En lång rad nyheter följer Intels färska Core 12000-serie "Alder Lake", som kombinerar två färska arkitekturer i ett hybridupplägg med tillverkning på krympta Intel 7. Under hösten släpptes seriens toppmodeller för stationära datorer, tillsammans med påkostade moderkort, där hög prestanda samt PCI Express 5.0- och DDR5-stöd finns på menyn. Mer plånboksvänliga varianter har sedan dess debuterat, produkter som byter pris mot mer begränsad prestanda och funktionalitet.

Processorer som Core i5-12400 är officiellt inte möjliga att överklocka, men nyligen upptäckte överklockningsprofilen "Der8auer" att vissa moderkort och BIOS-versioner tillåter justering av basklockan (eng. base clock, BCLK) för att ändå nå nya nivåer. Med lite tur kan prestandan skruvas upp mer än 30 procent, för att matcha toppmodellerna i spel. I samtal med Tom's Hardware framkommer att Intel som väntat inte ger överklockningen sin välsignelse.

Intel’s 12th Gen non-K processors were not designed for overclocking. Intel does not warranty the operation of processors beyond their specifications. Altering clock frequency or voltage may damage or reduce the useful life of the processor and other system components, and may reduce system stability and performance. – Intel

Processorjätten upprepar att de modeller som inte har ändelsen "K" saknar officiellt överklockningsstöd. Företaget garanterar inte att spänning eller klockfrekvenser utanför specifikationen lämnar produkterna utan skador, vilket är risker som de flesta som överklockar är medvetna om. Intels uttalande ger dock ingen inblick i hur bolaget planerar att tackla det faktum att även låsta modeller kan överklockas, något som inte varit möjligt på samma sätt innan "Alder Lake".

Basklockan kan nämligen justeras för endast processorn, utan att i samma veva påverka exempelvis PCI Express. Eftersom överklockningen inte är möjlig med samtliga moderkort och BIOS-versioner, är det tydligt att det inte rör sig om ett verktyg med fullt stöd från Intel. Därmed återstår fortfarande att se om Intel ämnar blockera funktionen, eller omfamna den i enlighet med "Der8auers" förhoppningar.

Sedan upptäckten av funktionen har "Der8auer" grävt vidare. På det tyska forumet Hardwareluxx skriver han att en stor tillverkare arbetar på ett billigare moderkort med styrkretsen B660 och DDR4-minnesplatser, som garanteras stöd för överklockning av låsta processorer. Framtiden får utvisa när det dyker upp och om Intel då bestämt sig kring funktionens vara eller icke vara.

Läs mer om "Alder Lake":