Intels första entré till grafikkortsmarknaden med Arc "Alchemist" har varit minst sagt problemfylld, med såväl förseningar som undermåliga drivrutiner. Det sistnämnda har fått rejäl kritik från flera håll, där bland annat Gamers Nexus och tyska recensenter har haft problem med trasiga funktioner och instabilitetet. Med beskrivningar som "ofattbart värdelösa" och "en buggig röra" har Intel mycket att åtgärda, varför genvägar kan vara vettiga när möjligheten finns.

Intel meddelar nu att grafikkort ur Arc-familjen och integrerad grafik för Core 12000-serien "Alder Lake" inte stödjer det äldre grafikgränssnittet DirectX 9. Mjukvara som kräver gränssnittet kommer dock fortfarande fungera, med hjälp av emulering från Microsofts D3D9On12. Lösningen drivs av öppen källkod och agerar som ett lager mellan DirectX 9 och grafikdrivrutinen.

D3D9On12 fungerar genom att fånga upp grafikanrop från DirectX 9 istället för att de skickas direkt till grafikdrivrutinen. De uppfångade anropen konverteras då till kommandon från det nyare gränssnittet DirectX 12 och skickas vidare till drivrutinen. I praktiken agerar därmed D3D9On12 delvis grafikdrivrutin, vilket innebär att Intel inte behöver tillbringa tid på att utveckla drivrutiner som fungerar med DirectX 9 själva och istället kan fokusera på andra problem med sina drivrutiner.

Även ansvaret för funktionaliteten puttar Intel bort, då företaget skriver att problematik som uppstår med mjukvara som använder DirectX 9 ska tas upp med Microsoft. När allt fungerar korrekt ska lösningen dock erbjuda god prestanda, med nackdelen att lasten på processorn ökar något eftersom den behöver utföra översättningen. Då spel som använder gränssnittet generellt har ett antal år på nacken lär detta inte vara något större problem i de flesta fallen.

Spelar du med DirectX 9 eller har du helt gått vidare till nyare gränssnitt? Dela med dig i tråden!