Att det är brist på kretsar har inte undgått någon av SweClockers inbitna entusiaster, där många under ett års tid inte fått tag på ett nytt grafikkort. Det hela började långt innan dess, men uppvaknandet från övriga världen kom först när bilindustrin blev hårt ansatt. Tidigare under året förutspåddes stora tapp i nybilsförsäljning, något som nu är verklighet.

EU-bilar.PNG
EU-bilar-swe.PNG

Nu rapporterar lobbyorganisationen ACEA, European Automobile Manufacturers Association, en rejäl minskning i nybilsförsäljning. I september såldes 718 568 bilar i hela EU, en skarp nedgång på hela 23,1 procent jämfört mot fjolårets 934 039 bilar. Inom Sverige var nybilsförsäljningen i september i år 22 634 stycken eller 21,2 procent lägre än de 28 719 bilar som såldes under samma period 2020.

Nedgången är inte den största för året, där försäljningen på årsbasis exempelvis sjönk med 24 procent i januari och 23,2 procent i juni. Samtidigt märks rejäla rekyler, där försäljningen sköt i höjd med massiva 218,6 procent i april. Den kraftiga ökningen innebar en stark rekyl jämfört mot april 2020 då pandemin på allvar spred sig över alla europeiska länder.

Till Aftonbladet berättar Carl-Mikael Zetterling, professor i fasta tillståndets elektronik vid KTH, att tappet inte förvånar. Han konstaterar att det i moderna bilar krävs flera kretsar för en så enkel sak som att höja eller sänka ett fönster. Han lyfter även fram att företag hamstrar kretsar, något världens största tillverkare TSMC också vittnat om.

Läs mer om bilindustrin: