Nvidias lansering av grafikarkitekturen Turing under 2018 innebar ett steg framåt på grafikkortsmarknaden med stöd för ray tracing. De två modeller företaget introducerade vid tidpunkten för lanseringen blev först ut på marknaden med stöd för ray tracing i realtid, men en mer omtalad aspekt av grafikkorten blev den höga prislappen.

Under sin årliga Investor Day berättar dock Nvidia att modellerna trots priset sålt bättre än föregående Pascal-generationen under de första åtta veckorna. Jämfört med Pascal rör det sig om en ökning med 45 procent, då specifikt för modeller med en prislapp på 300 USD, motsvarande 3 500 kronor inklusive moms, eller mer.

Capture.JPG

De Turing-baserade modellerna står i dagsläget för 2 procent av användarbasen, medan Pascal fortfarande är vanligast med 50 procent. Därefter hamnar äldre generationer med en andel på 48 procent. Nvidia nämner även att 90 procent av användarna har grafikkort som ligger under Geforce GTX 1660 Ti sett till prestanda.

I början av 2019 sänkte Nvidia sina intäktsprognoser då försäljningen av grafikkort i RTX-serien sålt sämre än väntat. Företaget medgav då att priserna kan ha satts för högt, vilket hade en direkt påverkan på försäljningen.

Prognoserna bekräftades i bolagets senaste kvartalsrapport, där det framgick att försäljningen inom gamingsegmentet sjunkit, vilket ledde till sämre resultat än väntat för företaget. Detta tillskrevs vid tillfället det faktum att endast dyra modeller fanns ute på marknaden och att kunder fortfarande väntar på spel som kan utnyttja de nya funktionerna i grafikkorten.

Källa: Nvidia

Läs mer om Nvidias RTX-serie: