Nvidias Turing-arkitektur och Geforce RTX 2000-serie närmar sig tvåårsdagen och ersättande Ampere har avtäckts, men endast för serversegmentet. Nyligen hittade kommande Geforce RTX 3080 ut i bildform, där en ovanlig kylardesign har skapat mycket diskussioner. Entusiaster har även översatt bilden till 3D-modeller och stilsäkra renderingar av hur Nvidias kommande toppkort kan se ut.

Nyligen presenterades nästa del i följetongen om kylarlösningen, där uppgifter talar för att det blir en dyr pjäs med prislapp uppåt 1 500 kronor. Sedan publiceringen av den första bilden har dock frågetecken kring slutgiltig design hägrat, eftersom det är möjligt att den speciella kylaren bara är ett förslag eller återfinns hos ett utvecklingsexemplar. Nu dyker ännu en bild av kylflänsen upp, som förtydligar utformning och styrker att det också är nästa referenskylare.

3080 kylfläns.png

Bilden är publicerad på forumet Reddit av användaren LeeJiangLee, och föreställer tre svarta kylflänsar liggandes i en kartong. Som väntat är kylaren utrustad med en ångkammarlösning avsedd för grafikkrets och minnen, vilken vilar under en urgröpning för en av de två axialfläktarna. Ångkammaren omgärdas av en kompakt kylfläns som fläkten blåser ned mot, medan värme också förs vidare via fyra värmeledningsrör.

Dessa passerar genom två V-formade och glesa kylflänsar mot grafikkortets mitt, och slutar i en större kylfläns som också är utrustad med en urgröpning för fläkt. Som tidigare känt är dock den fläkten belägen på omvänd sida mot den första och blåser luft rakt genom den bakre kylflänsen, som inte har något kretskort bakom. Det ser således inte ut att handla om en så kallad push-pull-konfiguration, något som det spekulerats i.

I skrivande stund är det oklart när Geforce RTX 3000-serien för konsumenter ser dagens ljus, men tidigare uppgifter har talat för att det sker någon gång under hösten år 2020. Den senaste bilden antyder att produktion av kortens referenskylare dragit igång i volym, och således är det sannolikt att lanseringen inte är alltför avlägsen.

Läs mer om Ampere: