I över ett decennium har duon AMD och Nvidia stått ensamma på marknaden för grafikkort. Det här blir det ändring på under år 2020 då Intel släpper den helt nya grafikarkitekturen Gen12, även känd som Arctic Sound, som både ska användas i dedikerade grafikkort och integreras i processorer.

De nya grafikkorten och integrerade grafikdelarna med Gen12 ska ingå i Intels helt nya Xe-serie, som blir bolagets motsvarighet till Radeon och Geforce. Trots att årtalet är känt återstår många detaljer, både tekniska men också mer exakt när Intels första grafikkort på över 20 år släpps.

På Twitter publicerar Intels grafikchef Raja Koduri en bild på baksidan av en Tesla Model X, där registreringsskylten starkt antyder om när lanseringen av Xe-serien äger rum. Texten "THINKXE" (Think Xe) flankeras av det redan kända årtalet 2020, men även månaden "JUN" eller juni. Detta skulle innebära en lansering i samband med Computex 2020, som pågår mellan den 2 juni och 6 juni.

De första grafikkorten för konsumenter väntas sträcka sig från modeller i lägre prisklasser upp till mellanklassen, då det bedöms osannolikt att Intel kommer kunna konkurrera mot AMD och Nvidia i prestandasegmentet från dag ett. Utöver konsumentmarknaden ska Intel arbeta på en till variant av arkitekturen, som är bättre lämpad generella beräkningar (GPGPU) och datacenter.

Den första vågen av grafikkort ska tillverkas på Intels 10-nanometersteknik och redan år 2021 ska åtminstone varianten för datacenter ta klivet till bolagets egen 7 nanometer. Efter Raja Koduris besök hos Samsung tidigare i år spekuleras det också om att en del av tillverkningen ska skötas av Samsung längre fram.

Mer läsning om Intels Xe-grafikkort: