Senare under dagen väntas Nokias division för enheter och tjänster att bli en del av Microsoft, men innan det har bolaget en gammal nyhet att bjuda på. I en intervju med finska Digitoday berättar Esko Yliruusi att han var del i att utveckla en surfplatta för Nokia som var tänkt att lanseras år 2001 – nio år innan Apple Ipad.

Surfplattan gick under namnet Nokia M510 och var tänkt för vanliga konsumenter. Enhetens tiotumspekskärm kom med 800 x 600 pixlar, men förlitade sig även på knappar för att styra enheten. Invändigt återfanns 32 MB primärminne, 32 MB flashminne och stöd för trådlöst nätverk 802.11b. Modellen var med dagens mått mätt en tung pjäs på 1,9 kilogram, batteritiden skulle ligga på fyra timmar och operativsystemet var Epoc, en tidig version av Nokia Symbian.

The tablet was before mobile ecosystem thinking. You wouldn't have had any applications for it.

Yliruusi berättar att tanken på ett mobilt ekosystem med applikationer var ett främmande koncept på den tiden och att Nokia M510 därför skulle vara begränsad till det som fanns förinstallerat. Surfplattan som var tänkt för surfning kom därför med en webbläsare från Opera, en e-post-klient, kalender och anslagstavla.

Nokia M510 blev färdigställd och producerades i 1 000 exemplar, men såg aldrig dagens ljus. Efter en marknadsundersökning kom Nokia fram till att det inte fanns någon efterfrågan på produkten och till följd av detta skrotades merparten av de producerade enheterna. Dock klarade sig runt 130 stycken, som delades ut till teamet som var med i utvecklingen av surfplattan.

When Nokia 770 was launched I had the feeling that all of our work hadn't gone to waste. It seemed like some things were picked up from the old design. And finally they made the right operating system choice.

Trots att modellen aldrig hittade ut på marknaden tror Yliruusi att den påverkade Nokias framtida produkter. År 2005 lanserades surfplattan Nokia 770, som med en fyratumsskärm var tänkt för samma ändamål som Nokia M510 och enligt honom själv var inspirerad på den ursprungliga designen från 2001.