För två år sedan var Google under utredning av den europeiska kommissionen för brott mot konkurrenslagarna. Företaget anklagades för att ha manipulerat resultaten i sin sökmotor för att ge sina egna produkter fördelar. Utfallet blev en böter på 23,5 miljarder kronor, vilket för tidpunkten var en rekordstor summa.

Parallellt med det har Google varit under utredning för att ha hindrat webbplatser från att göra reklam för företagets sökmotorkonkurrenter. Utredningen påbörjades under 2016 och har nu resulterat i en dom från EU där Google döms till 1,5 miljarder euro, motsvarande 16 miljarder kronor, i böter för brott mot konkurrenslagarna.

Det Google döms för är att de utnyttjat den starka position de har på marknaden med sitt Adsense-program, genom vilket de erbjuder reklam i sökresultat. Reklamen som visas är endast från Googles egen sökmotor och alternativ som Microsofts Bing och Yahoo utesluts, vilket EU menar direkt hämmar konkurrensen på marknaden.

Google har sedan utredningen påbörjade samarbetat med EU för att avskaffa de krav som gällt för Adsense, som att reklam för konkurrenter är tillåtna men de får inte synas mer än Googles. Boten är därför lägre än de företaget tidigare dömts till.

Senaste tillfället då sökmotorjätten dömdes till böter var i juli 2018 och summan uppgick då till motsvarande 44 miljarder kronor. Även då rörde det sig om konkurrensbrott, då Google utnyttjat sin position på mobilmarknaden för att lyfta fram sitt eget operativsystem.

Läs mer om Google och EU: