Hösten år 2020 ser ut att bli en händelserik period för teknikentusiaster då AMD, Nvidia och Intel alla förbereder en rad nyheter. På grafikfronten vankas nästa generation grafikkort från AMD och Nvidia i form av RDNA 2 respektive "Ampere", och även Intel ansluter i någon form med grafikkort på Xe-arkitekturen. Den sistnämnda tar även plats som integrerad grafik i elfte generationens Core-processorer i "Tiger Lake"-familjen för bärbara datorer.

Intel_2september_dropin.jpg

I ett pressmeddelande meddelar Intel nu att företaget avtäcker något stort den 2 september, utan att ange ytterligare detaljer. Då företaget sedan tidigare meddelat att bärbara datorer med "Tiger Lake"-processorer lanseras under hösten är det troligt att datumet markerar den officiella lanseringen av dessa processorer. Partnertillverkare som Acer har sedan tidigare avtäckt bärbara datorer med Tiger Lake under huven, där preliminära rapporter anger lansering i oktober.

Med "Tiger Lake" introducerar Intel företagets andra generation processorer med 10-nanometersteknik, där "Ice Lake"-familjen utgjorde första rundan på den nya tekniken. Den stora nyheten med "Tiger Lake" blir att den integrerade Gen 12-grafikdelen bygger på Intels nya Xe-arkitektur, som enligt läckta prestandauppgifter ser ut att stå sig väl mot AMD:s Vega-baserade motsvarighet i Ryzen 4000 "Renoir".

Med ny grafikarkitektur och en tillverkningsteknik som kan ta upp kampen med AMD:s 7-nanometersteknik signerad halvledartillverkaren TSMC blir "Tiger Lake" en viktig introduktion för Intel, som för första gången på många år ser rejäl konkurrens från AMD inom bärbara datorer. Tidigare nämnda AMD Ryzen 4000 "Renoir" har letat sig in i flera väl mottagna datorer, något Intel ska mota i grind med kombinationen Xe-grafik och den nya processorarkitekturen Willow Cove.

AcerSwift5-4.jpg

Acer har redan aviserat bärbara datorer med "Tiger Lake"-processorer och moderniteter som Thunderbolt 4.

Den sistnämnda ska enligt Intel tillföra tvåsiffriga prestandaförbättringar ställt mot föregående arkitekturen Sunny Cove som används i dagens "Ice Lake"-processorer. Med "Tiger Lake" medföljer också en ny generation moderna tekniker med fokus på energieffektivitet och mobilitet, vilka ingår i Project Athena-certifieringen. Även modern anslutning i form av Thunderbolt 4 är att vänta.

Den 2 september avslöjar alltså Intel vad företagets nya "stora" giv är, och sparkar då också igång den teknikspäckade hösten år 2020.

Läs mer om Intel "Tiger Lake":