Med nästa generations grafikkort tyder mycket på att effekttaket höjs ett par snäpp, men det behöver inte betyda att två–tre 8-pinnars PCI Express-kontakter tarvas. En ny anslutning med 16 pinnar och namnet 12VHPWR är nämligen del av ATX 3.0- och PCI Express 5.0-standarderna, som ser ut att anammas av tillverkarna bakom både nätdelar och kommande grafikkort. Med anslutningen är det möjligt att leverera upp till 600 watt, vilket lär vara tillräckligt för det mesta.

Videocardz uppmärksammar nu att Twitter-användaren "g01d3nm4ng0" lagt vantarna på vad som ser ut att vara interna presentationsbilder från MSI. Bilderna handlar om nätdelarna MEG AI1300P och MEG AI1000P, som stöder ATX 3.0, PCI Express 5.0 samt 12VHPWR. Som namnen avslöjar rör det sig om påkostade produkter som kan leverera 1 300 respektive 1 000 watt, men mest märkvärdigt är att tillfällig uteffekt är betydligt högre.

När det gäller grafikkort mäktar nätaggregaten med att leverera tre gånger så mycket som specificerat, under tidsperioder runt några millisekunder. Detta motsvarar alltså spikar upp till 1 800 watt över en 16-pinnarskontakt. Därtill uppges att nätdelarna klarar tillfällig last dubbelt så stor som märkningen, det vill säga 2 600 respektive 2 000 watt.

I bildmaterialet belyser MSI också att de nya produkterna kan anslutas till en intern USB 2.0-anslutning för att möjliggöra fullständig övervakning av temperaturer, effektivitet, uteffekt och belastning på olika spänningslinor. Funktionen är sannolikt endast av intresse för den som är extra nyfiken på hårdvaran, men förmågan att stå pall för spikar kan eventuellt komma till verklig nytta för den som satsar på hårdvara i toppsegmentet. MSI menar att produkterna är framtidssäkra, men huruvida tillfälligt, skyhögt effektuttag är del av framtiden återstår att se.