När det kommer till kretsar och processorer till mobila enheter har färdiga lösningar från bland annat Qualcomm dominerat marknaden, med några utstickande giganter som Apple och Samsung som har egen tillverkning. Google har sedan tidigare använt sig av bland annat Qualcomms Snapdragon, flankerade av egna tillämpningsspecifika kretsar. Företaget har under en längre tid arbetat med utveckling av egna kretsar, och det rapporterades om en ARM-baserad krets med kodnamnet "Whitechapel" under 2020.

In the document, Whitechapel is used in connection with the codename “Slider” — a reference we’ve also found in the Google Camera app. From what we can piece together, we believe that Slider is a shared platform for the first Whitechapel SoC. Internally, Google refers to this chip as “GS101,” with “GS” potentially being short for “Google Silicon". - 9to5google

I uppgifter till 9to5google framgår det nu att Googles lansering av mobiltelefoner i höst väntas ha enheter med "Whitechapel"-kretsar. I det dokument 9to5google tagit del av kallas kretsen för "GS101" där "GS" potentiellt kan stå för "Google Silicon". Tidigare information har pekat mot ett samarbete med Samsung och användande av deras 5-nanometersteknik, vilket nu förstärks ytterligare. Enligt uppgifterna finns en koppling till Samsungs Exynos-kretsar och "Whitechapel" sägs utvecklas tillsammans med Samsungs halvledardivision.

Andra kodnamn som framgår inkluderar "Slider". Kodnamnet har tidigare setts i relation till Googles kameraapplikation, och kan vara en delad plattform för de första "Whitechapel"-kretsarna. "Slider" i sin tur har kopplingar till "Raven" och "Oriole" där de två sistnämnda handlar om kommande Pixel 6-telefoner.

Den senaste tiden har både Huawei och Xiaomi anslutit sig till skaran som utvecklar egna kretsar och det är föga förvånande att Google går på samma spår. Med ett skifte till egen utveckling ökar kontroll över vilka funktioner som inkluderas och det kan potentiellt leda till sänkta kostnader. Det innebär dessutom ett minskat beroende av andra företag, vilket många fått upp ögonen för efter det senaste årets komponentbrister.