Sedan år 2012 har Tile tillverkat och specialiserat sig på spårningsbrickor. De fästs på valfri pryl användaren vill hålla reda på och kan sedan med hjälp av Bluetooth och en applikation hjälpa till att lokalisera föremålet om det hamnar på villovägar. Då Bluetooth har en begränsad räckvidd nyttjar Tile-enheter även "Crowd-GPS", där hela nätverket av användare nyttjas för att anonymt vidarebefordra platsinformation.

Nyligen fick Tile sällskap av två nya utmanare, Apple Airtag och Samsung Smart Tag. Båda kombinerar liknande Bluetooth-baserade funktioner med den trådlösa tekniken Ultra Wideband Radio (UWB) och förstärkt verklighet för att förenkla spårandet. Nu tar även Tile klivet till UWB och presenterar en ny generation bestående av fem nya Tiles och en omdanad applikation.

2021-10-12 11_07_43-Spec Sheet.png

Gemensamt för alla är längre räckvidd vid Bluetooth-anslutning, damm- och vattentålighet motsvarande kapslingsklass IP67 och uppskruvad volym på ljudsignalen. Alla nya enheter med undantag för Sticker har även fått tillägg av en unik QR-kod på baksidan. Mellan Mate, Slim och Sticker är det framförallt formfaktor som skiljer sig, där Tile Sticker utmärker sig något med en baksida klädd i tejp.

Alla tre har en batteritid specificerad till cirka tre år, men batteriet är inte utbytbart. När det är slut behöver därmed hela enheten bytas. Tile Pro är den kraftfullaste och skiljer sig lite mot de andra tre. Räckvidden över Bluetooth är totalt 120 meter och det utbytbara batteriet beräknas hålla i cirka ett år.

tile3.jpg
tile4.jpg

De introducerar även den helt nya brickan Tile Ultra, som är den enhet som utrustas med UWB-tekniken. När Tile Ultra används med en telefon med stöd för UWB kan även nya funktionen "Point and Locate" nyttjas. Där används augmented reality (AR) och telefonens kamera för att guida användaren till sin enhet.

tile1.jpg
tile2.jpg

Som applikationen ser ut i nuläget har olika Tile-användare inte direkt kontakt med varandra. Funktionen "Lost and Found" ska göra det enklare att återförena användare med sina föremål genom att göra det möjligt att ställa in ett meddelande kopplat till QR-koden på baksidan av en Tile. En upphittare kan då förses med kontaktuppgifter om de läser av QR-koden.

Utöver detta tillkommer även nya säkerhetsfunktionen "Scan and Secure". Med detta kan användaren själv söka av omgivningen med sin telefon för att upptäcka eventuella Tile-enheter inom räckvidd och huruvida det rör sig om okända enheter. Funktionen ska vara utvecklad i samarbete med organisationer som specialiserar sig på att hjälpa personer utsatta för våld i nära relationer och blir tillgänglig till slutet av år 2021.

Alla enheter och applikationen fungerar till både Android och IOS. Tile Pro, Mate, Slim och Sticker finns tillgängliga på Tiles webbplats samt hos återförsäljare med ett pris från 259 kronor. Tile Ultra lanseras tillsammans med funktionen "Point and Locate" i början av år 2022 till ett ännu okänt pris.

Använder du någon slags spårningsbricka?