I och med arkitekturen Zen är AMD tillbaka på kartan bland prestandajägare, som nu ser fram emot Ryzen 3000-serien. Samtidigt kämpar bolaget i motvind på grafikkortsmarknaden, där Nvidia sedan tre år tillbaka har ett tydligt övertag sett till såväl prestanda som energieffektivitet.

AMD CES Tech Day_Lisa Su-25.jpg

Nästa grafikarkitektur från AMD heter Navi och tillverkas likt Vega 20, som ligger till grund för grafikkortet Radeon VII, på TSMC:s 7-nanometersteknik. När exakt denna ska släppas har varit ett ämne för många spekulationer, där det enda som egentligen varit bekräftat är att det ska äga rum innan årets slut.

Navi is a new architecture for us in gaming. It has a lot of new features across the Navi architecture. Things are progressing well, we expect it to launch in the third quarter.

I samband med AMD:s senaste kvartalsrapport bekräftar bolagets VD Lisa Su att lanseringen av Navi äger rum under årets tredje kvartal, det vill säga någon gång under perioden juli–september. Nämnvärt är att Navi är kodnamnet för en hel familj av grafikkort och sannolikt mer än en grafikkrets.

And then in terms of ray tracing again we will talk more about our overall Navi roadmap as we get closer to the launch.

Det enda som är bekräftat om arkitekturen är att den får stöd för ray tracing, något Sonys systemarkitekt Mark Cerny avslöjade när han gav de första detaljerna för nästa generations Playstation. Detta är dock inget som bekräftats för de första Navi-baserade grafikkorten och under samtalet valde Lisa Su att inte ge något konkret besked kring detta.

From a positioning stand-point, I probably won't go through it in great detail right now, other than to say that it is 7 nanometre Navi but it will be positioned below where for example our Radeon VII is positioned today from a price-point stand-point.

En annan intressant detalj som framgår och även bekräftar tidigare uppgifter är att de nya grafikkorten med arkitekturen Navi ska kosta mindre Radeon VII. Det senare har i dagsläget ett rekommenderat pris på 699 USD eller runt 7 990 kronor i svenska butiker och är tänkt att konkurrera mot Geforce RTX 2080.

Att inte sikta på prestandasegmentet påminner om lanseringen av familjen Polaris sommaren 2016, då AMD tagit fram två förhållandevis små grafikkretsar och hade rekommenderade priser på upp till 239 USD. Nämnvärt är att detta kan vara en inledande strategi från AMD, då det cirkulerar uppgifter om en större grafikkrets för prestandatoppen i början av år 2020.

Läs mer om AMD Navi: