Valves Dota 2 är en av världens största e-sportstitlar och årligen hålls stora mästerskap där de vassaste lagen gör upp om prispotter i mångmiljonklassen. The International 10 (TI10) är årets stora Dota 2-händelse och var planerad att för första gången på ett decennium hållas på europeisk mark, med Sverige som värdnation – en tillställning med skådeplats Avicii Arena (tidigare Ericsson Globe) i Stockholm.

Tidigare i veckan rapporterades att värdskapet i allra högsta grad hänger löst, efter att medarrangören Stockholm Live inte uppfyllt löftet till Valve om att evenemanget lyder under samma lättade pandemirestriktioner som elitsportevenemang. Det finns fortfarande tid för lösningar för att möjliggöra ett TI10-genomförandet i praktiken, men Valve väljer nu att dra i handbromsen och leta ny värdnation.

På Twitter skriver E-sportförbundet att turneringen inte blir av i Stockholm, trots att det enligt dem finns en möjlig lösning. Det återstår att se var evenemanget hittar plats i augusti, när slutspelet drar igång. I samtal med Expressen förklarar E-sportförbundets ordförande Sammi Kaidi att det avblåsta värdskapet är "extremt tråkigt", men försäkrar att de arbetar hårt för att historien inte ska upprepa sig till nästa stora e-sporthändelse: världsmästerskapet i Counter-Strike: Global Offensive.

För detta mästerskap är det återigen Stockholm och Avicii Arena som står på menyn och genomförandet ligger i slutet av oktober, alltså nära tre månader senare än TI10. Inför CS:GO-turneringen uppger Kaidi att de kommer att reda ut alla frågetecken med Riksidrottsförbundet, med en reservplan på att bli medlemmar genom specialidrottsförbund.

Är du Dota 2- eller CS:GO-fantast? Planerade du att besöka något av evenemangen?