För den som spelar på dator finns möjligheten att fördela resurserna för att maximera bildfrekvens eller bildkvalitet, men traditionellt har det varit en balansgång där mer av det ena, ger mindre av det andra. Nvidia har de senaste åren lagt i en extra växel för att ändra detta, där nya funktioner med understöd av maskininlärning kan förbättra både bild och prestanda.

Deep Learning Super Sampling (DLSS) är en uppskalningsmetod, som efter några revisioner nu kan återskapa mer högupplösta bilder baserade på en enklare och mer lågupplöst förlaga – med gott resultat. Nyligen presenterade Nvidia nytillskottet Deep Learning Dynamic Super Resolution (DLDSR), som istället syftar till att använda en högre upplösning för att förse lågupplösta bilder med extra ögongodis. Välrenommerade Digital Foundry utreder nu hur det fungerar i praktiken.

DLDSR bygger vidare på äldre DSR, som har samma mål men utan hjälp av maskininlärning. Digital Foundry visar hur DSR fungerar bra när den lägre och högre upplösningen är besläktade med en skalfaktor som är ett heltal, som i fallet 1080p och 4K UHD där den senare har fyra gånger fler pixlar. I sådana fall förbättras bilden utan nämnvärd mängd oönskade inslag, men det blir annat ljud i skällan om den högre upplösningen väljs till en upplösning i stil med 1620p.

dldsr smoothing.PNG
dldsr edge.PNG

Bildkälla: Digital Foundry

Nackdelen med att använda DSR är nämligen att bildfrekvensen sjunker rejält, eftersom en betydligt högre bild används för att jämna ut kanter och förbättra spelupplevelsen. Med anledning av det är det fullt rimligt att välja den högre upplösningen till en nivå som inte fullständigt kör bildfrekvensen i botten. Digital Foundry slår fast att uppgraderingen DLDSR hanterar detta bättre och öppnar därmed för mindre krävande nedskalning genom användning av andra upplösningar.

Den färska tekniken är dock inte helt problemfri och justering av verktygets skärpefilter förespråkas. Därutöver kan den med mycket tillgänglig grafikprestanda fortfarande få mer betydande bildförbättringar genom att använda DSR och 4K UHD. Avslutningsvis tipsar Digital Foundry om att det i spel med DLSS-stöd är möjligt att kombinera de två teknikerna, för att både skala upp och ned och således förbättra bilden med ändå mindre prestandapåverkan.

Brukar du använda några filter eller andra verktyg för att förändra prestanda eller bildkvalitet när du spelar? Berätta i kommentarstråden!