I slutet av året väntas Intel lansera de första processorerna i 22 nanometer med arkitekturen Ivy Bridge, till mångt och mycket en krympning av dagens Sandy Bridge. Det hindrar dock inte halvledarjätten från att införa ett gäng intressanta nyheter.

Semiaccurate publicerar vad som sägs vara en läckt presentationsbild över Ivy Bridge och tillhörande styrkretsar i 7-serien, kända som Panther Point.

I bilden framgår det att den nya processorn inte bara utrustas med en ny grafikdel i DX11-klassen utan även har 16 kanaler PCI Express 3.0 som kan användas till ett separat grafikkort. PCI Express 3.0 fördubblar överföringshastigheten till 1 GB/s per datakanal.

Fler detaljer är integrerad minneskontroller för två kanaler DDR3 i 1 600 MHz, förbättrad prestanda i videokodning/transkodning/dekodning samt ytterligare fyra kanaler PCI Express 2.0 inbyggt i CPU.

Styrkretsen Panther Point uppdateras med efterlängtat stöd för USB 3.0, har samma SATA-konfiguration som dagens 6-serie (2 st. SATA 6,0 Gbps, 4 st. SATA 3,0 Gbps) och kan hantera upp till tre skärmar samtidigt för den som vill använda processorns integrerade grafik. Därutöver tillkommer PCI Express 2.0 x8.