Inom de närmsta veckorna dimper de första kravbreven från Spridningskollen ned i brevlådorna hos hundratals svenska fildelare, som väntas betala från 2 000 kronor eller riskera rättsliga åtgärder. Bakom initiativet står Gothia Law, representant för ett flertal upphovsrättsinnehavare.

Det är förvånande att de som säger sig värna immaterialrätten inte har bättre koll själva. Det säger en hel del om nivån på deras så kallade initiativ. – Jon Karlung, VD på Bahnhof

Redan innan Gothia Law skridit till handling försöker internetleverantören Bahnhof sätta käppar i hjulen, genom att ansöka om rätten till varumärket Spridningskollen hos Patent- och registreringsverket. Bahnhof slår även upp en egen webbplats vid namn spridningskollen.org, för att upplysa om spridningskollen.se., och kräver nu att den senare stängs ned.

På den egna webbplatsen skriver Bahnhof att modellen med kravbrev är hämtad från Tyskland, där fildelare krävs på belopp från drygt 8 000 kronor och i många fall väljer att betala istället för att ta det vidare till en utdragen och i vissa fall kostsam rättsprocess.