I slutet av året väntas Intel lansera de första processorerna i 22 nanometer med arkitekturen Ivy Bridge, till mångt och mycket en krympning av dagens Sandy Bridge. Det hindrar dock inte halvledarjätten från att införa ett gäng intressanta nyheter.

intel_ivy_bridge_pcie3.jpg

Semiaccurate publicerar vad som sägs vara en läckt presentationsbild över Ivy Bridge och tillhörande styrkretsar i 7-serien, kända som Panther Point.

I bilden framgår det att den nya processorn inte bara utrustas med en ny grafikdel i DX11-klassen utan även har 16 kanaler PCI Express 3.0 som kan användas till ett separat grafikkort. PCI Express 3.0 fördubblar överföringshastigheten till 1 GB/s per datakanal.

Fler detaljer är integrerad minneskontroller för två kanaler DDR3 i 1 600 MHz, förbättrad prestanda i videokodning/transkodning/dekodning samt ytterligare fyra kanaler PCI Express 2.0 inbyggt i CPU.

Styrkretsen Panther Point uppdateras med efterlängtat stöd för USB 3.0, har samma SATA-konfiguration som dagens 6-serie (2 st. SATA 6,0 Gbps, 4 st. SATA 3,0 Gbps) och kan hantera upp till tre skärmar samtidigt för den som vill använda processorns integrerade grafik. Därutöver tillkommer PCI Express 2.0 x8.