Referensmodellerna av Nvidias grafikkort bestyckades i många år av en snarlik kylarlösning av blower-sort. Kylartypen innebär att en ensam radialfläkt blåser luft parallellt med grafikkortet och genom kylflänsar, för att sedan dumpa den varma luften utanför chassit. I samband med lanseringen av Geforce RTX 2000-serien sadlade dock bolaget om på den fronten, och Turing-kort i referensutförande har istället dubbla axialfläktar och öppen kylardesign.

Via det kinesiska forumet Chiphell framkommer nu en bild som antyder att Nvidia återigen ändrar kylare för nästa generations grafikkort, som blir Ampere-baserade Geforce RTX 3000-serien. På bilderna syns ett kort märkt RTX 3080 och med kylare som skiljer mycket från bolagets tidigare referensmodeller. Detaljer som små Nvidia-logotyper pekar mot att det ändå handlar om en lösning signerad grafikjätten.

152125rehjr30pm8rpamhs.jpg

Sannolikt rör det sig om ett utvecklingsexemplar och ett förslag på hur nästa referensdesign ska se ut, men om fallet blir enligt bilderna fortsätter det inslagna spåret med två axialfläktar. Grafikkortet upptar i sann referensanda två expansionsplatser och fläktduon huserar ovanligt nog på olika sidor av kortet, där den ena är försänkt i kylflänsar och blåser ned mot kretskortet.

Kretskortet har därtill en något ovanlig utformning och slutar i en V-form, och tomrummet fylls av kylflänsar och den andra fläkten. Huruvida täckkåpor döljer de många exponerade kylflänsarna i en färdig produkt återstår att se. Värt att nämna är också att anslutningarna för extern strömmatning inte syns utmed långsidan och i direkt anslutning till kretskortet, men förlängningskabel och kontakt på kortsidan är en kombination Nvidia tidigare använt med exempelvis Geforce RTX 2060 Super.

Av bilden att döma återanvänder Nvidia färgschemat i svart och silverfärgad metall, där de blå detaljerna är skyddsplast till metallen som löper i en timglasform runt kortet. På sidan av metallen skymtas "Geforce RTX" och på en svart täckplåt stoltserar modellnamnet. Framtiden får utvisa om designen blir verklighet med RTX 3000-serien, men exakt när Ampere debuterar på konsumentsidan är i skrivande stund okänt.

Är Geforce RTX 3000-utformningen enligt bild något för dig? Dela med dig av dina åsikter i kommentarstråden!