På CES 2015 fokuserar Asus nästan uteslutande på mobila enheter. Under den inledande presskonferensen lanserades hela tre nya hybrider och två mobiltelefoner, där de båda sistnämnda ska göra den taiwanesiska elektronikjätten till ett namn även på telefonmarknaden.

Asus Zenfone 2

Den första telefonen heter Zenfone 2 och bygger på Intel Atom Z3580 med fyra kärnor i upp till 2,33 Ghz, en processor som Asus hävdar till och med slår Qualcomm Snapdragon 800-serien på fingrarna. Till detta hör inget mindre än 4 GB primärminne, även om det tillkommer en billigare variant med 2 GB minne.

Nykomlingen innehåller en 5,5-tumsskärm och klassas därmed som en phablet, men storleken till trots är yttermåtten endast marginellt större än fjolårets femtummare Zenfone 5 och fortfarande mindre än Apples jätte Iphone 6 Plus. Upplösningen är 1 920 x 1 080 pixlar för en punkttäthet på 401 pixlar per tum.

Ytterligare ett huvudnummer är en bakåtvänd kamera på 13 megapixlar, som med Asus egna mjukvara sägs kunna knäppa bättre bilder i mörker än samtliga konkurrenter på marknaden. Denna samsas med en framåtvänd kamera med ovanligt höga 5 Mpx.

Fler detaljer är ett batteri på 3 000 mAh, som sägs kunna snabbladdas från noll till 60 procent på endast 39 minuter, samt mobilt bredband via 4G/LTE. Telefonen finns dessutom i en uppsjö olika färger.

På mjukvarufronten återfinns Android 5.0 "Lollipop" med en ny version av Asus gränssnitt Zen UI, som utöver en mängd finesser även ska ge större möjligheter för användaren att skräddarsy utseendet efter eget tycke och smak.

Asus Zenfone 2 väntas dyka upp i svenska butiker framåt vårkanten. Det rekommenderade priset beräknas hamna på cirka 3 000 kronor.

Zenfone Zoom

Tillsammans med Zenfone 2 lanseras även Zenfone Zoom, som enligt Asus svenska representant är mer eller mindre identisk med syskonet. Det kan finnas vissa smärre skillnader i exempelvis klockfrekvenser, men huvudnumret är någonting helt annat än snabba kretsar.

I Zenfone Zoom tillkommer en förbättrad kamera, visserligen fortfarande med 13 megapixlar, men med tre gånger optisk zoom. Dessutom återfinns en uppsjö andra kamerarelaterade finesser såsom autofokus med laser och optisk bildstabilisering.

Asus Zenfone Zoom väntas anlända framåt sommarmånaderna. Några svenska prisuppgifter är ännu inte kända.