Årets CES-mässa har hittills bjudit på processorlanseringar för det bärbara segmentet, signerade både AMD och Intel. Även Nvidia stämmer in i kören med Geforce RTX 3000-serien för bärbara. Med färsk hårdvara på marknaden är resultatet många nya datormodeller, där Asus är en kandidat som storsatsar på prestanda i minimalt format.

► Läs alla artiklar från #CES-2021

Att datorer i 13-tumsformat är kompakta och relativt kompetenta historier är idag inget ovanligt, men för den som vill ha högpresterande komponenter och dedikerad grafik hänvisas intresserade till större modeller. Med ROG Flow X13 struntar Asus i detta, genom att utrusta det kompakta paketet med både Nvidia Geforce GTX 1650 och den splitternya åttakärniga Ryzen 9 5980HS.

Asus ROG Flow X13 5.jpg

Datorn har en skärm på 13,4 tum som kan konfigureras till en 60 Hz-variant med upplösningen 3 840 × 2 400 pixlar, alternativt 120 Hz bilduppdatering med 1 920 × 1 200 pixlar. Som synes handlar det i båda fall om 16:10-format och oavsett val medföljer pekfunktionalitet och en yta täckt av Gorilla Glass. Gångjärnet tillåter att skärmen fälls hela vägen bakåt, eller till valfri position däremellan.

Asus Rog Flow X13 4.png

De för formatet högpresterande komponenterna till trots, rör det sig om en nätt bärbar dator med en tjocklek om endast 15,8 mm och vikten 1,3 kg. I en tillhörande designvideo om datorn skymtas att en stor del av konstruktionen utgörs av kylning, med dubbla fläktar, värmeledningsrör, tre kylflänsar och flytande metall mellan kretsar och kylare.

Asus ROG Flow X13 ska släppas i fyra konfigurationer, där nämnda Ryzen 9 5980HS endast finns i de två modeller stämplade "Supernova Edition". Processorn skiljer sig från 9 5900HS genom en maximal turbofrekvens om 4,8 GHz upp från 4,5 GHz, men båda har 16 trådar enligt Zen 3-arkitekturen. Just 9 5900HS och 7 5800HS står för processorbiten i de andra konfigurationerna.

Samtliga varianter har mobila Geforce GTX 1650 med 4 GB GDDR6-minne, medan endast Ryzen 7 5800HS modellen levereras med mindre än 32 GB primärminne och 1 TB NVM Express-baserad lagring – närmare bestämt halverad mängd. På batterifronten har ROG Flow X13 kapacitet om 62 wattimmar, med laddning via den medföljande USB Type-C-laddaren på 100 watt. Batteritid för videouppspelning påstås vara 10 timmar.

Trådlösa anslutningar utgörs av Wifi 6 och Bluetooth 5.1, medan de trådbundna är två USB 3.2 Gen2 (10 Gbps) av Type-C-stuk, en lika kapabel anslutning enligt Type-A, samt fullstor HDMI-utgång och en 3,5 mm-anslutning för ljud. På vänstersidan syns också den proprietära anslutningen som Asus kallas ROG XG Mobile Interface – en PCI Express 3.0-anslutning om åtta banor för användning med externa grafikkort.

Asus ROG Flow X13 2.png

Givetvis följer tillverkaren upp sin hemmaknåpade standard med ett hemmaknåpat tillbehör, som döps till ROG XG Mobile. Till skillnad från de flesta externa grafikkortsdockor följer tillbehöret också det kompakta temat och Asus hävdar att volymen är 6 procent av standardformatet för sådana dockor, medan vikten stannar på 1 kg. På sidan av enheten finns också anslutningar som Ethernet och fler USB Type-A.

Asus Rog Flow X13 3.png
b186-k3.jpg

Det minimala formatet tarvar dock mindre grafikkort och det handlar om Nvidias mobila Geforce RTX 3000-kort, med RTX 3080 som toppmodell. För att driva både dator och grafikkort har ROG XG Mobile en inbyggd nätadapter på 280 watt.

I dagsläget utelämnar Asus uppgifter kring pris och tillgänglighet de kompakta kraftpaketen, men att både datorn och grafikkortsdockan kräver tjocka plånböcker är mycket sannolikt.

Vad tycker du om kombinationen hög prestanda och litet format? Berätta i kommentarstråden!