Microsofts schema för uppdateringar av operativsystemen i Windows-familjen ser drastiskt annorlunda ut idag. Till skillnad från de stora nya versionerna som förr lanserades med flera års mellanrum hanterar företaget Windows 10 som en kontinuerligt uppdaterad systemversion, där en stor uppdatering under årets första halva följs av ytterligare en under årets andra halva.

Windows10_20H2-3.jpg

Där vårens uppdatering, 20H1 eller version 2004, var sprängfylld med nya funktioner är höstens uppdatering desto försiktigare. Den mest uppenbara nyheten i Windows 10 20H2 är den justerade startmenyn, som fått en utseendemässig uppdatering. Nytt är att dess utseende nu bättre matchar det tema användaren valt för systemet med en lätt grad av transparens, och applikationsrutorna (tiles) har nu ett mer enhetligt utseende.

Den som föredrar att göra alla ändringar i en och samma inställningsmeny får också större möjlighet till detta, då inställningar för bilduppdatering nu kan göras i systeminställningarna. Genom att navigera till System, Skärm och Avancerade skärminställningar kan användare välja uppdateringfrekvens för skärmen, vilket idag får göras via grafikkortets mjukvara.

Windows10_20H2-1.jpg

Den som använder Microsofts nya Chromium-baserade webbläsare Edge får nu också möjlighet att inkludera Edge-flikar i applikationsväxlande med ALT+TAB. Den som öppnar flera olika delar av en webbplats i olika flikar kan nu också se vilka de andra relaterade flikarna är genom att hålla muspekaren över webbsidans ikon i adressfältet.

Företagsanvändare får också nyheter, bland annat i form av bättre skydd för applikationer via funktionen Windows Defender Application Guard (WDAG). Här används säkerhetsfunktioner i hårdvaran för att skapa virtualiserade applikationsbehållare (eng. container), vilket enligt företagets uppgifter kan skydda applikationer i Microsoft 365-familjen och webbläsaren Edge.

Biometrisk inloggning med Windows Hello stöder nu också lösningar för fingeravtrycksläsning och ansiktsupplåsning. Windows 10 20H2 finns ute nu, men i vanlig ordning sjösätter Microsoft uppdateringen stegvis för att säkerställa kompatibilitet med olika användarkonfigurationer. Uppdateringen släpps först för de som använder den äldre systemversionen Windows 10 1903.

Windows10_20H2-2.jpg

Den som inte vill vänta på att Windows 10 20H2 dyker upp i Windows Update har möjlighet att använda verktyget Media Creation Tool och installera ISO-filer manuellt i olika datorsystem. Manuell uppdatering görs dock med brasklappen att systemet kan uppleva kompatibilitetsproblem.

Tänker du kasta dig på uppdateringsknappen eller har du is i magen och inväntar kommande buggfixar? Dela med dig i kommentarerna!