Att avtäckandet av Nvidias kommande serie grafikkort i vad som förmodas bli Geforce RTX 3000-serien sker i någon form den 1 september är sedan tidigare klart. Den skarpa lanseringen ser även ut att inkludera ett schema där toppkortet blir först ut, stegvis följt av billigare modeller under höst och vinter. Nu dyker de första bilderna föreställande en toppmodell från en partnertillverkare upp.

Kortet ryktas enligt Videocardz vara ett Colorful Vulcan av den absoluta toppmodellen under Geforce-paraplyet, RTX 3090. Trots ihärdig censur av bilden i fråga kan några intressanta detaljer skönjas, till exempel att paketeringen av minneskretsar runt grafikprocessorn är minst sagt platsbesparande. Bilden visar förvisso baksidan av mönsterkortet, men faktumet att även denna är bestyckad med elva minneskretsar antyder att ryktena om över 20 GB minne mycket väl kan stämma.

NVIDIA-GeForce-RTX-3090-PCB-Custom.jpg

Minneskretsarna i sig har Micron som avsändare, dessvärre är modellnummer inte synligt, varför typen GDDR6X ännu inte kan bekräftas till 100 procent. Enligt läckan är kortet även prytt med en hemlig krets monterad på grafikprocessorns motsatta sida – där en Intel-processor placerats för att täcka för sagda krets. Huruvida det är en hjälpprocessor för grafikkortet eller en speciallösning från partnertillverkare är oklart.

NVIDIA-GeForce-Ampere-NVLink.jpg

På annat håll skymtas även ändringar i Nvlink-kopplingen, som ser ut att få sig en annan konfiguration än den hos Turing-baserade RTX 2000-serien. Grafikkortets strömförsörjning ser å sin sida ut också att bli bitig, med tre 8-pins PCI Express-kontakter, vilket banar väg för överklockningsbravader för kortet som i referensutförande ryktas ha en Total Graphics Power, eller ungefärlig strömförbrukning om 350 watt.

Vidare information om Nvidias kommande Geforce-serie väntas under ett lanseringsevent den 1 september.