När Oculus visade upp den första prototypen av Rift bestod den till stor del av en skidmask och tejp, men när de första utvecklarkiten hittade ut till utvecklare och Kickstarter-finansiärer var den mycket mer polerad. Nu avtäcks version två, som även sägs vara den slutgiltiga innan den framtida konsumentlanseringen.

Oculus Rift DK2 baseras på prototypen "Crystal Cove", som SweClockers testade på under CES 2014. Det handlar om en AMOLED-skärm med 1 920 x 1 080 pixlar (960 x 1 080 pixlar för vardera öga), som ska ha en responstid på 20 millisekunder och bättre färgegenskaper än den första versionen. Skärmen har även egenskaper som minskar effekterna av "simuleringssjuka", ett vanligt förekommande fenomen med den första modellen.

En stor skillnad mot prototypen Crystal Cove är att de vita prickarna, IR-dioderna, är gömda bakom transparent plast. Dioderna tillsammans med en specialdesignad kamera ger Rift egenskaper som att bedöma användarens position och vinkling av huvudet i relation till rummet. Det möjliggör exempelvis att böja sig närmare objekt, titta över en kant eller kika runt hörn.

Oculus Rift DK2 med tillhörande kamera finns att förbeställa på bolagets webbplats för 350 dollar, vilket motsvarar cirka 2 200 kronor exklusive moms och andra avgifter. Leveranserna beräknas till juli månad.