Ett av de största hindren för kryptovalutor är att de inte är särskilt gångbara som betalningsmedel. Istället används de för att tjäna pengar på rörelser i valutakursen eller genom att generera nya mynt. Det väldiga intresset för framförallt Bitcoin får dock allt fler att få upp ögonen för de virtuella mynten – inte minst det stora PR-värdet i att enbart diskutera möjligheterna.

På Facebook meddelar den svenska hemelektronikhandlaren Inet att de "tittar på möjligheten" att använda den största valutan Bitcoin som betalningsmedel. Återförsäljaren tänker dock inte ta några valutarisker. Istället handlar det om att använda en växlingstjänst likt Bitpay, som bestämmer värdet på mynten och sedan omvandlar dessa till konventionell valuta.

Det betyder att återförsäljaren i praktiken aldrig behöver befatta sig med betalningssystemet Bitcoin och kan undvika en av de större baksidorna; de kraftiga svängningarna i valutakursen. Istället är det växlingstjänsten som tar valutarisken, vilken det även tas höjd för i beräkningen av den aktuella kursen, som ofta är förhållandevis låg.