Postnord har varit i hetluften på sistone, där inte minst debatten kring de nya reglerna för importpaket från Kina har blivit en ordentlig snackis. Därutöver har bolagets förmåga att leverera paket varit föremål för diskussion, något som kan förvärras ytterligare efter ett nytt beslut av matvarukedjan Coop.

Det är Svenska Dagbladet som nu rapporterar att Coop valt att säga upp avtalet med Postnord, där flera matbutiker i dagsläget ingår i Postnords leveranskedja. Coop med flera agerar ofta utlämningsställe, där kunder får plocka ut beställda paket hos det närmaste postombudet, som då ofta är en matbutik.

Vi har sedan den sista december sagt upp avtalet. Bakgrunden är att volymerna har ökat enormt, men villkoren i avtalet tar inte höjd för den utvecklingen.

Avtalet har en uppsägningstid på ett år, och sades upp den sista december 2017. Erika Troeng, kommunikatör på Coop, uppger att detta till stor del beror på den lavinartade ökning av paketleveranser som skett de senaste åren. Ökningen har inneburit ett ökat tryck på matbutikerna att lagra och dela ut paket, samtidigt som ersättningen från Postnord inte uppges ha justerats i en proportionerlig takt.

I nuläget är Coop bland de största ombuden i Sverige, med omkring 300 postombud utspridda över landet. Förhandlingar kommer inledas bolagen sinsemellan för att eventuellt nå ett nytt avtal. Konkurrenterna Ica, Willys och Hemköp har idag liknande avtal, men uppges inte ha sagt upp något av dem.