Disney har under det senaste årtiondet vuxit från att huvudsakligen vara ett produktionsbolag fokuserat på tecknade och animerade filmer till att bli en mediagigant. Med såväl Star Wars som Marvel och numera 21st Century Fox inom bolagets väggar förvaltar Disney en stor mängd ikoniska varumärken, och dessa kommer utgöra ryggraden för företagets strömmande videotjänst Disney+.

Disney_Plus_logo.0.jpg

Varje år anordnar Disney en tillställning som fokuserar på bolagets produktioner och varumärken, och under årets tillställning D23 avslöjar bolaget ytterligare detaljer om den kommande tjänsten. Bland annat ska Disney+ särskiljas från konkurrenterna i det att kunder ska kunna titta på fyra videoströmmar samtidigt, vilket underlättar för hushåll där tittandet är utspritt över flera personer och platser.

Vidare ska även tittandet i 4K-upplösningar ingå i abonnemanget, till skillnad från konkurrerande tjänster där detta i regel ingår i dyrare premiumabonnemang. Kunder ska kunna skapa sju olika profiler per konto vilket även det bör underlätta för familjer eller grupper som delar på ett konto.

Jämfört med konkurrenter som Netflix och HBO kommer Disneys utbud av innehåll vara relativt begränsat när tjänsten lanseras, men Disney ser ut att satsa hårt på produktion av nya TV-serier baserade på företagets varumärken. En av de stora flaggskeppen är The Mandalorian, en TV-serie som utspelar sig i Star Wars-universumet som redan diskuteras i forumet.

Vidare bekräftar Disney tidigare rapporter om en serie baserad på Obi-Wan Kenobi, en Jedi-mästare som spelade en nyckelroll i både originaltrilogin och prequel-trilogin i Star Wars-sagan. I TV-serien spelas han av Ewan McGregor som även spelade karaktären i Star Wars Episode I-III. Serien ska utspela sig direkt efter händelserna i Episode III.

MarvelD23_fas4.jpg

Serier som She-Hulk, Ms Marvel och Moon Knight kompletterar filmerna i fas fyra av Marvels filmuniversum MCU.

Sett till bolagets varumärken i Marvel-lägret ska Disney+ även få serier baserade på She-Hulk, Ms Marvel och Moon Knight. Dessa kompletterar de filmer i Marvels värld av varumärken, den så kallade Marvel Cinematic Universe (MCU), som redan innehåller filmer med bland annat She-Hulk och Ms Marvel. Dessa ska släppas som en del av MCU-världens fjärde fas.

Enligt Disney ska tjänstens utbud utgöras av mer än 500 filmer och 7 500 TV-serieavsnitt vid lanseringen. Utöver Disneys klassiska tecknade filmer kommer även filmerna i Marvels och Pixars kataloger finnas tillgängliga, och även klassiska tecknade TV-serier som The Simpsons.

Disney+ lanseras i USA och ett flertal länder den 12 november, men i majoriteten av de europeiska länderna ska lanseringen ske inom en tvåårsperiod. När en svensk lansering sker återstår att se. Tjänsten får en prislapp på 6,99 USD, vilket kan jämföras med Netflix premiumnivå på 16 USD.

Är du sugen på Disney+, och vilket innehåll är det i så fall som gör dig intresserad? Diskutera i kommentarerna!

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!