Att Apple till slut tog steg in på PC-marknaden med sina egna ARM-baserade processorer har fått marken att skälva i datorindustrin. Tidigare försök att ersätta x86 har gjorts, men kompatibilitet med äldre såväl som nya mjukvaror har gjort att de gått bet. Det har Apple lyckats runda genom emulering av x86-kod och även Microsoft är inne på samma spår med Windows 10 for ARM.

Nu rapporterar Winfuture att Qualcomm utvecklar en prestandaorienterad ARM-processor med siktet inställt på PC-datorer. Den amerikanska processorjätten erbjuder i dagsläget Snapdragon 8cx och Snapdragon 8cx Gen 2 för bärbara Windows-datorer, men kritiseras ofta för prestandan är märkbart sämre ställt mot Intels och AMD:s processorer.

Enligt rapporten har processorn kodnamnet Snapdragon SC8280 och ska redan finnas i testsystem, där den testas med med 32 GB LPDDR4X och 8 GB LPDDR5. Plattformen som används är en bärbar 14-tumsdator som även är bestyckad med 5G-modemet Snapdragon X55, men huruvida den senare är integrerad i själva processorn eller ej framgår inte.

Själva kretsen väntas bli lika eller något större än Snapdragon 8cx. Detta då substratet, som kretsen fästs på för att möjliggöra montering på ett kretskort, mäter in på 20 × 17 millimeter för nykomlingen. För Snapdragon 8cx är måtten 20 × 15 millimeter. Därutöver framgår inga ytterligare detaljer om Snapdragon SC8280.

Vad gäller tillverkningstekniken är det troligt att Snapdragon SC8280 tar klivet från 7 nanometer till 5 nanometer. Det här skulle betyda en knapp dubblering i transistortäthet och samtidigt erbjuda högre energieffektivitet. Vilken ARM-arkitektur som används är ännu inte känt, men troliga är nyligen tillkännagivna Cortex-A78C eller mer högpresterande Cortex-X1.

The_Always_Connected_PC_Powered_By_Qualcomm_Snapdragon.0.jpg

Att ARM slutligen ser ut att ta plats på PC-scenen beror till stor del på att industrin inte längre vill ligga helt i händerna på två aktörer och deras dagsform. Intel har på senare år stött på tillverkningstekniska bekymmer och har därmed haft svårt att leverera nyheter. Fram till våren 2017 levde AMD kvar i sviterna av sin misslyckade arkitektur Bulldozer, vilket gjorde bolaget i det närmaste irrelevant och befäste därigenom datorindustrins beroende av Intel.

När Qualcomm Snapdragon SC8280 ser dagens ljus framgår inte.

Mer läsning om ARM för datorer: