På årets upplaga av IT-mässan Cebit visades flera moderkort med Intels nya styrkrets Z68 upp för nyfikna besökare, och om lite drygt en månad är det dags för den officiella lanseringen.

z68.jpg

Intel Z68 kan kort och gott beskrivas som P67 och H67 i en och samma styrkrets. Överklockningsfunktionerna från P67 kombineras med videoutgångar för processorns integrerade grafik, vilket innebär att moderkortstillverkare kan lägga till videoutgångar som HDMI, DVI eller Displayport.

Dessutom lägger Intel till RST SSD Caching, en slags hybridlösning där välanvända filer automatiskt kan placeras på en blixtsnabb SSD-enhet medan en mekanisk hårddisk står för resten. Denna process ska vara helt transparent för användaren och har tidigare endast varit tillgänglig i separata kontrollerkretsar från exempelvis Marvell.

Moderkort med Intels nya styrkrets Z68 väntas dyka upp under maj månad och bland annat användas till modeller i Micro ATX- och Mini ITX-storlek. Det gör det möjligt att överklocka Intel Core i5 2500K och i7 2600K även i kompakta datorsystem och samtidigt använda den integrerade grafiken.