Under försommaren syntes blixt på klar himmel när tidiga bilder från Windows 11 hittade ut på webben, bildmaterial som kort därefter följdes av en officiell utannonsering. Lanseringsdatumet är spikat till den 5 oktober, men nyfikna användare har i flera månader testat tidiga versioner av operativsystemet genom Windows Insider Program.

Med den skarpa lanseringen precis runt hörnet rapporterar The Verge att det nu är fritt fram att installera den slutgiltiga Windows 11-versionen. Versionsnumret är 22000.194 och medlemmar i Beta- och Release preview-kanalerna kan uppdatera befintliga Windows 10- och Windows 11-installationer till denna. Uppdateringen är även släppt som ISO-fil, för den som är Windows Insider-medlem och vill installera från grunden.

Därmed står det klart att Microsoft inte jobbar på några större sista-minuten-ändringar innan lansering. Mjukvarujätten vilar dock inte på hanen utan rullar i samma andetag ut en uppdatering till medlemmar i Dev-kanalen, där Windows 11-intåget av den anrika verktygssamlingen Powertoys är den stora nyheten.

Windows 11 upgrade message.png

Bildkälla: Arstechnica

Medelst skärmdump visar Arstechnica hur Microsoft framöver kommer att upplysa Windows 10-användare om att Windows 11 finns tillgängligt, där en stor knapp startar uppdateringen. För den som vill stanna kvar med Windows 10 finns en mindre text vid sidan av knappen, som istället tankar hem Windows 10 21H2-uppdateringen. Det återstår att se om Microsoft lärt sig en läxa kring de påträngande uppmaningarna om övergång till Windows 10, eller om meddelandet på bilden följs av en flodvåg av påminnelser.

Kommer du att hänga på låset den 5 oktober, eller är du redan fullfjädrad Windows 11-användare? Berätta i kommentarstråden!