Den amerikanska branschorganisationen Consumer Electronics Association vill göra det enklare för konsumenter att navigera i teknikdjungeln. Redan 2012 infördes de första riktlinjerna om vad som egentligen får kallas för Ultra High-Definition och i september införs nya, tuffare krav.

För att få använda den åtråvärda märkningen ska skärmpanelen innehålla åtta miljoner bildpunkter med 8-bitars färgdjup (ITU-R BT.709) eller mer; minst 3 840 x 2 160 pixlar till bildförhållandet 16:9 eller bredare. Det måste även finnas möjlighet att skala upp video till den högre upplösningen.

Dessutom införs kravet om att en HDMI-ingång ska finnas tillgänglig för 2160p i 24, 30 och 60 bilder per sekund. I klartext betyder det att höstens skärmar och tv-apparater måste innehålla nya HDMI 2.0 för att få marknadsföras som Ultra High-Definition.

Samtidigt införs en ny märkning för 4K-upplösta tv-apparater med förmågan att strömma video från internet. Connected Ultra High-Definition talar om att det finns Ethernet eller Wifi samt stöd för avkodning av videoformatet HEVC i 2160p med multikanalsljud. Tillverkaren måste även bereda tillgång till appar för valfria videotjänster.

För att göra det enklare att kontrollera om en produkt följer de uppdaterade riktlinjerna planerar branschorganisationen att ta fram tillhörande logotyper, som ska presenteras senare under året. Det kan dock noteras att tillverkarna är fria att hitta på egna tillägg till namnet, exempelvis Ultra High-Definition 4K LED-TV.