Under 2019 inleddes planeringen för ett av världens största e-sportevenemang, Dota 2-mästerskapet "The International 10" (TI10). Det var tänkt att hållas år 2020 i Avicii Arena, Stockholm. På grund av coronapandemin tvingades det, likt många andra evenemang, flytta till ett senare datum. Nu ser framtiden för turneringen mörk ut efter att ha nekats en klassificering som elitsportevenemang.

Evenemanget arrangeras av Valve, i samarbete med Stockholm Live och Visit Stockholm. Stockholm Live ska ha försäkrat Valve om att TI10 skulle kvalificera för samma undantag som andra elitsportevenemang. Detta förändrades för två veckor sedan, till följd av Riksidrottsförbundets beslut att avslå de två e-sportförbund som ansökt om medlemskap i förbundet. Beslutet togs under Riksidrottsmötet där ombud för de olika medlemsförbunden har möjlighet att rösta.

Dreamhack: "Gaming och e-sport förbises som många gånger förut"

Enligt Valve har de efter avslaget ansökt om att klassas som elitsportevenemang hos inrikesminister Mikael Damberg. Även där fick ansökan snabbt avslag och försök att ta ärendet vidare har inte gett resultat. Utan de undantag som klassificeringen innebär kan de inte kan garantera visum för varken personal, spelare eller de funktionärer som behövs för att hålla i mästerskapet.

As a result, and in light of the current political situation in Sweden, we have started looking for possible alternatives elsewhere in Europe to host the event this year, in case the Swedish government is unable to accommodate The International - Dota 2 Championships as planned.

Turnering på svensk mark är inte definitivt avblåst, men om inget förändras är det vad som väntar. Arrangörerna är tydliga med att Sveriges politiska läge och komplikationerna som uppstått innebär att de nu ser sig om efter en ny arena och värdnation. Uttagningar till turneringen fortsätter dock som planerat.

The International är bland de största e-sportevenemangen i världen, med en rekordstor prispott om 40 miljoner USD, motsvarande cirka 340 miljoner kronor. Årets upplaga är den tionde i sitt slag, och markerar första genomförandet i europa på lika många år. En flytt av TI10 innebär en stor förlust för svensk e-sport.

Hade du tänkt besöka The International 10 i Stockholm?