I processorvärlden handlar det mesta om tre eller fyra företag: Intel, AMD, IBM och VIA. Industrin är dock betydligt större än så och marknaden för integrerade och specialiserade lösningar växer ständigt.

En förhållandevis ny aktör är amerikanska Tilera Corporation. Den alldeles färska processorn Tile-Gx klarar av 64-bitars kod och är tillverkad i 40 nanometer. Modellen kommer i fyra versioner med 16, 36, 64 respektive 100 kärnor och klarar av klockfrekvenser mellan 1,0 och 1,5 GHz.

Processorerna är utrustade med 64 KB L1-cache och 256 KB L2-cache per kärna, samt upp till 26 MB gemensamt L3-cache. Modellerna kan adressera upp till en terabyte 72-bitars DDR3-minne (2 133 MHz) och har fullt stöd för felkorrigeringstekniken ECC. Andra funktioner är kryptering i hårdvara och upp till 80 Gbit/s nätverksöverföring.

Processorer med stora mängder kärnor är dock ingen nyhet för den som håller koll på utvecklingen av grafikkort. Nvidias kommande Fermi kan i praktiken sägas innehålla 512 kärnor, och Intels Larrabee ska levereras med upp till 64 kärnor – med den välspridda instruktionsuppsättningen x86.

Tilera framhåller användningsområden som hantering av digital video, avancerad nätverksutrustning och trådlös infrastruktur. Den som är sugen på parallellprogrammering bör dock inte hålla andan. Tillverkaren räknar med att de första processorerna lämnar fabrikerna först 2011. Priset förväntas hamna på mellan 400 och 1 000 USD beroende på modell och klockfrekvens.

Källa: TCMagazine.