag lånade hem en under en helg och testade!
Jag skulle inte alls säga att det är för tidigt, bästa beslutet jag har tagit trots att jag tyckte att alla elbilsförare är idioter och det kommer inte att fungera. Min sambo skällde ut mig på noterna nu är hon minst lika nöjd trots ”hur ska vi ta oss till Stockholm ”.

Av Skippy
Skrivet av Homdax:

Förbehållslöst och utan identifierbara exempel. "IT-Specialister" används som ett generellt begrepp och har mycket vid tolkning av yrken och intressen.

Funderar ibland på hur människor agerar inom olika yrkesområden relaterade till IT och system. Hur många får dåligt rykte efter ett tag, och färre upplevs som hjälpsamma och "trevliga". Hur man ofta landar i ett resonemang som på något vis tar sats i att "det är ju inte lönt att förklara, de fattar ju ändå inte", oavsett vem det skall skickas till.

Är många it-specialister osociala och svåra att kommunicera med? Händer det ofta att man får kalla handen istället för en lugn uppmaning till förtydligande av problembeskrivningen? Har du, oavsett vem du är, blivit frustrerad då du inte lyckats nå fram och göra dig förstådd? Vad kan det bero på? Vet "användare" för lite om systemen och borde kunna mer om hur det är att drifta dem? Vet specialisterna för lite om användarnas vardag?

Vad behövs för att alla skall dra åt samma håll och känna att de har en meningsfull del av de it-system som vi alla arbetar i, underhåller och utvecklar? (Är frågan rätt ställd?)

Det första man behöver är förståelse åt båda hållen, tekniker måste förstå att verksamheten kanske inte är duktiga på IT. Därför vi finns, för att effektivisera, underlätta och stödja verksamheten. Därför vi har ett jobb, utan verksamhet så existerar inte IT. På samma sätt måste verksamheten förstå att vissa enkla krav (som att byta lösenord) är något man kräva.
Om tekniker är asociala eller inte är oftast beroende på rollen. Onsite tekniker är oftast väldigt trevliga och glada, medans 1st,2nd-line handlar mest om att stäng ärendet så fort som möjligt. De teknikerna som är duktiga går oftast vidare i karriären snabbt.
Hade någon bett mig att göra verksamhetens jobb så hade det aldrig gått, varför ska vi förvänta oss att de kan göra delar av vårt?
Folk som blir irriterade är i regel väldigt dåligt på att förklara och använder sig av IT-termer. Gå ner på basic och skippa termerna. Sitta och slänga med DNS, DHCP. Vem har inte blivit skitsur när man har haft en läkare som har använt konstiga begrepp och sen sagt ”du har magsår”.. ja men Vafan säg det så att jag förstår.

Sätter du dig i ett rum med 10 konsulter eller 10 systemtekniker är det sällan tyst.

Skrivet av slipbit:

Titeln på den här tråden känns….lite fördomsfulla. Är IT-människor så fullkomliga att de är arroganta? Det är väl individen som räknas och inte yrket. Är alla kockar som arga kocken? Eller ligger alla läkare med sjuksyrrorna?

Det här påminner om behovet av kausalitet hos människan. Förenkla komplexa frågor så att svaret ja/nej går in i det.

Håller med dig!

Av Skippy

När jag jobbade i servicebutik så hade vi alltid utmaningar med DOA och folk som inte hade öppnat paketet. Speciellt med julklappar då folk handlar 1månad innan.
Klart folk blev besvikna att de fick skicka på service, men man skall alltid öppna och verifiera funktionerna om man vill kunna lämna in en DOA (som tillverkaren sätter och är olika). Någon gång gjorde vi ett undantag och blev nekade av leverantören vilket gjorde att butiken fick ta kostnaden.
Någon nytta hade man av att jobba i butik (öppna alltid paket och verifiera funktion). Plus jobba aldrig med privatpersoner i servicesyfte.

Av Skippy
Skrivet av Yoshman:

Passerar faktiskt 5 kr / kWh kl 19:00 i SE4. Tur att det inte brukar vara lika illa under vinterhalvåret, eller hur var det nu?

Det riktigt märkliga är att även SE2 snittar på 2,59 kr / kWh under morgondagen, är det ett typo eller vad har hänt (känns som man visar SE3 även för SE2, men Nordpool visar faktiskt samma sak så verkar rätt)?

Över 5kr är sjukt för att vara augusti tänk i december…
Känns som att de visar se3 i se2 och felaktigt uppdaterat.

Av Skippy
Skrivet av Mindfighter:

Blir en intressant höst/vinter att jobba hemifrån på när elen försvinner mitt i möten (laptopen tuffar ju vidare på batteri men vårt stadsnät har inte ups-backup utan det går verkligen ner direkt vid strömavbrott)

…eller man börjar laga mat och vips blir man av med strömmen mitt i.

Vill säga att det är ett i-landsproblem, men när jag tänker på det så känns det mer som u-landsproblem.

Fördelen med att ha en gasolgrill bara gå ut och grilla om strömmen skulle stängas av! Tar gasen slut så får man tända kolgrillen! Man får ha en reservplan.. 🙌

Ganska sjukt med nästan 5kr på kvällen imorgon.

Av Skippy
Skrivet av roo:

Hur blir det för alla billister med elbil? Borde inte priserna för att köra en elbil bli enormt dyra?

Definition av enorma? 6-8kr/kwh? Jag lova dig att det är fler som har problem än elbilsägarna, lågavlönade med dåligt isolerat hus. Pensionärer med stora hus exempelvis. Då hade jag ställt mig och laddat på ionity med abonnemang på 3kr 10öre. Är det någon med elbil som kör rörligt?
Så istället för att ladda för 144kr i månaden så hamnar jag på 1054kr på 180mil.
Samma kostar 2160kr för en bensinbil som drar 0,6l/mil, samt de höjer bensin/diesel i september vilket gör det dyrare.
Så nej jag sover gott om natten där.

Av Skippy
Skrivet av ethix:

De är just dom äldre elbilarna med små batterier som verkligen kommer tappa batterihälsa som mest. Jag äger den första Nissan Leafen byggd 2012. Den har ett batteri på 24 kWh (21 kWh användbart när den var ny) nu är det cirka 17 kWh användbart efter 10 år. Min nya bil jag väntar på kommer ha ett batteri som är fyra gånger större som dessutom kommer vara kylt. När jag nu kommer köra min dagliga sträcka kommer det använda mycket mindre av batteriet och kommer då få färre cykler. Säg att med den gamla bilen kanske du använder hela 70% av batteriets kapacitet per dag. Vilket på den nya bilen skulle motsvara cirka 15% av batteriet. Vid snabburladdning blir batteriet varmt vilket det snabbt blir på motorvägen i laglig hastighet med ett sådant litet batteri som dessutom är utan kylning. Sen kommer man hem med ett varmt batteri pluggar in laddaren som också ökar värmen i batteriet ännu mer.

Så för att kort summera det är just de lite nyare elbilarna i testet som har just större batterier som dessutom är kylda som har bra hälsa.

Med större batterier behöver man oftast inte ladda fullt dagligen heller utan kanske kan nöja sig med 70-80% laddat. Har man en äldre elbil med ett mycket litet batteri kan det vara så att man behöver hela batteriet för att klara av sin strecka speciellt vintertid och då alltid laddar det fullt vilket sliter på det med.

Ska be dem att kolla batterikapaciteten på min ID.4 nästa service. Blir spännade, hade tänkte en lite äldre elbil som andrabil men får se.

Av Skippy
Skrivet av Skippy:

Yrke: Microsoft konsult
Lön: 39500 kr
Erfarenhet: 4 år
Utbildning: Yrkeshögskola
Ålder: 29 år
Plats: Södra Sverige
Förmåner: 4000kr friskvård och tjänstebil

Ny lön samma jobb inom digital arbetsplats.
Yrke: Microsoft konsult
Lön: 46600 kr
Erfarenhet: 5 år
Utbildning: Yrkeshögskola
Ålder: 30 år
Plats: Södra Sverige
Förmåner: 4000kr friskvård, 6v semester, bonus och tjänstebil

Av Skippy
Skrivet av Ninotramp:

Har du timpris? Jag gör liknande som dig. Eldar i kaminen när det är dyrt och stänger av lvp.

Japp kör timpris! Känns som att slänga pengarna i sjön annars med den uppvärmningen man har tyvärr.

Skrivet av Zaarker:

Oj, det är ju jättebra!

Hur kommer ni fram till det?
Tvättar/diskar på kvällen, smart uppvärmning på kväll/nattid etc?

Står i appen vad man har för elpris. Sen jämför jag mot elbruk vad rörliga är.
Schemalägger diskmaskinen, försöker att tvätta på helgerna (oftast billigt då) och smart uppvärmning.

Av Skippy
Skrivet av Baxtex:

Har du även förflyttat in förbrukning något? Bor du i villa? Uppvärmning drar ju oftast mest energi.

Har förflyttat all förbrukning efter december månad... Räkningen var en hjärtklappning..
Bor i villa med luftvärmepump och direktuppvärmd el! Så nu mellan april och juli har vi inte kört med värmen igång då det ändå är 20-24 grader inomhus. Men schemalägger diskmaskinen på nattetid, försöker att tvätta och duscha när det är billigare.
Sen laddar vi bilarna när det billigare/billigt. Men vi flyttar om 6månader, så tanken nu i vinter om det går upp mot 500öre+ är att köra pumpen på natten och elda på dagen.

Av Skippy
Skrivet av Zaarker:

Är det någon här som har Tibber (eller liknande) och har före/efter siffror när de bytte?

Hade varit intressant att jämföra.

Kollade nu i juni betalade vi 48,29öre medans rörlig på elbruk låg på 126öre, runt 50% har vi sparat per månad mot rörliga sen vi ändrade.

Av Skippy
Skrivet av Felixark:

Troligtvis eftersom att ägaren har laddat upp bilarna till 100% i stället för 80%. Och dessutom lämnad dom full laddad under ett längre tag utan att köra bilen.

Hoppas det!

Av Skippy
Skrivet av BasseBaba:

Jag var nog lite otydlig. Skeppet har seglat, priserna som man kan binda till nu är till en nivå som kommer bli jävligt jobbig.
Mao, binder jag nu så vet jag garanterat att jag blir fucked, men binder jag inte så riskerar jag att bli än mer fucked.

Exakt, dom här siffrorna jag ligger på. ~500 öre med en förbrukning på ~1500-2000kWh i månaden ger ju fan 10 000:- bara till elleverantören, sen kommer ju skatten ovanpå det. Dom pengarna finns inte i bufferten, framförallt inte nu när allt annat dragit iväg med inflationen.

Det är jääävligt sällan jag är oroad ekonomiskt, men nu är det tamejfan inte kul.

Planen måste bli att minska förbrukningen, men det är svårt när den största delen kommer från uppvärmning. Börjar på riktigt överväga om man kommer bli tvungen att bo hos svärföräldrarna över vintern och stänga ner huset.

Vad har du för uppvärmning vid 1500-2000kWh i månaden?

Jag har extremt ångest då vi bygger hus nu, dock isolseras det i september. Ber till gud dock att de försöker att spara in på värmefläktarna.