När SweClockers besökte CES i början av året, var ett besök hos AMD på agendan. Under mässan delade företaget med sig av en hel del information om den kommande generationens processorer baserade på arkitekturen Zen 2 och tillverkas på TSMC:s 7-nanometersteknik, däribland Ryzen 3000.

Under samtal med AMD framgick det att föregående generationens moderkort i X470- och B450-serierna skulle bli kompatibla med de nya processorerna i Ryzen 3000-serien via BIOS-uppdateringar. Det antyddes också att moderkort med tillräckligt bra kommunikationsbanor för PCI Express skulle kunna få stöd för PCI Express 4.0-standarden, men detaljerna runt detta stöd var luddiga.

Gigabyte_PCIe4.jpg

Bildkälla: Tom's Hardware

Nu visar det sig att Gigabytes moderkort i både X470- och B450-serierna får stöd för PCI Express 4.0. Stödet har redan lagts till i en ny BIOS-uppdatering för moderkortet Gigabyte X470 Aorus Gaming Wi-Fi 7 som därmed blir redo både för Ryzen 3000-processorer och PCI Express 4.0.

Uppmärksamma medlemmar på Reddit har också upptäckt att PCI Express 4.0 finns med i listan över alternativ för konfiguration av PCI Express-platser. Gigabyte har inte officiellt meddelat stöd för PCI Express 4.0 för deras moderkort i 300- och 400-serierna och det är fortfarande oklart exakt vilka av företagets moderkort som har vad som krävs för att få stödet.

Stöd för PCI Express 4.0 beror på signalbanornas kvalitet och signalstyrka, något som kan variera mellan olika moderkort från samma tillverkare. Samtliga generationer av Ryzen-processorer använder processorsockeln AM4 vilket har inneburit att föregående generations moderkort har fått stöd för nästkommande generations processorer, och tillhörande funktioner, via BIOS-uppdateringar.

BIOS-uppdateringar för andra existerande moderkort i AMD:s 400-serie lär fortsätta rulla ut veckorna som kommer innan och efter lanseringen av Ryzen 3000-serien, vars lansering bekräftats ske under tredje kvartalet 2019. Processorserien kommer tillsammans med grafikarkitekturen Navi avtäckas under Computex som går av stapeln mellan 28 maj och 1 juni.

Läs mer om Ryzen 3000:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!