Jonas sammanfattar chassinyheterna från Computex 2018

Jonas sammanfattar chassinyheterna från Computex 2018

Årets Computex-mässa bjöd likt tidigare upplagor på en uppsjö av nya chassimodeller. Då dessa lätt drunknar i flödet passar Jonas på att sammanfatta modellerna som redaktionen kikade på.

Undertecknad avslutade för drygt en vecka sedan mitt sjunde år i sträck på världens bästa hårdvarumässa Computex. Vad som visas på Computex är, likt många andra mässor, starkt beroende av vad som är på gång från hårdvarujättarna AMD, Intel och Nvidia, och för 2018 års upplaga blev det dessvärre något torrt på den fronten.

Något som däremot alltid går att räkna med är massvis av nyheter på chassifronten, där mässgolvet detta år fullkomligt svämmade över av lådor med härdat glas och adresserbar RGB-belysning. Som vanligt gäller det dock att plocka ut guldkornen från allt generiskt trams och nedan finner ni nio fall där vi tyckte det var värt att trycka på kamerans inspelningsknapp.

Efter att ha tagit våra första steg på mässgolvet för året vändes våra blickar omgående mot två ultrakompakta skapelser hos Raijintek. Det rörde sig om modellerna Ophion och Ophion Evo, vilka utan tvekan har siktet inställt på samma kundbas som bland annat Louqes Ghost S1 och Dancases A4-SFX.

Här tyckte jag den mindre varianten Ophion kändes särskilt intressant, då den använde en liknande tvåkammarlayout som många andra moderna chassin i storlekssegmentet samtidigt som den kändes välbyggd (för att vara ett förproduktionsexemplar). Till detta bjöd det även på en aggressiv prislapp vid endast 109 USD.

Vissa orosmoment finns dock, däribland att företaget i första hand vill sälja modellerna med sidopaneler av härdat glas som begränsar luftflödet markant. De har dock även tagit fram perforerade aluminiumpaneler som tillval, och min förhoppning är att de väljer dessa som primära paneler för chassina när de väl lanseras senare i sommar.

Chassin med fokus på passiv kylning av komponenterna är en nischad men enligt mig mycket intressant produktgrupp. Under vår rundtur i Seasonics bås sprang vi på nygrundade Monsterlabo, ett utbrytargäng från Calyos, som visade sin skapelse The First – ett kompakt bygge som kretsade kring en centralt placerad kylfläns med en vikt på beskedliga 3 kg.

Kylsystemet, som ansluts till processor och grafikkort med hjälp av värmeledningsrör, kan hantera en värmeutveckling på 200 W i passivt utförande. Den som önskar har även möjlighet att komplettera med en långsamt snurrande 140 mm-fläkt för att kunna hantera en total värmeutveckling på 300 W.

Ett intressant projekt som tros landa någonstans kring 400 USD-strecket, vilket inte är helt oskäligt för den här typen av passiva lösningar. Jag får dock en känsla av att det beräknade lanseringsdatumet mot slutet av året snarare kommer halka in på 2019.

Vår tidsbokning hos Phanteks på 30 minuter var minst sagt optimistisk och landade istället på en dryg timme. Det var dock ytterst värt att sabba schemat för dagen för att få en ordentlig genom gång av företagets nya flaggskeppsmodell Evolv X – en av mina absoluta favoritprodukter från årets mässa.

Om det är något jag gillar med Phanteks så är det att de faktiskt lyssnar på feedback från både kunder och recensenter för att sedan försöka förbättra sina produkter efter denna. Evolv X är i mångt och mycket ett resultat av den kritik de fick efter lanseringen av Enthoo Evolv ATX, vilket bland annat har resulterat i betydligt bättre luftflöde hos nykomlingen.

I övrigt känns Evolv X som ett allmänt genomtänkt chassi, med massa finurliga funktioner på insidan (däribland möjligheten att montera in dubbla system) samt ett välpolerat och stilfullt yttre. Väldigt kul att se någon satsa på premiumsegmentet utan att för den delen röra sig i mastodontchassiterritorium.

Phanteks även vill göra ett ordentligt avtryck på budgetmarknaden, där äkta plast och rangliga plåtstommar hör till vardagen. Samtidigt vill de dock inte associera Phanteks som varumärke med det segmentet och väljer därför att bryta loss det till undermärket Metallicgear.

Tanken med Metallicgear är att behålla mycket av det som kännetecknar Phanteks, det vill säga ett avskalat yttre med mycket metall snarare än plast. För att hålla nere kostnaderna får dock mycket av extrafunktionerna vi är vana att se hos företagets andra modeller stryka på foten – vilket med handen på hjärtat inte är hela världen i detta segment.

Det är än så länge svårt att säga hur pass lyckad denna satsning kommer bli för Phanteks, speciellt då de första modellerna som släpps kostar mer än företagets egna instegsmodell Eclipse P300. Lyckas de dock pressa sig ner i träsket under 500 kronors-strecket med bibehållen finish kan det definitivt bli intressant.

Jag och André hängde i nästan en timme hos Streacom, som förutom Mini ITX-satsningen DA2 visade ett minst sagt konstigt "chassi" ihop med det kanadensiska företaget Maverick. Det rörde sig om den gräsrotsfinansierade produkten Canvas, vilket i praktiken var en stor metallplatta som komponenterna monterades på med hjälp av magneter.

Medan det är en ganska kul och unik idé, med nästan oändliga möjligheter för att skräddarsy uppbyggnaden av sitt system, hade jag lite svårt att hitta vettiga tillämpningsområden för produkten annat än för mässor och uppvisning av komponenter i butik. Vi får se om bolaget hittar sin målgrupp bland entusiasterna där ute.

Corsair svävade inte direkt ut på chassifronten på årets Computex-mässa, men introducerade dock ett nytt tillskott i sin Crystal-serie. Micro ATX-modellen Crystal 280X påminner i mångt och mycket om Carbide Air 240 – fast med massa härdat glas istället för meshgaller. Kort och gott en kubmodell med rymlig huvudkammare och separat avdelning för nätaggregat och lagring.

Silverstone har för vana att visa tidiga prototyper av chassin på en mässa och sedan bygga om den helt och hållet till nästa. Detta stämmer in alldeles utmärkt på LD03 som vi såg för första gången på CES och nu även i företagets bås på Computex i sin förbättrade form. Designen för tankarna till den gamla godingen FT03-Mini, med en stående layout för komponenterna.

Precis som med allt annat på chassimarknaden ska det dock givetvis appliceras generösa mängder härdat glas utmed sidorna, vilket ställer till det med ventilationen i kompakta chassin som dessa. Silverstone tror sig ha löst problemet med en liten extrafläkt i taket, vilket jag personligen tycker är en rätt trist kompromiss bara för att kunna titta in i chassit.

Tyska Be Quiet har lärt sig mycket sedan de gjorde sitt första inträde på chassimarknaden 2014 med Silent Base 800. För 2018 satsar de därför på att fräscha upp sin Silent Base-serie med modellerna 801 och 601, där delar av layouten och finesserna plockas från företagets flaggskeppsmodellerna Dark Base.

Det handlar till stor del om att anpassa Silent Base-modellerna enligt nutidens chassimodell, med den sedvanliga kammaruppdelningen på insidan och slopandet av 5,25-tumsplatser. Samtidigt förbättrar företaget chassinas luftflöde, byter ut många plastdetaljer på utsidan mot metall och bättrar på det ljudisolerande material som tidigare använts.

Det är ju inte så man trillar av stolen av upphetsning när man ser nykomlingarna, men det är ändå en klart välkommen uppdatering av Silent Base-serien, då denna började kännas ganska utdaterad med dagens mått.

Från att ha haft en ganska klar vision med hur företagets chassisortiment ska se ut efter introduktionen av Mastercase-konceptet 2015, är Cooler Master tillbaka till att vara ganska spretiga med sina modeller. Något som dock fångade min uppmärksamhet på årets Computex-mässa var Mastercase SL600M – en modell med en något mer vuxen målgrupp.

Som jag förstår det är SL600M något av en arvtagare till företagets Silencio-serie av chassin, och är därför en modell med fokus på låg ljudnivå. Chassit bjuder på ett ganska trevligt yttre med plåtar av borstad aluminium samt en layout på insidan som vridits 90 grader, där luftflödet går från botten till toppen.

En kul extrafunktion återfinns vid modellens frontmonterade USB-anslutningar, som är bestyckade med en sensor som vid rörelse tänder upp lysdioder utmed ingångarna och gör dessa enklare att se i ett mörkt rum.

Har du något favoritchassi från årets Computex-mässa? Dela med dig i kommentarsfältet!

SweClockers guide till datorlådor

chassi-ingress.jpg

Missa inte SweClockers guide till datorlådor, där Jonas Thörnqvist går igenom allt du behöver veta inför chassiköpet.

SweClockers guide till datorlådor
Mer hjälp i SweClockers Guideportal

SweClockers Galleri

Vad passar bättre under ledigheten än att spana in skönheterna till datorbyggen i SweClockers galleri? Svaret år såklart ingenting, så in och kika! Läs mer

16

Virtuallink Group är samarbete för gemensam kabelstandard till VR

För att möjliggöra ett bredare genomslag för VR-headset bildar nu en rad ledande företag Virtuallink Group. Syftet är en gemensam kabelstandard som kan leverera ström, bild och data. Läs mer

42

Telias TV4-förvärv kan stoppas av staten

Tidigare idag meddelade Telia att bolaget förvärvat bland annat TV4. Regeringen reagerade snabbt på köpet med en inte helt positiv inställning, och kan nu agera för att stoppa affären. Läs mer

56

World of Warcraft byter betalmodell och får stöd för DirectX 12

Inför kommande Battle for Azeroth tillkommer flera betydande förändringar till World of Warcraft. Främst ingår alla expansioner till och med Legion vid prenumeration. Läs mer

1052

Forumet: Vilken var din första dator?

Oavsett om du började med färdigbyggda märkesdatorer eller tog saken i egna händer och byggde en själv, så minns nog många sin första dator. I forumet diskuterar SweClockers medlemmar den första datorn. Läs mer

58

Telia köper TV4 och C More för 9,2 miljarder

Telia Company förvärvar nu Bonnier Broadcasting, där TV4, C More och finländska MTV ingår. Köpet innebär indirekt att staten får mer inflytande över Sveriges två största TV-kanaler. Läs mer

13

Asus ROG Swift PG27UQ – historien och framtiden för 4K-spelskärmen

Skärmmarknaden upplever en renässans, där skärmar som Asus ROG Swift PG27UQ med G-Sync HDR, 4K, local dimming och 144 Hz nu tar plats. Vi sammanfattar skärmoraklet Thomas Ytterbergs åsikter inför testets avslutande del. Läs mer

Forumdel: Konsumenträtt

Konsumtion och roliga teknikköp i all ära, ibland går det inte riktigt som planerat. Tur är väl då att SweClockers kunniga medlemmar kan bistå med erfarenhet och hjälp i forumdelen för konsumenrätt! Läs mer

101

Forumet: FläktClockers diskuterar lösningar för att kyla ned hemmet

Värme utan ände och inget regn i sikte är ungefär hur sommaren 2018 kan sammanfattas hittills. SweClockers medlemmar bildar därför FläktClockers, där kreativiteten flödar för att kyla ned hemmet! Läs mer

14

Two Point Hospital får lanseringsdatum och trailer

Efterlängtade Two Point Hospital får nu både lanseringsdatum och trailer, där sjukdomen "kubism" botas med en högst tvivelaktig maskin. Läs mer

69

MSI stärker uppgifterna om att AMD släpper tolvkärniga Ryzen nästa år

I ett marknadsföringsklipp för kommande styrkretsen B450 avslöjar MSI att bolagets moderkort kommer ha stöd för "åtta kärnor och uppåt", i linje med tidigare rykten. Läs mer

44

Western Digital stänger ned en av tre hårddiskfabriker – satsar på SSD

Flashbaserad lagring ersätter traditionella hårddiskar i allt större utsträckning, och nu stänger Western Digital ned sin tredje hårddiskfabrik för att kunna satsa mer på SSD-marknaden. Läs mer