I början av nästa år väntas Windows 10 gå från Technical till Consumer Preview. Detta innebär mer än endast ett namnbyte, då Microsoft väntas genomföra stora förändringar för det pekskärmsorienterade gränssnittet, Continuum för hybrider och andra hitintills okända konsumentorienterade finesser.

En funktion som det länge ryktats om ska komma till Windows för persondatorer är den personliga assistenten Cortana, som tidigare under året introducerades till Windows Phone. Grunderna för finessen, så som ljudfiler, är redan implementerade i Technical Preview, men det är inte möjligt att aktivera den personliga assistenten.

Nu cirkulerar en bild nätet med vad som sägs vara aktivitetsfältet för Windows 10 Consumer Preview och bredvid startknappen märks den cirkulära ikon som känns igen från Cortana på mobilsidan. Skärmdumpen har mötts av viss skepsis på grund av dess utseende, men Neowin hävdar att den är legitim och att det beror på användningen av ett Högkontrast-tema.

Exakt hur Cortana kommer vara implementerat i Windows 10 är ännu inte känt, men det mesta pekar mot liknande funktionalitet som för Windows Phone. Bland annat skulle det innebära möjligheten att göra sökningar med röstkommandon och att få påminnelser baserat på den information som lagts in i kalendern.

Microsoft kommer enligt tidigare uppgifter att hålla ett evenemang i slutet av januari, där Windows 10 Consumer Preview ska presenteras.