Med lanseringen av Windows 11 bjöds inte bara på nytt operativsystem, Microsoft passade även på att uppdatera klassiska programvaror likt Paint. Ett program som däremot inte genomgick några större förändringar är Notepad, som i svenska översättningen kort och gott kallas Anteckningar.

Det dröjde dock inte länge förrän en första smygtitt dök upp på webben, där bilder visade framförallt nya menyer. Nu avtäcker Microsoft officiellt nya Notepad, som redan idag rullar ut för betatestare i Windows Insider-programmet.

NotepadDarkHero.webp
NotepadLightHero.webp

Utöver en generell uppdatering till samma visuella design som resterande Windows 11 har Microsoft lagt till vad som uppges vara ett mycket hett efterfrågat mörkt tema. Användare kan fritt välja mellan mörkt eller ljust tema eller låta Notepad ställa in det baserat på övriga systeminställningar.

Likt tidigare versioner är det fortfarande en väldigt sparsmakad och avskalad textredigerare och tilläggen i funktionalitet bygger huvudsakligen på redan existerande sådan. Exempelvis har funktionen för att söka och ersätta textstycken effektiviserats. Ett av de få helt nya tilläggen är en mer avancerad Ångra- och Upprepa-funktion vilket utökar möjligheten att ångra inmatningar i fler steg.

Sist men inte minst arbetar Microsoft även med att optimera Notepads prestanda för att hantera "väldigt stora filer" bättre. Nya Notepad ska först testas i Windows Insider-programmet, när den lanseras skarpt framgår däremot inte.

Vad tycker du om nya Notepad?