För snart två år sedan meddelade Nvidia att de ämnade förvärva ARM, en jätteaffär som snabbt mötte patrull på alla fronter. Konkurrensmyndigheter satte sig på tvären och kritik flödade in från en merpart av de stora teknikjättarna, till följd av att i princip hela teknikvärlden är beroende av ARM:s licenser på ett eller annat vis.

Qualcomm: "Övergång till ARM för PC är oundviklig"

Affären gick till slut i stöpet och ARM:s ägare Softbank har istället gått vidare med en börsintroduktion. Även det har mött kritik för att riskera hämma fortsatt utveckling inom främst datacenter och PC – ett segment bland annat Qualcomm satsar stort på. Nu rapporteras mobiljätten undersöka möjligheten att köpa ARM tillsammans med andra aktörer.

We’re an interested party in investing. It’s a very important asset and it’s an asset which is going to be essential to the development of our industry. – Cristiano Amon, VD för Qualcomm

Det är inte första gången Qualcomm uppgett att de vill investera i den brittiska kretsdesignern. Redan förra sommaren visade bolagets VD Cristiano Amon intresse för att gå samman med andra stora namn i branschen. ARM tillverkar inga kretsar på egen hand, däremot designar och licensierar de arkitekturer och designer till all möjlig elektronik, inklusive nära på alla systemkretsar i mobiltelefoner. En investering i gemensam regi skulle då fylla syftet att säkra ARM:s fortsatta oberoende.

Exakt vilka Qualcomm vill genomföra en sådan investering med är mindre tydligt. Konceptet i sig har dock stöd från flera håll, där bland annat Intels VD Pat Gelsinger uttryckt sig i positiva ordalag om ett så kallat konsortium med ägare från hela industrin. Även minnestillverkaren SK Hynix har tidigare undersökt möjligheterna, liksom jättar likt Samsung, TSMC och Foxconn.